Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ως βιωματική δράση διαλόγου τεκμηρίων

(Philoxenia Art στο Μουσείο Σχολικής Ζωής Χανίων)
Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2018 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».
Με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιδιώκει να καταδείξει ότι τα μουσεία κατέχουν σήμερα κομβικό ρόλο στις σχέσεις που δημιουργούνται μέσω του διαδικτύου, ενώ παράλληλα αποτελούν το επίκεντρο πολλών και διαφορετικών κοινωνικών δικτύων.
Η συνεχής διεύρυνση του κοινού, που αποτελεί μόνιμο στόχο των μουσείων, απαιτεί στις μέρες μας ενισχυμένη διασύνδεση των μουσείων μεταξύ τους, αλλά και με άλλους φορείς και με το κοινό, ενώ νέες προσεγγίσεις απαιτούνται για τη διάδοση της μουσειακής εμπειρίας στα κοινωνικά δίκτυα (στην ψηφιακή ή στην αναλογική τους μορφή).
Ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Σχολικής Ζωής   με αφορμή το θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων «Δια-δικτύωση» προσκαλεί μουσεία, χώρους τέχνης και συλλογικότητες πολιτισμού της Κρήτης να δανείσουν ένα έργο τέχνης-, έκθεμα, τεκμήριο,  στο Μουσείο Σχολικής Ζωής, το οποίο θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα δραστηριοτήτων  του,  προκειμένου να αξιοποιηθεί παιδαγωγικά από την ομάδα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων. Η ομάδα σχεδίασε,  αλλά και θα εμψυχώσει τη  βιωματική δράση  που προγραμματίζεται να υλοποιηθεί  σε δύο μέρη εικαστικό και μουσικό στο Μουσείο Σχολικής Ζωής Δήμου Χανίων  την Κυριακή 20 Μαίου τις  ώρες 11.00 έως 14.00     με τον τίτλο Philoxenia Art .
Η δράση  απευθύνεται σε οικογένειες , μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του Μουσείου  και επιχειρεί  να αναδείξει πολλαπλές συμβολικές συνδέσεις ανάμεσα στα τεκμήρια που θα φιλοξενηθούν  και ταυτόχρονα  να ενθαρρύνει έναν πρωτότυπο διάλογο μεταξύ τους με βάση μια κομβική έννοια ( δεσμός, φιλοξενία, επικοινωνία , σύνδεση) . Πρωταγωνιστικό ρόλο στη δράση εκτός από τα φιλοξενούμενα τεκμήρια από το Μουσείο Ιατρικής , το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Πρόγραμμα Διάχυτης Νοημοσύνης  του ΙΠ-ΙΤΕ , την Πινακοθήκη Βιάννου, το Μουσείο Τυπογραφίας, την Πινακοθήκη Χανίων και το Μουσείο –Οικία Ελευθερίου Βενιζέλου, θα έχει το εικαστικό έργο της βραβευμένης ζωγράφου και Ιστορικού Τέχνης Ειρήνης Γρηγοριάδου «Συνδέσεις»
Επιπλέον η φιλοξενία των εκθεμάτων στο Μουσείο Σχολικής Ζωής θα αναδείξει τη διαχρονική σπουδαιότητα της φιλοξενίας για την ανάπτυξη της συλλογικότητας, της επικοινωνίας, της γόνιμης  αλληλεπίδρασης . Επίσης θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό των Χανίων να προσεγγίσει με έναν πρωτότυπο  τρόπο  ζωντανά «κομμάτια»   Μουσείων  και χώρων πολιτισμού του νησιού λειτουργώντας ως πρεσβευτής στο πραγματικό και ψηφιακό τοπίο.
Οι πολλαπλές ερμηνείες από το Philoxenia ART επίσης θα  ενδυναμώσουν την εξωστρέφεια των πολιτιστικών οργανισμών  που θα συνεργαστούν και  θα εμπλουτίσουν την επικοινωνιακή πολιτική τους.   Επιπλέον  θα ανατροφοδοτήσουν το διάλογο για μια δια-δικτύωση των Μουσείων του νησιού  πέρα από το ψηφιακό τοπίο, σε ένα  μουσειακό χώρο εκπαίδευσης που απελευθερώνει δυναμική  μέσα από τις εμψυχώσεις των εκθεμάτων του  σε ένα παιδαγωγικό πλαίσιο αναφοράς, δια της τέχνης.
Οι πολιτιστικοί οργανισμοί   που θα λάβουν μέρος στο PHiloxenia ART θα έχουν την υποχρέωση να συμμετάσχουν στη βιωματική δράση  με την παρουσία εκπροσώπων τους  και να την  προβάλλουν στην ιστοσελίδα τους . Ευρύτερη επιδίωξη της δράσης η μελλοντική ανάπτυξη γόνιμων συνεργειών και η άρση των στεγανών ανάμεσα σε μουσεία και συλλογές ,με νέες συνδέσεις κοινού και δημιουργική  αλληλεπίδραση  ετερόκλητων στοιχείων των συλλογών τους.
Η βιωματική δράση θα είναι ελεύθερη για το κοινό και αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή πολλών επισκεπτών και στα δύο μέρη της  που έχουν σχεδιαστεί επιστρατεύοντας όλες τις μορφές τέχνης προκειμένου να ενθαρρύνουν  πολλαπλές ερμηνείες και ατόφια έκφραση και  επικοινωνία μέσα από το συγκινησιακό βίωμα των διαφόρων μορφών τέχνης. Η φιλοξενία τεκμηρίων από χώρους πολιτισμού της Κρήτης προαναγγέλλει νέες συνέργειες για το Μουσείο Σχολικής Ζωής  και σηματοδοτεί τον υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης που αποδίδουν πλέον μετά από 12 χρόνια δημιουργικής διαδρομής  στο έργο και την αποστολή του, επιφανείς  πολιτιστικοί και ερευνητικοί οργανισμοί του νησιού με διεθνές κύρος.
Εκ μέρους του νέου Διοικητικού  Συλλόγου Φίλων  θερμές ευχαριστίες στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού , Βιβλιοθηκών και Δια Βίου Μάθησης κ. Βαρβάρα Περράκη για το μοίρασμα και τη   συνεχή υποστήριξη  στην υλοποίηση σχεδιασμού παρεμβάσεων του Μουσείου . Αμέτρητες  ευχαριστίες επίσης κυρίως σε όλους τους οργανισμούς που εμπιστεύθηκαν την ιδέα Philoxenia ART  και δέχτηκαν με ενθουσιασμό να φιλοξενηθούν σημαντικά τεκμήρια  και να (δια) συνδεθούν με τις συλλογές , το ανθρώπινο δυναμικό και το κοινό του Μουσείου Σχολικής Ζωής
.Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα ενδιαφέροντα και πρωτότυπα  τεκμήρια που θα φιλοξενηθούν και θα αλληλεπιδράσουν με τους επισκέπτες που θα συμμετάσχουν, είναι και εκείνο που αποτελεί και την έκπληξη της βιωματικής δράσης και δεν ανακοινώνεται σκόπιμα  πριν την υλοποίηση της προκειμένου να ενεργοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των συμμετεχόντων.  Είναι μια πολύ πρωτότυπη εφαρμογή  από το πρόγραμμα Διάχυτης Νοημοσύνης  του  Ιδρύματος   Τεχνολογίας  και Έρευνας του Ινστιτούτου Πληροφορικής ΙΠ-ΙΤΕ  την οποία θα συνοδέψουν μέλη της επιστημονικής ομάδας του Ι.Π/Ι.Τ.Ε και η  οποία θα προσδώσει και το τεχνολογικό καινοτόμο αποτύπωμα της  δράσης επιβεβαιώνοντας το μήνυμα και το σκεπτικό του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.
Το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ), ένα από τα έξι ερευνητικά Ινστιτούτα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και ‘Έρευνας (ΙΤΕ), διεξάγει βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, και διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Επίσης, προωθεί την εκπαίδευση και κατάρτιση προσφέροντας τεχνογνωσία σε ένα μεγάλο πλήθος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών με τη χορήγηση υποτροφιών και τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα. Κύρια χαρακτηριστικά του αποτελούν η ερευνητική του αριστεία, η διεπιστημονική προσέγγιση και η συνεχής προσπάθεια μεταφοράς των ερευνητικών αποτελεσμάτων και των τεχνολογιών που αναπτύσσει στην βιομηχανία και ευρύτερα στην κοινωνία. Το Ινστιτούτο Πληροφορικής – ΙΤΕ αναπτύσσει και εγκαθιστά καινοτόμες ανθρωποκεντρικές τεχνολογίες Διάχυτης Νοημοσύνης για Έξυπνα Περιβάλλοντα, ικανές να κατανοούν και να ανταποκρίνονται στις εξατομικευμένες απαιτήσεις των χρηστών .Η ανάπτυξη των συστημάτων αυτών πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης το οποίο αποτελεί πλατφόρμα για διεπιστημονική και διαθεματική έρευνα και ανάπτυξη .Οι τομείς εφαρμογών περιλαμβάνουν: Τέχνες και Πολιτισμό, Εμπόριο και Μάρκετινγκ, Μάθηση και Εκπαίδευση, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία, Υγεία, Σπίτι, Γραφείο, κ.α.
Ο Κωνσταντίνος Στεφανίδης, Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, είναι Ιδρυτής και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή (HCI), καθώς και Ιδρυτής και Επικεφαλής του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ). Ως Επικεφαλής του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης (Ambient Intelligence) του ΙΠ-ΙΤΕ, ο κ. Στεφανίδης συντονίζει από το 2005 διεπιστημονικές και διαθεματικές δραστηριότητες που στοχεύουν, υιοθετώντας μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, στην ανακάλυψη, σχεδίαση, ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών για έξυπνα περιβάλλοντα που προδραστικά κατανοούν και ανταποκρίνονται στις ατομικές και συλλογικές ανάγκες των χρηστών τους. Παραδείγματα τέτοιων δραστηριοτήτων προβολής περιλαμβάνουν την εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων σε δημόσιους χώρους, όπου εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν.  Τον ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη και την τιμή που αποδίδει στην εκπαιδευτική κοινότητα και  στο Μουσείο Σχολικής Ζωής.

Περισσότερα στις ιστοσελίδες των οργανισμών που εμπιστεύτηκαν τα τεκμήρια τους
Μουσείο Ιατρικής
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Πρόγραμμα Διάχυτης Νοημοσύνης ΙΠ-ΙΤΕ

Home

Πινακοθήκη Βιάννου,
Μουσείο Τυπογραφίας
Πινακοθήκη Χανίων
Μουσείο –Οικία Ελευθερίου Βενιζέλου
Δήμος Χανίων Μουσείο Σχολικής Ζωής
*Αναλυτικά το πρόγραμμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων σε όλη τη χώρα  στη σελίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων –ICOM ελληνικό τμήμα
Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Σχολικής Ζωής Χανίων:
Μαρία Δρακάκη Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Μανωλάκης Αντιπρόεδρος
Βανέσα Μυγιάκη Γραμματέας
Δέσποινα Μπολάκη,Ταμίας
Μέλη: Χρήστος Κοτσαύτης, Ευγενία Ψαλτάκη, Άννα Νεμπαυλάκη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα