«Ο ζωγράφος έχει το σύμπαν στο μυαλό και στα χέρια του…».
Λεονάρντο Ντα Βίντσι
H ιστορική μνήμη, η χαρακτηριστική μυρωδιά του βιβλίου, η κοινωνικοποιητική λειτουργία του βιβλιοπωλείου, η συναρπαστική θεματική πολυμορφία του σύμπαντος των βιβλίων που φιλοξενούνται στο εσωτερικό του και ο αισθητικός πλουραλισμός τους,αλλά κυρίως το μεράκι και η αφοσίωση στην επικοινωνία του βιβλίου, ως πολιτισμικού αγαθού, είναι τα βασικά συστατικά της ατμόσφαιρας του χώρου που παρουσιάζεται η εικαστική έκθεση της Αναστασίας Πετράκη με τον τίτλο «Απανθίσματα μιας καλλιτεχνικής πορείας.»
Μια εικαστική έκθεση που έχει προκαλέσει αίσθηση για πάρα πολλά της στοιχεία: Η ενθουσιώδης ανταπόκριση του κοινού που την επισκέπτεται, τηρώντας με απόλυτη πειθαρχία τα μέτρα της ιδιότυπης συνθήκης, αναδεικνύει καθημερινά, από τον Δεκέμβρη του περασμένου χρόνου που ξεκίνησε, πολλά περισσότερα από όσα αναφέρονται επιγραμματικά παρακάτω, που την καθιστούν ξεχωριστή:
Η ατομική έκθεση της Αναστασίας Πετράκη διακρίνεται για τον πλούτο των θεματικών ενοτήτων της, για τη σπουδή σε ποικίλα εκφραστικά μέσα και για το δημιουργικό τους συνταίριασμα, για τα μικρών διαστάσεων, αλλά τόσο βαθυστόχαστα έργα που παρουσιάζονται, για το ιδιαίτερα επιμελημένο εκθεσιακό της αφήγημα, που με τις επιλογές της δημιουργού εναρμονίζεται ιδανικά σε κάθε σημείο του χώρου, στον όροφο του οικογενειακού τους βιβλιοπωλείου .
Μια «φωλιά πνευματική» που με τη φιλοξενία της έκθεσης της Αναστασίας, κατάφερε να μετουσιώσει τη διαχρονικά ξεχωριστή ατμόσφαιρα του ιστορικού βιβλιοπωλείου της Ηλέκτρας Πετράκη σε ανάταση συμβολισμών, σε μέθεξη τεχνών, σε εστία πολυαισθητηριακής εμπειρίας, με υψηλές αξιακές ποιότητες!!
Η βιωμένη ατμόσφαιρα του πολιτισμού από τις αδελφές Πετράκη σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους μέχρι σήμερα, μετέτρεψε το εγχείρημα της πρώτης ατομικής έκθεση της Αναστασίας,σε μια ώριμη και ανεκτίμητη για όλους εμάς αντάξια απόδοση της συγκινησιακής συνάντησης των τεχνών. Η έκθεση αποτελεί ένα σημαντικό δώρο- δυνατότητα από τη δημιουργό στην κοινότητα, ως ώσμωση πολιτιστικών διαλόγωνπου ενθαρρύνουν τις πολλαπλές αναγνώσεις και ερμηνείες των έργων τέχνης. Και στα έργα τέχνης συμπεριλαμβάνεται αυτονόητα και το βιβλίο. Γιατί όπως το έργο τέχνης, έτσι ακριβώς και το βιβλίο, προσκαλεί τους αναγνώστες του να απολαύσουν τη ροή της αφήγησης του συνθέτοντας τις δικές τους ερμηνείες και νοηματοδοτήσεις, στα σημεία που θα επιλέξουν εκείνοι ελεύθερα.
Το ενέργημα της μνήμης, επενδυμένο με το ταλέντο, με την αστείρευτη αγάπη για την τέχνη, με την παιδευτική πρόθεση, τροφοδοτούν επάξια την έμπνευση της δημιουργού και την έκφραση της, μετατρέποντας τις εικόνες του πραγματικού, σε εικόνες του ονείρου, σε αναπαράσταση με ψυχολογικό βάθος. Όλα τα έργα της, οι λιτές φόρμες που επιλέγει στη γλυπτική, οι παραμυθένιες περίτεχνες μακέτες των σκηνικών, αντιστέκονται στη σύγχρονη πολυπλοκότητα και επιζητούν την αποκάλυψη βαθύτερων νοημάτων. Έτσι αν και αναπαριστούν την καθημερινότητα της ζωής, ανθρωποκεντρικά, αλλά και φυσιολατρικά, εκπέμπουν ένα απροσδιόριστο ποιητικό φαντασιακό!
Ο Δρ Κωνσταντίνος Πρώιμος, Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, κριτικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων, προλογίζοντας την έκθεση της, αναφέρει : «Η Αναστασία εμφορείται τόσο από τον φανταστικό κόσμο, την πρόσβαση στον οποίο κατέστησαν δυνατή οι μοντέρνοι ζωγράφοι, όσο και από τον πραγματικό, στα κελεύσματα του οποίου επιστρέφει διαρκώς μέσω του τόπου της και του κύκλου της από τα οποία αντλεί έμπνευση. Το ζωγραφικό της σύμπαν απαρτίζεται και από τους δύο κόσμους, δίνοντας ένα μέτρο για τον κόσμο τον οποίο μοιραζόμαστε μαζί της, αλλά κι ένα δείκτη για το ποιον κόσμο θα θέλαμε να μοιραστούμε. Αν όπως έλεγε ο Borges, ο παράδεισος είναι μια βιβλιοθήκη, το βιβλιοπωλείο πρέπει λογικά να είναι ο προθάλαμος του και η δοσοληψία μεταξύ φανταστικού και πραγματικού που η Πετράκη ενορχηστρώνει στον όροφο του, είναι από την σκοπιά αυτή ιδιαίτερα ταιριαστή.»
Η δημιουργός θέτει ως έρεισμα του καλλιτεχνικού της έργου, τις εικόνες των κλασικών παραμυθιών που εγγράφτηκαν στη συνείδηση της από την παιδική της ηλικία: «Μεγαλώνοντας μέσα στην ατμόσφαιρα του βιβλιοπωλείου , κληρονόμησα πολύτιμες εικόνες από τις πλούσιες εικονογραφημένες σελίδες των κλασικών παιδικών παραμυθιών που ξεφύλλιζα με λαχτάρα από παιδί…».
Όταν στέκεσαι ενώπιον των έργων της και συνομιλείς ταυτόχρονα μαζί της, ξεδιπλώνονται από εκείνη ενδιαφέρουσες ιστορίες που πλαισιώνουν τη γέννηση και την εξέλιξη του έργου τέχνης, με μια συναρπαστική προφορική αφήγηση και αυτό διευκολύνει θαυμαστά τη διαδικασία του προσωπικού σου διαλόγου με τη ζωγραφική της. Είναι φανερό ότι η Αναστασία Πετράκη δεν παύει να αναζητά το προσωπικό της εικαστικό αποτύπωμα που θα της επιστρέψει πληρότητα και γαλήνη, καθώς η ίδια ιχνηλατεί τις δυνατότητες και τις αποκρίσεις της στις οπτικές μορφές που την περιβάλλουν.
Η δική της καλλιτεχνική συνομιλία με το κοινό, απόσταγμα της πολύχρονης σπουδής της στην τέχνη, αλλά και της σημαντικής εμπειρίας της διδακτικής της στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, διέπεται από υψηλό βαθμό ευθύνης για την ατομική της συνεισφορά στην ευαισθητοποίηση, τη συμμετοχή και τη συνειδητοποίηση από το κοινό, του ζωτικού ρόλου της τέχνης, στο πλαίσιο μιας αξιομνημόνευτης εμπειρίας με θετικό πρόσημο. Και επιπλέον πλαισιώνεται από την ξεκάθαρη στόχευση της δημιουργού για μια χωρίς αποκλεισμούς επικοινωνία της τέχνης, ειδικάόταν γεννάται και αναγεννάται σε ένα χώρο ζυμωμένο από πνεύμα, ψυχή, βιώματα πολιτισμού….
Όσες φορές και αν διατρέξεις την κυκλική διαδρομή του εκθεσιακού χώρου που χάραξε η Αναστασία στον όροφο του βιβλιοπωλείου, τα έργα τέχνης της εκθεσιακής της αφήγησης, σου προσφέρουν μια διαφορετική εμπειρία, συναισθηματική, νοητική, αισθητηριακή πολυδιάστατη, αφυπνίζοντας αβίαστα δικές σου εσωτερικές ενατενίσεις και στοχασμούς. Και είναι σοφή αυτή η επιλογή της κυκλικής διαδρομής γιατί απελευθερώνει εκτός από τους λυτρωτικούς συμβολισμούς του σχήματος του κύκλου, δηλαδή την οικειότητα, τη σύνδεση, τη σχέση, τη σύνθεση, επιπλέον παραπέμπει στη δύναμη ενός δυναμικού δημιουργικού πυρήνα.
Υπονοεί την προοπτική της συνέχειας που ευχόμαστε ολόψυχα όλοι να μην πάψει ποτέ να σηματοδοτεί και να τροφοδοτεί την έμπνευση και τη δημιουργία, τόσο της Αναστασίας, όσο και της Ηλέκτρας, στην κοιτίδα πολιτισμού του ιστορικού βιβλιοπωλείου της οικογένειας ΠΕΤΡΑΚΗ.
Οι τρόποι απόδοσης θα είναι πολλαπλοί, αφού η βιωμένη παρακαταθήκη= ατμόσφαιρα πολιτισμού στη διαδρομή ενός ανθρώπου, είναι αποδεδειγμένο αδιαμφισβήτητα ότι πάντα βρίσκει μονοπάτια να γονιμοποιεί δημιουργικά το παρόν και το μέλλον του.
*Οι φωτογραφίες που πλαισιώνουν το κείμενο προέρχονται από την σελίδα της δημιουργού στο F/B
Αναλυτικότερα στις διευθύνσεις:
https://www.facebook.com/petraki.anastasia
https://exhibits.pinakothiki-chania.gr/exhibit-2690
https://science.fandom.com/el/wiki/%CE%A0%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7_%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1
https://www.gnomikologikon.gr/catquotes.php?categ=2133