Στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς παρέπεμψε ο υπουργός Αμυνας,Φώτης Φωτίου, όταν κλήθηκε από το ΑΠΕ – ΜΠΕ να σχολιάσει χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή” Κύπρου με τίτλο “Στρατιωτικό παραεπιτελείο στην Εθνική Φρουρά – Λόγω εξοπλιστικών προγραμμάτων επιχειρείται «φάγωμα» του αρχηγού από αξιωματικούς με κομματικές πλάτες”.
Το Γενικό Επιτελείο πρόκειται να εκδώσει ανακοίνωση σήμερα. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος το ΑΠΕ-ΜΠΕ προσπάθησε να έχει και τις απόψεις της Γενικής Εισαγγελίας, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να επικοινωνήσουμε τόσο με τον γενικό εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, όσο και με τον βοηθό γενικό εισαγγελέα, Ρίκο Ερωτοκρίτου.
Η εφημερίδα «Καθημερινή» επικαλείται «καλά ενημερωμένες πηγές», σύμφωνα με τις οποίες ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), Στυλιανός Νάσης πήρε αποφάσεις που ενόχλησαν μερίδα υψηλόβαθμων αξιωματικών, οι οποίοι ναι μεν υπάκουσαν ως όφειλαν, πλην όμως άρχισαν να κινούνται στο παρασκήνιο κατά του αρχηγού. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «ενορχηστρωμένη προσπάθεια κάποιων αξιωματικών μέσα από την ΕΦ σε συνεργασία με πολιτικούς και δημοσιογράφους να “φάνε” τον Στυλιανό Νάση, έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν προσωπικά και οικονομικά συμφέροντα από τα εξοπλιστικά προγράμματα της ΕΦ».
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Ένα από τα πρώτα σημεία τριβής του Στυλιανού Νάση με συγκεκριμένη ομάδα ανώτερων αξιωματικών ήταν η προσπάθειά του να εισαγάγει στην ΕΦ κανονισμούς περί ιεραρχίας και προαγωγών. Κανονισμοί που επηρέαζαν άμεσα ανώτερους αξιωματικούς οι οποίοι βρίσκονται σε μία θέση από έξι έως οκτώ χρόνια -κατά παράβαση της πρακτικής που ακολουθείται και σε άλλους στρατούς- χωρίς, όπως υποστηρίζεται, να έχουν την προβλεπόμενη επάρκεια γνώσεων και εμπειρίας. Το δεύτερο σημείο τριβής ήταν ο βαθμός πειθαρχίας από τον απλό εθνοφρουρό έως τις υψηλές βαθμίδες της στρατιωτικής ιεραρχίας. Η προσπάθεια του αρχηγού να επιβάλει την προβλεπόμενη πειθαρχία, συνάντησε σθεναρή αντίσταση από συγκεκριμένη ομάδα ανώτερων αξιωματικών. Ένα τρίτο σημείο τριβής ήταν οι διευκολύνσεις σε εθνοφρουρούς με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Έχοντας ανά χείρας τα προνόμια που τους έδινε ο νόμος, υποστηρίζεται ότι συγκεκριμένοι αξιωματικοί βόλευαν περιπτώσεις, εξυπηρετώντας έτσι κομματικά ρουσφέτια. Όταν ο αρχηγός αφαίρεσε τις αρμοδιότητες από τους συγκεκριμένους αξιωματικούς, οι σχέσεις τους έφθασαν σε οριακό σημείο.
Το πιο πρόσφατο σημείο τριβής με απρόβλεπτες συνέπειες για την ίδια την Εθνική Φρουρά είναι η συντήρηση των 11 επιθετικών ρωσικών ελικοπτέρων MI 35 της Εθνικής Φρουράς από τα οποία τα επτά βρίσκονται καθηλωμένα στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο. Πριν από έναν χρόνο το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, αρμόδιο για τα εξοπλιστικά προγράμματα της ΕΦ, αποφάσισε ότι υπό τις οικονομικές περιστάσεις η μόνη επιλογή που έχει η ΕΦ, είναι η συντήρηση των ελικοπτέρων το κόστος της οποίας υπολογίζεται στα 28 εκατ. ευρώ. Στην επιλογή της συντήρησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «αντέδρασε υπογείως η γνωστή ομάδα των ανώτερων αξιωματικών, οι οποίοι, παρασκηνιακά και όταν ο αρχηγός της ΕΦ απουσίαζε στις Βρυξέλλες για υπηρεσιακούς λόγους, τηλεφωνούσαν σε μέλη του θεσμικού οργάνου, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να τους εκβιάζουν και να τους απειλούν ότι αν δεν αλλάξουν την θέση τους αυτό θα είχε επιπτώσεις στις ετήσιες κρίσεις αξιωματικών», μία ενέργεια που, όπως επισήμανε αρμόδια πηγή, εμπεριέχει και το στοιχείο του ποινικού αδικήματος.
Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από κάποιους ανώτερους αξιωματικούς είναι και ένα περιστατικό, που σύμφωνα με τις πληροφορίες έλαβε χώρα σε συνεδρίαση του θεσμικού οργάνου για τους εξοπλισμούς. Συγκεκριμένος ανώτερος αξιωματικός μιλούσε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους Ελλαδίτες αξιωματικούς, αλλά και για τον ρόλο της ΕΛΔΥΚ την περίοδο πριν από την τουρκική εισβολή του 1974, χαρακτηρισμοί που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του αρχηγού της δύναμης.
Ο αρχηγός της ΕΦ φέρεται, σύμφωνα με την «Καθημερινή» Κύπρου, αποφασισμένος να συγκρουσθεί ανοιχτά με τους συγκεκριμένους αξιωματικούς μέχρι του σημείου να τους αποστρατεύσει. Στην περίπτωση, προσθέτει η εφημερίδα, που δεν τύχει πολιτικής κάλυψης, είναι αποφασισμένος να υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του αρχηγού.
Α. ΒΙΚΕΤΟΣ