Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Όταν έβρεξε ψάρια (και άλλα ζώα)

Όταν βρέχει πολύ στη χώρα µας, λέµε πως «βρέχει καρέκλες». Αντίστοιχα, οι φίλοι µας οι Αγγλοι συνηθίζουν σε παρόµοιες περιστάσεις να σχολιάζουν πως «βρέχει γάτες και σκύλους». Και είναι και οι Weather Girls που κυκλοφόρησαν το πασίγνωστο «It’s Raining Men» το 1982… Ο λόγος για τη βροχή λοιπόν σήµερα, και για όσα φέρνει µαζί της. ∆ιότι µπορεί το τραγούδι «βρέχει άντρες» να είναι απλά ένα χαρούµενο χιτάκι, όµως στην πορεία της ιστορίας σηµειώθηκαν διάφορα περιστατικά όπου µαζί µε δυνατή βροχή –και άλλα ακραία καιρικά φαινόµενα-, ο ουρανός έστελνε ψάρια, αράχνες, σκουλίκια και διάφορα παράξενα. Σήµερα θα δούµε παρέα καταγεγραµµένες περιπτώσεις όπου «έβρεχε» …ζώα.

Βρέχει κρέας στο Κεντάκι (1876)

Το πρωί της 3ης Μαρτίου 1876, η σύζυγος ενός αγρότη, η κυρία Κράουτς, στεκόταν στη βεράντα της στην επαρχιακή κοµητεία Μπαθ και έφτιαχνε σαπούνι. Ξαφνικά παρατηρησε πως κοµµάτια κρέατος άρχισαν να πέφτουν από τον ουρανό. Η «βροχή» κράτησε για µερικά λεπτά και η κυρία Κράουτς θεώρησε πως αυτό ήταν σηµάδι από τον Θεό –κάτι λογικό για την εποχή. Στο σηµείο έσπευσαν επιστήµονες που όντως πιστοποίησαν ότι έβρεξε κοµµάτια κοµµένου κρέατος περίπου 5 επί 5 cm. Εµπειρικά µάλιστα ανέφεραν πως πιθανότατα επρόκειτο για αρνί ή ελάφι. Υπήρχαν φυσικά και οι θρησκόπληκτοι που έλεγαν πως ήταν ανθρώπινο κρέας, αλλά η θεωρία τους δεν µπορούσε εννοείται να επαληθευτεί. Περαιτέρω ανάλυση από το Scientific American αργότερα, ανέφερε πως το κρέας ήταν µάλλον πνευµονικός ιστός, ή κάποιος σκληρός µυς. Όσο για το τι προκάλεσε τη βροχή, πρυτάνευσε η λογική και οι ντόπιοι κατέληξαν πως πουλιά που πετούσαν στον ουρανό και είχαν «κλέψει» το κρέας, το άφησαν να πέσει (ή το έκαναν εµετό) µιµούµενοι άλλα πουλιά που έκαναν το ίδιο. Τα πουλιά συνηθίζουν να µιµούνται τέτοιες πρακτικές προκειµένου να αποφύγουν τροφική δηλητηρίαση. Ετσι είναι πολύ πιθανό, ένα σµήνος που πετούσε πάνω από την βεράντα της κυρίας Κράουτς να άφησε το κρέας που είχε στο στόµα του να πέσει επειδή το έκριναν επικίνδυνο προς βρώση.

∆ιαβάστε επίσης και το: www.scientificamerican.com/blog/running-ponies/the-great-kentucky-meat-shower-mystery-unwound-by-projectile-vulture-vomit

Βρέχει ψάρια στο Knighton (2004)

Την Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2004, o Kevin Kell περπατούσε στο µικροσκοπικό χωριό Knighton στην περιοχή Shropshire του Ηνωµένου Βασιλείου κοντά στα σύνορα µε την Ουαλία. Στις 2:45 µ.µ. τοπική ώρα, σήκωσε το βλέµµα του και παρατήρησε ότι κάτι έπεφτε από τον ουρανό. ∆εν ήταν βροχή. Ηταν ψάρια! Λίγες ώρες νωρίτερα είχε σηµειωθεί καταιγίδα στην περιοχή, αλλά εκείνη την ώρα ο ουρανός ήταν καθαρός. Καθαρός από βροχή και σύννεφα δηλαδή. ∆ιότι όπως είπαµε, «εβρεχε» ψάρια. Ταραγµένος, ο αντρας έβλεπε στο πεζοδρόµιο δεκάδες µικρά ψάρια να κείτονται νεκρά στο κρύο τσιµέντο. Οι κάτοικοι στο Shropshire που βγήκαν στο δρόµο ήταν επίσης σοκαρισµένοι. Ακόµη και οι δηµοσιογράφοι του BBC News που έσπευσαν στην περιοχή απορούσαν για το φαινόµενο. Τελικά υπήρχε µια πολύ απλή εξήγηση για την «ψαροβροχή».  Η βροχόπτωση νωρίτερα εκείνη την ηµέρα, σε συνδυασµό µε ισχυρούς ανέµους και ακραία καιρικά φαινόµενα πιθανότατα είχε «αρπάξει» τα ψαράκια από τον ωκεανό, που παγιδεύτηκαν σε υδάτινη δίνη. Ετσι τα ψαράκια «πέταξαν» λίγο στον ουρανό και µετά έπεσαν άδοξα στο πεζοδρόµιο, µπροστά στα πόδια του Kevin Kell. Το θέαµα δεν ήταν και το πλέον συνηθισµένο, αλλά τουλάχιστον εδώ, δεν δόθηκαν «βιβλικές» προεκτάσεις. Για την ιστορία, µετά το περιστατικό ο Kevin πήγε στην αγαπηµένη του πάµπ και έκανε αστεία µε τους φίλους του για την «ψαροβροχή».

∆ιαβάστε επίσης και το: www.yourweather.co.uk/news/trending/the-day-it-rained-fish-in-great-yarmouth-weather-uk-waterspout.html

Ψαροβροχή στην Ινδία (2015)

Οι κάτοικοι του µικρού χωριού Vuyyurivaripalem κοντά στην πόλη Nagaram της Ινδίας ξύπνησαν ένα πρωί τον Αύγουστο του 2015 και διαπίστωσαν ότι ψάρια ήταν σκορπισµένα στα χωράφια τους. Η «ψαροβροχή» έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες εκείνης της ηµέρας, και έτσι κανείς στο χωριό δεν είδε κάτι, µέχρι που ξύπνησαν λίγες ώρες αργότερα. Τα ψάρια κείτονταν σε έκταση µεγαλύτερη των δυο στρεµµάτων και ήταν εκατοντάδες. Οι χωρικοί ταράχτηκαν από το γεγονός ότι τα ψάρια είχαν προφανώς πέσει από τον ουρανό, και κάλεσαν επιστήµονες από κοντινά πανεπιστήµια για συµβουλές. Ένας από αυτούς , ο καθηγητής βιολογίας Srinivasa Rao, µίλησε στους Times of India για το φαινόµενο. «Τα ψάρια δεν πέφτουν από τον ουρανό», είπε. «Στην πραγµατικότητα, µια θύελλα ή ανεµοστρόβιλος που µερικές φορές συνοδεύει τη βροχή εκτοπίζει τα ψάρια. Ετσι, µαζί µε το νερό, ψάρια και άλλα θαλάσσια είδη καταλήγουν σε άλλα µέρη». Και αυτό πίστευε πως συνέβη στη συγκεκριµένη περίπτωση. Για την ιστορία, αυτή ήταν η δεύτερη «ψαρόβροχή» που σηµειώθηκε σε αυτή την περιοχή της Ινδίας εκείνη την εποχή.  Στις 19 Ιουνίου 2015, στην κοντινή συνοικία Κρίσνα, κάτοικοι του χωριού Gollamudi ανέφεραν ότι ψάρια είχαν πέσει από τον ουρανό στα χωράφια τους!

∆είτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/ZxkBaSLZbaM

Και διαβάστε επίσης: https://timesofindia.indiatimes.com/city/vijayawada/villagers-wake-up-to-find-fish-in-fields/articleshow/48510366.cms

Βρέχει αράχνες στη Βραζιλία (2013)

Το 2013, στη µικρή πόλη Santo Antônio da Platina στην πολιτεία Paraná της νότιας Βραζιλίας, εκατοντάδες αράχνες έπεσαν… βροχή. Για σχεδόν µια ώρα, ο ουρανός «έβρεχε» έντοµα κάνοντας τους κατοίκους –και µε το δίκιο τους- να ανησυχούν. Ωστόσο οι ειδικοί ανέφεραν πως η «βροχή από αράχνες» αποτελεί εντελώς φυσιολογικό φαινόµενο. Συγκεκριµένα, µια βιολόγος η Marta Fischer µιλώντας στα Μέσα Ενηµέρωσης είπε πως «οι εν λόγω αράχνες, µε την ονοµασία Anelosimus eximius, είναι πολύ δραστήριες και κοινωνικές. Μετακινούνται για φαγητό και πολλές φορές «πέφτουν» ολες µαζι, σαν βροχή, εκεί που βλέπουν νόστιµα έντοµα για να τραφούν». Κάτι τέτοιο έγινε και στη Βραζιλία εκείνη τη µέρα λοιπόν. Οµως παρά τις επιστηµονικές εξηγήσεις, το φαινόµενο δεν παύει να είναι λίγο σκιαχτικό…

∆είτε το βίντεο εδώ: www.youtube.com/watch?v=jaTXY2Ofx8E

Βρέχει σκουλήκια στη Λουιζιάνα (2007)

Για κρέας είπαµε, για ψάρια είπαµε, για αράχνες είπαµε, ε, τώρα θα πούµε και για σκουλήκια. Το 2007, στην πόλη Τζένινγκς της Λουιζιάνα, άρχισε να βρέχει σκουλήκια. Μεγάλα «σύννεφα» µπερδεµένων σκουληκιών έπεφταν πάνω στους περαστικούς που είχαν τρελαθεί από φόβο. Μια υπάλληλος του τοπικού αστυνοµικού τµήµατος, η Eleanor Beal, προσπαθούσε να διασχίσει το δρόµο όταν χτυπήθηκε από ψηλά από µια συστάδα µπερδεµένα σκουλήκια. «Όταν έπεσαν στο έδαφος και είδα ότι σέρνονταν, είπα: «Είναι σκουλήκια! Αποµακρυνθείτε». Παρότι κανείς δεν µπορεί να πει µε βεβαιότητα τι ακριβώς συνέβη εκείνη τη µέρα και από πού προήλθαν τα ιπτάµενα σκουλήκια φαίνεται πως υπάρχει τουλάχιστον µια φυσική εξήγηση, η ίδια που ισχύει για τα ψάρια. Την ίδια στιγµή που ξεκίνησε η βροχή των σκουληκιών, στο γειτονικό Lacassine Bayou σηµειωνόταν βροχή µε µικρούς στροβίλους. Οι αξιωµατούχοι λοιπόν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι στρόβιλοι σήκωσαν τα σκουλήκια από το λασπώδες έδαφος κοντά, τα µετέφεραν στον αέρα για λίγα µίλια και τελικά τα άφησαν να «πέσουν» στους αµέριµνους κατοίκους της πόλης Τζένινγκς.

∆είτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/V4zhogVAuqc

Και διαβάστε: www.wafb.com/story/6771977/worms-fall-from-the-sky-in-jennings


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα