Η Αγκυρα προχώρησε σε δύο ταυτόχρονες μικρής διάρκειας, εντυπωσιακές, αλλά έωλες κινήσεις απέναντι στην Ελλάδα, που έχουν ημερομηνία λήξης το Συμβούλιο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου και τον αποκλεισμό επιβολής οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της.
• Δεν παρενόχλησε το κρατικό αεροσκάφος (ελικόπτερο Σινούχ) που μετέφερε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικ. Σακελαροπούλου στο Καστελόριζο. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία από το 2016 και εντεύθεν παρενοχλεί συστηματικά ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη που προσεγγίζουν το Καστελόριζο επιμένοντας ότι η περιοχή είναι «τουρκική επικράτεια» (ΥΕΘΑ Καμμένος, πρωθυπουργός Α Τσίπρας, υπουργοί κυβέρνησης, αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ.λπ.).
• Απέσυρε το ερευνητικό σκάφος Ορουτς Ρέις στην Αττάλεια και δεν εξέδωσε καινούργια ΝΑVΤΕΧ για έρευνες στη μη οριοθετημένη περιοχή ΑΟΖ ανατολικά του Καστελόριζου, όπως έχει κάνει τον τελευταίο ενάμιση μήνα.
• Αυτή η επίδειξη «καλής θέλησης» της Τουρκίας σε καμιά περίπτωση δεν «μυρίζει» αποκλιμάκωση της ένταση από την πλευρά της Τουρκίας. Δίνει όμως σαφώς την ευκαιρία στην ΕΕ και κυρίως στο Βερολίνο να βρουν δικαιολογία για να αποκλείσουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου και κυρίως να μην αγγίξουν την πολύτιμη για την Αγκυρα Τελωνειακή Ενωση, αφού η Τουρκία προχωρά «σε κινήσεις αποκλιμάκωσης».
• Οι πρόσκαιρες κινήσεις της Τουρκίας έδωσαν επομένως tην ευκαιρία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να βρει και αυτή το «άλλοθι» που ψάχνει αγωνιωδώς ώστε να μην εξαναγκαστεί «να μπει σε περιπέτειες» η ίδια και να θέσει θέμα κυρώσεων στην Τουρκία.
• Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έσπευσε στην Θεσσαλονίκη να χαμηλώσει έως εξαφανίσει την πολυδιαφημισμένη τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωση ελληνογαλλικής Αμυντικής Συμφωνίας, μη θέλοντας να ερεθίσει» ακόμα περισσότερο τα αρνητικά αισθήματα Ερντογάν εναντίον του Γάλλου προέδρου Μακρόν.
• Ετσι «ξαφνικά» -αλλά καλά οργανωμένο- στήθηκε ένα σκηνικό αποκλιμάκωσης της έντασης Ελλάδας-Τουρκίας ώστε:
• Να μην επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία
• Να εξακολουθήσουν, με απειλούμενη την ελληνική κυριαρχία, συζητήσεις για ΜΟΕ στο ΝΑΤΟ (την Τρίτη επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες)
• Να στηθεί «το πλαίσιο» για διμερή πολιτικό διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας, με μοναδικό θέμα συζήτησης τις απαιτήσεις της Τουρκίας για «κουτσούρεμα» ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά, πιθανότατα, και καταιγιστικές εξελίξεις στην Κύπρο.
• Αυτό το τουρκικό SHOWOFF της δεκάρας, προκειμένου να μην υποστεί η Αγκυρα οικονομικές κυρώσεις στην ΕΕ
-αν επέμεναν Αθήνα και Λευκωσία- το αποκαλύπτουν μόνοι τους οι Τούρκοι αξιωματούχοι, καθώς ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου δηλώνει ξεδιάντροπα:
• «Δεν περιμένω να μας επιβληθούν κυρώσεις στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Αν συμβεί, θα στοχεύσει στα πλοία και στους ανθρώπους μας, έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν. Μας έχουν αποτρέψει τέτοια πράγματα παλαιότερα; Οχι!»
• Και ο ΥΕΘΑ Ακάρ δηλώνει ευθέως ότι «το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νήσων του Αιγαίου θα συζητηθεί οπωσδήποτε» με την Αθήνα.
• Και λέει την αλήθεια, διότι η «έγγραφη συμφωνία», (σ.σ. συμφωνία με εισαγωγικά διεκδικεί βραβείο Γκίνες) που ανέφερε στο άρθρο του ο Κ Μητσοτάκης, ακριβώς προσέκρουσε στην ακατέβατη προϋπόθεση της Άγκυρας να συζητηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Αιγαίο με την Αθήνα.
• Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δύσκολα κρύβει τη χαρά της για τις θετικές φιγούρες της Αγκυρας και δείχνει απολύτως πρόθυμη να πετάξει στα σκουπίδια το μοναδικό και πολύ ισχυρό όπλο που διαθέτει έναντι της Τουρκίας , δηλαδή τις κυρώσεις στην Τελωνειακή Ένωση ΕΕ – Τουρκίας.
• Η απειλή επιβολής κυρώσεων της Τ.Ε. σε βάρος της Τουρκίας είναι ένα όπλο ενεργό όσο διάστημα η Τουρκία αρνείται:
1. Να δηλώσει ότι η περιοχή tης ΝΑVΤΕΧ του Όρους Ρέις δεν ανήκει στην Τουρκία , παράλληλα με την αποχώρηση των πολεμικών πλοίων της.
2.Να δεσμευθεί ότι δεν θα πραγματοποιήσει έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή Καστελόριζου Ρόδου Καρπάθου Κρήτης, την οποία έχει σφετεριστεί ως τουρκο/λιβυκή ΑΟΖ
3.Να σταματήσει απαιτήσεις και διεκδικήσεις ιδιοκτησιακού καθεστώτος νήσων και νησίδων στο Αιγαίο σεβόμενη και εφαρμόζοντας τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Σε διαφορετική περίπτωση διακυβεύονται εθνική κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα και θα ψάχνουμε την ελληνική ΑΟΖ… στη Σαλαμίνα.