Οι δύσκολες συνθήκες της μετανάστευσης, οι απογοητεύσεις αλλά και οι αγώνες για μια καλύτερη ζωή των Ελλήνων Μεταναστών στις ΗΠΑ αναβίωσαν στην εκδήλωση το απόγευμα της Τετάρτης στο ΤΕΕ τμ. Δυτ. Κρήτης.
Παράλληλα έγινε εκτενή αναφορά στο Λούι Τίκα (Ηλία Σπαντιδάκης) από τα Λουτρά Ρεθύμνου και στην πρωτοπόρα δράση του.
Αρχικά ο μαθηματικός και μελετητής της Νεότερης Κρητικής Ιστορίας κ. Νίκος Λαλούσης αναφέρθηκε στην Οδύσσεια της μετάβασης των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ αλλά και την επιστροφή αρκετών αυτών μετά τον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο.
Στη συνέχεια ο κ. Γιώργος Σταυρουλάκης, οικονομολόγος – συγγραφέας μίλησε με θέμα “Λούης Τίκας – ο Ηρωας της Ξενιτιάς” παρουσιάζοντας την ιστορία του ηγέτη των ανθρακωρύχων στο Κολοράντο, Λούη Τίκα.
Μάλιστα όπως επισήμανε ο Τίκας ήταν συγγενής του από την πλευρά της μητέρας του (αδελφός του παππού του). «Ο Λούις Τίκας δούλεψε στα ανθρακωρυχεία του Κολοράντο. Οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες για όλους τους μετανάστες και τους Έλληνεςβέβαια. Ήταν έξυπνος άνθρωπος, έμαθε γρήγορα τη γλώσσα και έφτιαξε το πρώτο εργατικό συνδικάτο στο οποίο ενσωματώθηκαν όλοι οι ξένοι εργάτες από 26 εθνότητες. Οι συνθήκες εργασίας παράμεναν άθλιες. Οι θάνατοι στα ανθρακωρυχεία ήταν καθημερινοί γιατί δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας, και όταν ο Ροκφέλερ που ήταν ο ιδιοκτήτης των ορυχείων κατάλαβε ότι ο Τίκας ήταν αυτός που οργάνωνε τους εργάτες οργάνωσε δύο απόπειρες δολοφονίας σε βάρος του που δεν πέτυχαν. Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1913 ξεκίνησε τη μεγάλη απεργία με 11.000 ανθρακωρύχους, εκ των οποίων οι 600 ήταν Έλληνες. Πρόκειται για την περίφημη απεργία του Λάντλοου» είπε ο κ. Σταυρουλάκης.
Η απεργία αυτή είχε αιματηρό αποτέλεσμα καθώς το Πάσχα του 1914, κτυπήθηκε από την εθνοφρουρά και τους “μπράβους” του Ροκφέλερ με αποτέλεσμα πάρα πολλούς νεκρούς απεργούς ανάμεσα τους και ο Τίκας που δολοφονήθηκε από τον επικεφαλή της εθνοφρουράς Καρλ Λίντεφελντ.
Ο ομιλητής επισήμανε πως πλέον στην Αμερική ο Τίκας τιμάται ως ήρωας από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, αλλά και τις αρχές.