Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Όταν η επιστήμη εξηγεί τα… τέρατα

Όλοι έχουμε διαβάσει για το τέρας του Λοχ Νες, τη Νέσι, το φοβερό τσουπακάμπρα, το Γιέτι ή Μεγαλοπόδαρο, το τρομερό Κράκεν – το υπερφυσικά τεράστιο καλαμάρι που αρπάζει πλοία και τα βυθίζει σε δευτερόλεπτα και τις γοργόνες -πανέμορφες αλλά δολοφονικά επικίνδυνες…

Πλάσματα της φαντασίας, τέρατα της λογικής ή απλά παραμορφωμένες εικόνες μιας πραγματικότητας που τελικά έχουν επιστημονική εξήγηση; Για εκατοντάδες χρόνια τα «στοιχειά» αυτά ταράζουν τον ύπνο πολλών ανθρώπων που είτε ορκίζονται πως τα είδαν, είτε τρέμουν μήπως τα συναντήσουν.

Μεγαλοπόδαρος

Αν η Αμερική έχει «εξάγει» κάποιο τέρας, τότε αυτό είναι σίγουρα ο Μεγαλοπόδαρος. Το τεράστιο μαλλιαρό πλάσμα, κάτι μεταξύ τεράστιας αρκούδας και γορίλα με υπερμεγέθεις πατούσες, ακούει επίσης και στο όνομα Γέτι. Αποτελεί δε το φρικιαστικότερο «τέρας» στην «κουλτούρα» των ΗΠΑ -μετά τα UFO φυσικά… Κάθε χρόνο υπάρχουν πολλές καταγεγραμμένες θεάσεις του τέρατος, αλλά και αποδεδειγμένες απάτες που σχετίζονται με αυτό. Σε κάθε περίπτωση, πέπλο μυστηρίου σκεπάζει το παράξενο πλάσμα που τρομοκρατεί εδώ και αιώνες τους Αμερικανούς. Σήμερα οι επιστήμονες έρχονται να εξηγήσουν τα… ανεξήγητα. Σύμφωνα με τη θεωρία τους ο Γέτι ή Μεγαλοπόδαρος δεν είναι τίποτα άλλο από μεγάλες αρκούδες που νοσούν από ψώρα ή κάποια παρόμοια ασθένεια του δέρματος. Κατά τους επιστήμονες υπάρχουν καταγεγραμμένες ιατρικές περιπτώσεις ζώων που εξαιτίας ασθενειών στο δέρμα τους χάνουν τρίχωμα ή παραμορφώνονται σε σημείο που πιθανώς να θυμίζουν τέρας. Τουλάχιστον ως τέρας τα βλέπουν όσοι βρίσκονται αμέριμνοι στα δάση και ξαφνικά έρχονται αντιμέτωποι με ένα τεράστιο μαλλιαρό (σε μερικά σημεία μαδημένο όμως) πλάσμα που βρυχάται. Λίγο τα δερματικά, λίγο η μοναξιά στα βουνά και στην άγρια φύση, λίγο η ανθρώπινη φαντασία, δεν θέλει και πολύ! Βεβαίως ακόμα και σήμερα υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν πραγματικά ότι ο Μεγαλοπόδαρος είναι κάπου εκεί έξω (όπως και η αλήθεια – για όσους έβλεπαν παλιά τα X-files!) και πως όντως αποτελεί ένα από τα σύγχρονα τέρατα των καιρών μας…

Τσουπακάμπρα

Και πάμε στο Μεξικό και το Πουέρτο Ρίκο για να συναντήσουμε μια παρόμοια περίπτωση πλάσματος που αναφέρεται στην τοπική λαογραφία, τους μύθους και τους θρύλους της περιοχής. Μαλλιαρό και πάλι, αλλά με σημεία «καραφλά», τεράστια δόντια και τρομερά νύχια, το τσουπακάμπρα έρχεται να στοιχειώσει τους Μεξικανούς που το θεωρούν «βαμπίρ των κατσικιών» (αυτή είναι η μετάφραση του ονόματός του εξάλλου!). Και εδώ οι επιστήμονες έχουν εξήγηση και εν πολλοίς μοιάζει με εκείνη που αφορά τον Μεγαλοπόδαρο. Τα τσουπακάμπρα, λένε οι επιστήμονες λοιπόν, δεν είναι τίποτα άλλο από σκυλιά ή κογιότ με ψώρα. Γενικά τα δερματικά μάλλον μαστίζουν τα ζώα στις ΗΠΑ και απ΄ότι φαίνεται αποτελούν αιτία για αμέτρητους εφιάλτες πολλών ανθρώπων όλα αυτά τα χρόνια. Αν ακούσουμε τους επιστήμονες, η θεωρία έχει σαφώς λογική: ζώα που επιτίθενται σε κατσίκες και πρόβατα, που τα καταβροχθίζουν αφού τα σκοτώσουν με νύχια και δόντια, που έχουν τρομερή όψη… Όλα συνάδουν στο ότι όντως, σκυλιά και κογιότ έχουν δολοφονικά νύχια και δόντια που υπό προϋποθέσεις –όπως η τεράστια πείνα- μπορούν να χρησιμοποιήσουν, πόσο μάλιστα αν ζουν στο περιθώριο ακριβώς επειδή εξαιτίας των δερματικών προβλημάτων ο κόσμος που τα βλέπει τα διώχνει με βία. Φανταστείτε τώρα να δείτε μέσα στη νύχτα ένα τέτοιο πλάσμα, και το πλάσμα να έχει αρπάξει μια κατσίκα. Λίγο η νύχτα, λίγο το φρικιαστικό του ανήλεου θανάτου της κατσίκας και έχετε έναν ωραιότατο θρύλο με τέρατα. Όχι;

Κράκεν

Ένας άλλος υπέροχα φρικτός θρύλος αφορά το Κράκεν και άλλα παρόμοια θαλάσσια πλάσματα που είναι γιγαντιαία και ορμούν στα πλοία, καταστρέφοντάς τα και στέλνοντας το πλήρωμά τους στον παγωμένο βυθό. Μύθοι και δοξασίες ακολουθούν αυτά τα πλάσματα που μοιάζουν με τεράστια χταποδοκαλάμαρα με θανατερά πλοκάμια που αγκαλιάζουν τα πλοία προτού τα οδηγήσουν στον χαμό. Και εδώ λοιπόν υπάρχει επιστημονική εξήγηση. Καταρχάς να ξεκινήσουμε αναφέροντας το ήδη γνωστό: οι ψαράδες είναι τεράστιοι παραμυθάδες. Στη συνέχεια ας πιάσουμε τα δεδομένα. Υπάρχουν κολοσσιαία καλαμάρια που μοιάζουν αρκετά με εκείνα που οι θρύλοι περιγράφουν. Μόνο που δεν καταστρέφουν πλοία, ούτε τα αγκαλιάζουν θανατερά με τα πλοκάμια τους. Θα μπορούσαν πιθανώς να το κάνουν, λένε οι επιστήμονες, όμως δεν υπάρχουν τέτοιες καταγραφές. Και φυσικά δεν μιλάμε για τεράστια πλοία, αλλά για μικρότερα αφού τα γιγαντιαία καλαμαροχτάποδα φτάνουν τα 14 μέτρα και ζυγίζουν περί τα 700 κιλά (η χαρά της ψησταριάς!). Όμως, όπως προαναφέραμε, οι ψαράδες είναι τεράστιοι παραμυθάδες και τα 14 μέτρα εύκολα τα βλέπουν 410!

Νέσι

Το διασημότερο ίσως τέρας όλων των εποχών! Η θρυλική Νέσι, το τέρας του Λοχ Νες, το πιο ενδιαφέρον τέρας που μπορεί κανείς να συναντήσει στις σελίδες της λογοτεχνίας –και όχι μόνο. Ήδη, από τον 6ο αιώνα, είναι πολλοί εκείνοι που αναφέρουν πως είδαν τη Νέσι, ή έστω ένα κομμάτι της, να αναδύεται από τα νερά της λίμνης του Λοχ Νες, μέσα στο ομιχλώδες μυστικιστικό τοπίο της Σκοτίας. Το τεράστιο τέρας με το μακρύ λαιμό έχει αναφερθεί σε βιβλία, δημοσιεύματα και συνεντεύξεις περισσότερο από κάθε άλλο «τέρας». Επίσης δεν είναι λίγοι εκείνοι που σπεύδουν στην βαθιά και άγρια λίμνη προκειμένου να συναντήσουν και να κινηματογραφήσουν το απόκοσμο πλάσμα. Τι είναι τελικά η Νέσι; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για γιγαντιαία χέλια. Ο μακρύς λαιμός, το κύριο γνώρισμα του «τέρατος» και εκείνο που έχει «καταγραφεί» σε φωτογραφία παραπέμπει σαφώς σε χέλι. Σίγουρα όχι ένα συνηθισμένο χέλι, αλλά πάντως χέλι. Και δεν είναι καθόλου παράξενο στη λίμνη του Λοχ Νες να υπάρχουν γιγαντιαία χέλια. Τα υπόλοιπα; Παιχνίδια της φαντασίας… Ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι σκοτεινός, η ομίχλη απλώνεται πάνω από τη λίμνη και όλα μοιάζουν απόκοσμα… Τότε ναι… είναι πολύ πιθανό κάποιος να νομίσει πως είδε ένα τέρας. Ή έστω μόνο τον μακρύ λαιμό του να ξεπροβάλλει αργά μέσα από τα νερά…

Γοργόνες

Υπέροχες στην όψη, με μαγευτικά πρόσωπα και ξενδιάντροπα λυτά μαλλιά. Από τη μέση και πάνω πανέμορφες γυναίκες. Από τη μέση και κάτω…. ψάρια. Μύθοι και θρύλοι τις θέλουν θελκτικές, αλλά και τραγικά καταστροφικές. Συνήθως εμφανίζονται ως σειρήνες για να μαγέψουν τους ναυτικούς και να τους παρασύρουν στον όλεθρο. Αν η παραπάνω πρόταση σας θυμίζει αμυδρά κάτι, να σας βοηθήσω: Στον Όμηρο, όταν ο Οδυσσέας περνούσε από τα μέρη των σειρήνων, έβαλε τους συντρόφους του να κλείσουν τα αυτιά τους με κερί και να δέσουν τον ίδιο στο κατάρτι ώστε να ακούει τα τραγούδια των απαράμιλλων γυναικών, χωρίς ωστόσο να μπορεί να τις πλησιάσει. Κάπως έτσι σώθηκε και εκείνος και οι σύντροφοί του. Τι λένε οι επιστήμονες για τις γοργόνες; Καταρχάς πως οι θεάσεις γοργόνων έχουν κάποια βάση. Γι αυτό και τις συναντάμε από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες λοιπόν, αυτό που οι ναυτικοί «βλέπουν» ως γοργόνες, είναι μανάτοι (θαλάσσιες αγελάδες) ή ντιγκόνγκ –επίσης θαλάσσια θηλαστικά- που αν τα δεις νύχτα, ή μέρα με καταχνιά ή έχοντας πιεί λίγο παραπάνω, η φαντασία σου τα κάνει πανέμορφες γυναίκες με ουρά ψαριού. Φανταστείτε το εξής: Είστε σε ένα πλοίο για μήνες με μόνη συντροφιά άντρες. Καμιά φορά πίνετε λίγο παραπάνω. Επίσης οι βάρδιες που κάνετε μπορεί να είναι νυχτερινές. Για να ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ: νύχτα, στο πουθενά, έχοντας να δείτε γυναίκα μήνες, και με δυο τρια ποτηράκια παραπάνω… Ε ναι, εύκολα τα θαλάσσια θηλαστικά τα βλέπετε πανέμορφες γυναίκες…

Για περισσότερα δείτε και τα:
www.bbc.com/news/uk-scotland-highlands-islands-49495145
https://math.scholastic.com/issues/2018-19/101518/are-monsters-real.html#1020L
https://listverse.com/2020/12/15/top-10-cryptids-easily-explained-by-real-animals
https://scienceworld.scholastic.com/issues/2019-20/021720/search-for-a-monster.html#960L
www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0104-59702014000300971


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα