Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Όταν Κράτος και Εκκλησία είναι… αχώριστα (Μέρος Πρώτο)

Η συζήτηση για διαχωρισµό Κράτους και Εκκλησίας είναι –ακόµα- ένα ζήτηµα ταµπού για τη χώρα µας, και δυστυχώς δεν φαίνεται πως θα ανοίξει άµεσα. Σε διάφορες χώρες του κόσµου –οι περισσότερες από αυτές µε πολλά και σοβαρά θέµατα που αφορούν στη δηµοκρατία, την ισότητα, την ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα κλπ- η θρησκεία και η πολιτική συνδέονται στενά, διαµορφώνοντας το κοινωνικό, πολιτιστικό και νοµικό πλαίσιο. Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις επηρεάζουν σαφώς, παρότι συχνά υπογείως, τις πολιτικές αποφάσεις, από τη νοµοθεσία ως τη συµπεριφορά των δηµοσίων υπαλλήλων και την κοινωνική ζωή. Σε κάποιες περιπτώσεις µάλιστα, ο διαχωρισµός µεταξύ Κράτους και Εκκλησίας είναι τόσο ασαφής, που εκτείνεται σε όλες τις πτυχές της ζωής των πολιτών. Εδώ, οι θρησκευτικοί ηγέτες (που συχνά είναι παράλληλα και πολιτικοί ηγέτες) ασκούν πιέσεις και «συναποφασίζουν» πολιτικά ζητήµατα διαµορφώνοντας πολιτικές για την εκπαίδευση, τα δικαιώµατα και την ελευθερία της έκφρασης. Σήµερα θα δούµε µαζί τις χώρες, όπου η Εκκλησία έχει τόση δύναµη, όση και το Κράτος –σε κάποιες περιπτώσεις µάλιστα έχει περισσότερη… Και επειδή οι χώρες είναι περισσότερες από όσες θα θέλαµε να είναι, την επόµενη εβδοµάδα ακολουθεί και δεύτερο µέρος!

Μπουτάν

Το Μπουτάν, ένα µικρό βασίλειο των Ιµαλαΐων, έχει ενσωµατώσει τον Βουδισµό στη διακυβέρνησή του. Η χώρα ακολουθεί µια µορφή Βουδισµού (σ.σ: το Mahayana Buddhism), που επηρεάζει βαθιά τους νόµους, τον πολιτισµό και την καθηµερινή της ζωή. Ο βασιλιάς του Μπουτάν, δεν είναι µόνο ο πολιτικός ηγέτης αλλά και ο πνευµατικός προστάτης του έθνους. Αυτός ο διπλός ρόλος τονίζει τη σηµασία του Βουδισµού στη διαµόρφωση της ταυτότητας του Μπουτάν. Το σύνταγµα της χώρας προωθεί ρητά τον Βουδισµό και οι αρχές του είναι εµφανείς σε διάφορες κρατικές λειτουργίες και δηµόσιες πολιτικές. Το νοµικό σύστηµα ενσωµατώνει βουδιστικές αρχές, µε στόχο την προώθηση της ειρήνης, της συµπόνιας και της κοινωνικής αρµονίας. Μάλιστα, παραδοσιακές βουδιστικές αξίες, όπως η µη βία και ο σεβασµός για όλες τις µορφές ζωής, είναι ενσωµατωµένες στο νοµικό πλαίσιο του έθνους. Η κυβέρνηση προωθεί ενεργά την «Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία» (GNH), µια αναπτυξιακή φιλοσοφία που δίνει προτεραιότητα στην πνευµατική και ψυχική ευηµερία έναντι της οικονοµικής ανάπτυξης. Η GNH αντανακλά τις βουδιστικές αξίες και χρησιµοποιείται για την αξιολόγηση του αντίκτυπου των πολιτικών στη συνολική ευτυχία και ευηµερία του πληθυσµού. Επιπλέον, το κράτος υποστηρίζει και επιβλέπει τα θρησκευτικά ιδρύµατα, διασφαλίζοντας ότι ευθυγραµµίζονται µε τους εθνικούς στόχους και αξίες. Τα µοναστήρια και η µοναστική εκπαίδευση λαµβάνουν κρατική χρηµατοδότηση και οι µοναχοί διαδραµατίζουν σηµαντικό ρόλο στη λήψη κοινοτικών αποφάσεων.

Για περισσότερα διαβάστε και: www.britannica.com/place/Bhutan/Government-and-society

Ιράν

Το Ιράν είναι Ισλαµική ∆ηµοκρατία όπου η διαπλοκή θρησκευτικής και πολιτικής εξουσίας αποτελεί τον πυρήνα διακυβέρνησης. Μετά την Ιρανική Επανάσταση του 1979, το πολιτικό σύστηµα της χώρας ριζώθηκε βαθιά στο σιιτικό Ισλάµ. Αυτό το δόγµα δίνει τεράστια δύναµη στον Ανώτατο Ηγέτη, µια θρησκευτική προσωπικότητα µε τον απόλυτο έλεγχο της κυβέρνησης, του στρατού, της δικαιοσύνης και των µέσων ενηµέρωσης. Ο Ανώτατος Ηγέτης επιλέγεται από τη «Συνέλευση Εµπειρογνωµόνων», µια οµάδα κληρικών, και υπηρετεί ισόβια, εκτός εάν κριθεί ακατάλληλος. Η κυβέρνηση του Ιράν έχει εκλεγµένους και µη εκλεγµένους εκπροσώπους. Ενώ υπάρχουν ορισµένα «δηµοκρατικά» στοιχεία όπως ο Πρόεδρος και το Κοινοβούλιο, ο Ανώτατος Ηγέτης και το Συµβούλιο Ασφαλείας κατέχουν ουσιαστική εξουσία. Το νοµικό σύστηµα βασίζεται σε µεγάλο βαθµό στο νόµο της Σαρία, επηρεάζοντας ποινικούς, αστικούς και οικογενειακούς νόµους. Το δικαστικό Σώµα, µε επικεφαλής που διορίζεται από τον Ανώτατο Ηγέτη, επιβάλλει αυτούς τους νόµους, συνδυάζοντας τις θρησκευτικές αρχές µε την κρατική διακυβέρνηση. Αυτό το θεοκρατικό σύστηµα οδήγησε σε αυστηρές κοινωνικές πολιτικές, που αφορούν –µεταξύ άλλων- την ενδυµασία, τεράστιους περιορισµούς στην ελευθερία του λόγου και του συνέρχεσθαι, µε στόχο τη διατήρηση του ισλαµικού χαρακτήρα του έθνους. Παρά τις περιστασιακές εκκλήσεις για µεταρρυθµίσεις και εκσυγχρονισµό, η κυβέρνηση του Ιράν παραµένει βαθιά επηρεασµένη από την παρέµβαση της θρησκευτικής ιδεολογίας.

∆είτε περισσότερα και στο: www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/tehran/inside/govt.html

Μπρουνέι

Το Μπρουνέι είναι µια µικρή αλλά πλούσια απόλυτη µοναρχία που βρίσκεται στο νησί Βόρνεο στη Νοτιοανατολική Ασία. Η χώρα κυβερνάται από τον σουλτάνο Hassanal Bolkiah, ο οποίος κατέχει την απόλυτη εξουσία, συµπεριλαµβανοµένων θρησκευτικών θεµάτων. Στο Μπρουνέι η επίσηµη θρησκεία και το νοµικό σύστηµα επηρεάζονται σε µεγάλο βαθµό από το νόµο της Σαρία. Αυτή η θρησκευτική ενσωµάτωση στη διακυβέρνηση αποδεικνύεται από την εφαρµογή του ∆ιατάγµατος του Ποινικού Κώδικα Syariah, το οποίο εισήγαγε αυστηρούς ισλαµικούς νόµους και τιµωρίες, όπως ακρωτηριασµό, λιθοβολισµό και µαστίγωµα για διάφορα αδικήµατα. Η απόφαση του Σουλτάνου να εφαρµόσει τον Ποινικό Κώδικα Syariah καταδικάστηκε διεθνώς από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώµατα και από δυτικές κυβερνήσεις. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το νοµικό πλαίσιο του Μπρουνέι παραβιάζει θεµελιώδη ανθρώπινα δικαιώµατα, αλλά ο σουλτάνος ​​υπερασπίστηκε την επιλογή του ως αντανάκλαση των αξιών και της δέσµευσης της χώρας στις ισλαµικές αρχές. Για την ιστορία, οι απάνθρωπες ποινές, αρκετές από τις οποίες αφορούν οµοφυλόφιλους, σχέσεις εκτός γάµου κλπ, αφορούν τόσο τους µουσουλµάνους κατοίκους της χώρας, όσο και όλους (!) τους επισκέπτες!

∆ιαβάστε περισσότερα στο: www.hrw.org/news/2019/05/22/bruneis-pernicious-new-penal-code

Σοµαλία

Η Σοµαλία, που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής, έχει νοµικό σύστηµα βαθιά επηρεασµένο από τις ισλαµικές αρχές. Το προσωρινό Σύνταγµα της Σοµαλίας, που εγκρίθηκε το 2012, καθιερώνει το Ισλάµ ως κρατική θρησκεία και ορίζει ότι όλοι οι Νόµοι πρέπει να συµµορφώνονται µε τη Σαρία. Αυτή η ενοποίηση θρησκείας και κράτους είναι εµφανής σε διάφορες πτυχές της διακυβέρνησης. Για παράδειγµα, τα δικαστήρια της Σαρία λειτουργούν παράλληλα µε κοσµικά δικαστήρια για την εκδίκαση υποθέσεων, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται µε το οικογενειακό δίκαιο, την κληρονοµιά και τις προσωπικές διαφορές. Η κυβέρνηση της Σοµαλίας, ενώ επισήµως εγκρίνει ένα οµοσπονδιακό κοινοβουλευτικό σύστηµα, αντιµετωπίζει προκλήσεις εξαιτίας ορισµένων αυτόνοµων περιοχών και (παρά)στρατιωτικών οµάδων όπως η Al-Shabaab. Η Al-Shabaab, µια εξτρεµιστική οµάδα µε αυστηρές ερµηνείες του νόµου της Σαρία, ελέγχει µεγάλες εκτάσεις εδάφους στη νότια Σοµαλία και επιβάλλει τη δική της σκληρή εκδοχή του ισλαµικού νόµου, συµπεριλαµβανοµένων δηµόσιων εκτελέσεων, ακρωτηριασµών και λιθοβολισµών για εγκλήµατα όπως κλοπή, οµοφυλοφιλία και µοιχεία.

∆ιαβάστε περισσότερα εδώ: www.state.gov/reports/2022-report-on-international-religious-freedom/somalia

Την επόµενη εβδοµάδα ακολουθεί το ∆εύτερο Μέρος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα