Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Όταν ο “Αμερικάνος” συνάντησε τον Λούη Τίκα

Πολιτικά μηνύματα στέλνει το βιβλίο του Νίκου Αραπάκη: “Ο Αμερικάνος” που παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο καφέ “Αθέατον” στο εμπορικό κέντρο “Ερμής”.

Η υπόθεση του βιβλίου ξεκινά το 1890 στην Κρήτη και πραγματεύεται την ιστορία του νεαρού Ισμαήλ, ο οποίος λίγο μετά την ενηλικίωσή του, αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη γενέτειρά του, ταξιδεύοντας με πλαστά έγγραφα μέχρι τις ΗΠΑ. Καταλήγει στο Ντένβερ του Κολοράντο. Εκεί συναντά τον γνωστό συνδικαλιστή Λούις Τίκας και γίνεται άτυπο μέλος του συνδικάτου των ανθρακωρύχων. Το τελευταίο ετοιμάζει μεγάλη απεργία στα ορυχεία της περιοχής, η οποία ξεκινάει το 1913 και καταλήγει στη “σφαγή του Λάντλοου”, όπως έμεινε στην Ιστορία…
Οπως ανέφερε στα “Χ.ν.” ο νευροχειρουργός Αντώνης Κρασουδάκης, «ο Νίκος έχει κάνει μια πολύ καλή ερευνητική δουλειά. Είναι ένα μυθιστόρημα που έχει εκτός από τη μυθοπλασία, εξαιρετικά ιστορικά στοιχεία τα οποία αξίζει τον κόπο να διαβαστούν».
Ο ποιητής και αρθρογράφος Ειρηναίος Μαράκης, σημείωσε ότι “ο Αμερικάνος” είναι ένα πολιτικό και ιστορικό μυθιστόρημα που προσεγγίζει την απεργία των ανθρακωρύχων του Κολοράντο το 1913 και καταλήγει στη “σφαγή του Λάντλοου”, το 1914. Είναι ένα βιβλίο αιχμής που προσεγγίζει τα γεγονότα του 1913 και κάνει ένα σχόλιο για το σήμερα και τον συνδικαλισμό ως τρόπο αντιμετώπισης των εργατικών και γενικών προβλημάτων, για την αλληλεγγύη που πηγάζει στα λαικά στρώματα». Ο ίδιος σημείωσε ότι «ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, ο Τουρκοκρητικός Ισμαήλ, θα ήταν σήμερα στους αγώνες του Ζακ και ενάντια στην αδικία».
Ο συγγραφέας Γιάννης Νικολούδης τόνισε ότι «είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, ιστορικό και πολιτικό μαζί. Πολλές συνδέσεις με το σήμερα. Ο συγγραφέας σαν να θέλει να σχολιάσει τα τεκταινόμενα τού σήμερα μέσω της λογοτεχνίας. Είναι ένα μυθιστόρημα ιδεολογικό αλλά όχι δογματικό και περιμένουμε τη συνέχεια»
Ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου, Νίκος Αραπάκης, μας είπε ότι ο βασικός λόγος που έγραψε τον “Αμερικάνο” ήταν ότι ήθελε να συγκρίνει το τότε με το τώρα, «δηλαδή πώς αντιμετώπισαν οι Αμερικάνοι τους προγόνους μας μετανάστες στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και πώς αντιμετωπίζουμε εμείς σήμερα τους Αφγανούς, τους Ασιάτες και Αφροαμερικανούς μετανάστες. Πέρα από το ζήτημα το μεταναστευτικό, ήθελα να μιλήσω για πράγματα που μας απασχολούσαν και τότε και τώρα, π.χ. για το συνδικαλιστικό. Η μεγάλη απεργία των ανθρακορύχων στο Κολοράντο έχει ενδιαφέρον και εξηγεί και πολλά πράγματα: τι είναι ο συνδικαλισμός, γιατί γεννήθηκε και αυτό το λέω γιατί σήμερα είμαστε σε μια διαδικασία που ο συνδικαλισμός βρίσκεται σε απαξίωση. Πολλοί θεωρούν ότι είναι αναχρονιστικός, ότι είναι ντεμοντέ, ότι ταλαιπωρεί τους εργοδότες και υπονομεύει την ανάπτυξη».
Η εκδήλωση περιλάμβανε και μουσικό μέρος με απόδοση παραδοσιακών – ριζίτικων από τη μουσικό Ζωή Κολλάρου.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα