Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της κυβέρνησης των Ηνωµένων Πολιτειών, οι εκάστοτε Πρόεδροι έχουν προχωρήσει σε αποφάσεις και µέτρα που αναµφίβολα προκάλεσαν ζηµιά σε διάφορες κοινότητες ή/και σε άλλες χώρες, συχνά κάτω από την επίφαση του «εθνικού συµφέροντος» ή εξαιτίας λανθασµένων πολιτικών. Ορισµένες φορές, και συνήθως κάτω από τη διεθνή κατακραυγή, οι Ηνωµένες Πολιτείες έχουν ζητήσει επισήµως συγγνώµη, βεβαίως πολύ µετά τη ζηµιά που έχουν προκαλέσει και χωρίς η «συγνώµη» να συνοδεύεται από κινήσεις για την παροχή βοήθειας ή/και µόνιµης αποκατάστασης. Για αυτό και τέτοιες «συγνώµες» έχουν επικριθεί ως συµβολικές ή ανεπαρκείς, αφού δεν έχουν ουσιαστικές επανορθωτικές ενέργειες. Ωστόσο, έστω και έτσι, τέτοιου είδους επίσηµες δηλώσεις «µεταµέλειας» αποτελούν έναν σαφή τρόπος αναγνώρισης οδυνηρών ιστορικών αδικηµάτων. Σήµερα, θα δούµε παρέα µερικές µόνο από τις περιπτώσεις όπου η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε επισήµως συγγνώµη για τις άδικες και καταστροφικές πολιτικές της. ∆υστυχώς υπάρχουν ακόµα πάρα πολλές τις οποίες δεν αναφέρουµε εδώ…
Συγγνώµη για τον εγκλεισµό των Ιαπωνοαµερικανών
Μετά την ιαπωνική αεροπορική επίθεση κατά της αµερικανικής ναυτικής, στρατιωτικής και αεροπορικής βάσης στο Περλ Χάρµπορ το 1941, ο Αµερικανός Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ εξέδωσε το Εκτελεστικό ∆ιάταγµα 9066, µε το οποίο διέτασσε τον εγκλεισµό περισσότερων από 120.000 Ιαπωνοαµερικανών σε στρατόπεδα. Συγκεκριµένα περί τα 120.000 άτοµα ιαπωνικής καταγωγής που ζούσαν στην ακτή του Ειρηνικού, µεταφέρθηκαν εσπευσµένα σε στρατόπεδα στο εσωτερικό της χώρας. Έπρεπε µέσα σε ελάχιστες µέρες να µαζέψουν τα απαραίτητα και να αφήσουν πίσω τους σπίτια, επιχειρήσεις και ακίνητα. Αρκετές δεκαετίες αργότερα, το 1988, ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν ζήτησε επισήµως συγγνώµη για την απαράδεκτη πολιτική του Ρούσβελτ, υπογράφοντας σε νόµο την Πράξη Πολιτικών Ελευθεριών, µε την οποία απολογούνταν για λογαριασµό της κυβέρνησης των ΗΠΑ, εγκρίνοντας παράλληλα αποζηµίωση 20.000 δολαρίων για κάθε επιζώντα των στρατοπέδων. Ουσιαστικά ο Ρέιγκαν παραδέχτηκε πως οι ενέργειες της κυβέρνησης Ρούσβελτ είχαν βασιστεί σε «φυλετικό ρατσισµό, πολεµική υστερία, και αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας». Η συγνώµη αυτή χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακή, καθώς σηµατοδότησε παραδοχή της αµερικανικής κυβέρνησης για παραβίαση των πολιτικών δικαιωµάτων µε κίνητρο τη φυλετική προκατάληψη. Ο Νόµος Ρέιγκαν είναι µια διαρκής υπενθύµιση των κινδύνων που έχουν οι φυλετικές διακρίσεις και των κυβερνητικών υπερβολών σε περιόδους κρίσης, ενισχύοντας τη σηµασία προάσπισης των πολιτικών ελευθεριών.
∆ιαβάστε περισσότερα εδώ: www.nytimes.com/2015/11/27/us/from-pearl-harbor-to-an-apology-an-internment-timeline.html
Συγγνώµη για την ανήθικη µελέτη σχετικά µε τη σύφιλη
Η µελέτη «Tuskegee Syphilis» (σ.σ: «Μελέτη» της Σύφιλης στο Tuskegee των ΗΠΑ. Χαρακτηρίστηκε επίσης και «Πείραµα του Tuskegee») ήταν ένα από τα πιο ανήθικα ιατρικά πειράµατα στην ιστορία των ΗΠΑ και διεξήχθη από την Υπηρεσία ∆ηµόσιας Υγείας της χώρας από το 1932 έως το 1972. Στη µελέτη, που έγινε στο Tuskegee της Αλαµπάµα, συµµετείχαν πάνω από 600 Αφροαµερικανοί άνδρες, στους οποίους η Υπηρεσία ∆ηµόσιας Υγείας είχε υποσχεθεί ότι θα λάβουν δωρεάν θεραπεία για τη σύφιλη. Στην πραγµατικότητα, καµία θεραπεία δεν τους προσφέρθηκε ποτέ, αντίθετα οι γιατροί µελετούσαν τους νοσούντες µε σκοπό να παρατηρήσουν και να καταγράψουν την πορεία και τα αποτελέσµατα της σύφιλης. Επί 40 χρόνια, οι άνδρες του «πειράµατος» υπέφεραν από σοβαρά συµπτώµατα και πολλοί τελικά πέθαναν. Το 1997, ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ζήτησε επισήµως συγγνώµη, αποκαλώντας τη µελέτη «εξωφρενική παραβίαση» των ανθρωπίνων δικαιωµάτων. Η συγγνώµη του Κλίντον περιλάµβανε και υπόσχεση για βελτίωση της υγειονοµικής περίθαλψης για τις µειονότητες αλλά και την προστασία τους από κάθε είδους ιατρική εκµετάλλευση, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση «δεν θα επέτρεπε ποτέ να συµβεί ξανά κάτι παρόµοιο». Πρόκειται για ακόµα ένα οδυνηρό παράδειγµα της ανάγκης για ηθική επαγρύπνηση και σεβασµό των δικαιωµάτων όλων των ανθρώπων ανεξαιρέτως.
∆ιαβάστε επίσης: www.cdc.gov/tuskegee/about/index.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Tuskegee_Syphilis_Study
Και δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο εδώ.
Συγγνώµη για τη δουλεία
Το 2008, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ζήτησε επίσηµα συγγνώµη για το άδικο καθεστώς της δουλείας. Το ψήφισµα αναγνώρισε την εκµετάλλευση, τη σκληρότητα και το βαθύ τραύµα που προκλήθηκε στους Αφροαµερικανούς επί αιώνες, εξαιτίας του απαράδεκτου καθεστώτος διαχωρισµού. Ήταν η πρώτη επίσηµη συγνώµη της οµοσπονδιακής κυβέρνησης για τη δουλεία, την οποία οι Ηνωµένες Πολιτείες είχαν καταργήσει µετά τον Εµφύλιο Πόλεµο, το 1865. Η «συγνώµη» δεν περιλάµβανε αποζηµιώσεις και ήταν µια συµβολική αναγνώριση των µακροπρόθεσµων επιπτώσεων της δουλείας στις αφροαµερικανικές κοινότητες. Η κίνηση πυροδότησε εκκλήσεις για αποζηµιώσεις και συζητήσεις σχετικά µε το πώς θα πρέπει να αντιµετωπιστεί η «κληρονοµιά» της δουλείας στη σύγχρονη Αµερική. Οι ακτιβιστές θεώρησαν την κυβερνητική συγνώµη ως απαραίτητο πρώτο βήµα για επανορθωτική δικαιοσύνη. Παρότι το ψήφισµα δέχτηκε δριµεία κριτική επειδή ήταν συµβολική χειρονοµία, παραµένει σηµαντικό αφού αναγνωρίζει επίσηµα µια από τις σοβαρότατες ηθικές αστοχίες και αδικίες της αµερικανικής ιστορίας.
∆είτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/mnlzezbKuq0
Και διαβάστε περισσότερα εδώ: www.npr.org/2008/07/30/93059465/congress-apologizes-for-slavery-jim-crow
Και εδώ: www.congress.gov/bill/110th-congress/house-resolution/194/text
Συγγνώµη για τις παράνοµες στειρώσεις των
ιθαγενών γυναικών
Τις δεκαετίες 1960 και 1970 µέσω της Υπηρεσίας Υγείας (IHS), οι ΗΠΑ προχώρησαν στην παράνοµη στείρωση χιλιάδων ιθαγενών Αµερικανίδων –χωρίς οι γυναίκες να το γνωρίζουν και χωρίς τη συγκατάθεσή τους. ∆ικαιολόγησαν µάλιστα τις στειρώσεις ως µέτρο «ελέγχου του πληθυσµού». Μεταγενέστερη έρευνα αποκάλυψε πως οι στειρώσεις γίνονταν ακόµα και σε κορίτσια 11 ετών. Σε κάποιες περιπτώσεις οι γυναίκες ενηµερώνονταν πως η διαδικασία της στείρωσης είναι αναστρέψιµη, ενώ στις περισσότερες δεν ήξεραν καθόλου σε τι είδους επέµβαση τις υπέβαλλαν, θεωρώντας πως τις θεραπεύουν από κάποια ασθένεια. Στειρώσεις γίνονταν κυρίως σε φτωχές γυναίκες, ιθαγενείς, ή/και µαύρες. Ενώ Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν εξέδωσε επίσηµα συγγνώµη, το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS) αναγνώρισε χρόνια αργότερα τις ανήθικες πρακτικές και δεσµεύτηκε να επιβάλει αυστηρότερες κατευθυντήριες συγκατάθεσης όσον αφορά στις ιατρικές διαδικασίες. Οι αποκαλύψεις και η «συγνώµη» προκάλεσαν κύµα νέων συζητήσεων για τα αναπαραγωγικά δικαιώµατα. Η αναγνώριση των παράνοµων στειρώσεων από την κυβέρνηση έριξε φως σε παρόµοιες «πρακτικές» κατά «περιθωριοποιηµένων κοινοτήτων», και πρόβαλλε τη σηµασία της συναίνεσης και της σωστής ενηµέρωσης των ασθενών στην υγειονοµική περίθαλψη.
∆ιαβάστε περισσότερα και στα: https://time.com/5737080/native-american-sterilization-history
www.nlm.nih.gov/nativevoices/timeline/543.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Sterilization_of_Native_American_women