Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Oταν η τέχνη θεραπεύει

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η συστηματική χρήση διαφόρων μορφών τέχνης στο γνωστικό πεδίο των επιστημών υγείας και ψυχολογίας ως θεραπευτικό μέσο, αλλά και ως διαγνωστικό εργαλείο, αυτόνομα ή συμπληρωματικά σε άλλα θεραπευτικά μέσα και διαγνωστικά εργαλεία.
Στοχεύοντας στην επιστημονική ενημέρωση για την επίδραση των θεραπειών τέχνης στην ψυχική υγεία των ενηλίκων, αλλά και των παιδιών, διοργανώνεται, από την ομάδα “Δρυάδες Εν Πλω”, στις 7 – 8 Μαρτίου, στην Καρδίτσα (Λίμνη Πλαστήρα – ξενοδοχείο Ναϊάδες), διεπιστημονική ημερίδα, με θέμα: “Θεραπείες μέσω τέχνης/ Χορός αναπηρία”.
Στους στόχους της διοργάνωσης είναι να δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν ομάδες χορού προκειμένου να λάβουν μέρος στη Β’ Πανελλήνια Συνάντηση Ομάδων Χορού ΑμεΑ & Μεικτών Ομάδων Χορού, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Μαΐου, στην Καρδίτσα.
«Η τέχνη είναι ένα παντοδύναμο εργαλείο, ένα μέσο έκφρασης, ένα μέσο επικοινωνίας, ένα μέσο θεραπευτικής βοήθειας. Μέσα από την τέχνη, το άτομο μπορεί να πειραματιστεί συμβολικά και να εκφράσει ιδέες και συναισθήματα που μπορεί τελικά να εκφραστούν και στη ζωή. Μπορεί να χειριστεί υλικά, τα οποία δεν αντιμιλούν κι έτσι δίνεται η δυνατότητα να έχει την εμπειρία της δύναμης και της υπεροχής, χωρίς να ριψοκινδυνεύει απόρριψη. Αυτό οδηγεί σε ένα βαθύ αίσθημα ικανοποίησης και προσωπικής αξίας (αυτοσυναίσθημα). Βασικό χαρακτηριστικό των τεχνών ως θεραπευτικό μέσο και αξιολογητικό εργαλείο είναι ότι συμβάλλουν στην απελευθέρωση και έκφραση συναισθημάτων και ανώτερων νοητικών λειτουργιών, όπως συνείδηση, κρίση και φαντασία και μειώνουν τον βαθμό άγχους, συντελώντας έτσι στην πιο αυθόρμητη συμμετοχή του ατόμου στη διαδικασία», επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η χορογράφος – χοροθεραπεύτρια, πρόεδρος της ομάδας “Δρυάδες Εν Πλω”, Μαρία Καραπαναγιώτη.
Κατά τη διάρκεια της Διεπιστημονικής Διημερίδας θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν τη μουσικοθεραπεία, τη χοροθεραπεία, τη δραματοθεραπεία και την εικαστική θεραπεία, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια.
Η διημερίδα απευθύνεται σε φοιτητές και επαγγελματίες ειδικής αγωγής, εναλλακτικής και κλασικής ιατρικής, ψυχολογίας, ανθρωπιστικών επιστημών, σε ψυχοθεραπευτές τέχνης, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτές και σε όσους έρχονται σε επαφή με ΑμεΑ.
Η χοροθεραπεία σε ηλικιωμένους με άνοια είναι ένα από τα θέματα της διημερίδας το οποίο θα αναπτύξει η κα Καραπαναγιώτη. «Για τους ηλικιωμένους, ο χορός είναι μια ρομαντική ηχώ από τα νεανικά τους χρόνια. Ασχολούμενοι, λοιπόν, με το σώμα τους νιώθουν νεότεροι και μπορούν να εξωτερικεύουν μεγάλα αποθέματα ενέργειας” επισημαίνει η πρόεδρος της ομάδας “Δρυάδες Εν Πλω”
Σύμφωνα με την ίδια, η εφαρμογή του προγράμματος της χοροθεραπείας διαμορφώνει ευκολία στην κίνηση και στη μετατόπιση βάρους, επιταχύνει την καρδιακή λειτουργία και τη συχνότητα αναπνοής. Ανάλογη είναι και η επίδραση της ρυθμικής μουσικής, η οποία βελτιώνει τον συντονισμό βάδισης, αυξάνει τη σταθερότητα και την κινητικότητα.
«Η χοροθεραπεία σε ηλικιωμένους με άνοια απελευθερώνει συναισθήματα και ευνοεί τη σύσφιξη σχέσεων. Βελτιώνει το ηθικό, μειώνει το αίσθημα μοναξιάς και συμβάλλει στην αποκατάσταση ψυχικών καταστάσεων. Σε συναισθηματικό επίπεδο, οι ηλικιωμένοι αισθάνονται χαρούμενοι και ξεπερνούν θυμό, απογοήτευση, απώλεια. Σε διανοητικό επίπεδο, η χοροθεραπεία ενισχύει τις γνωστικές δεξιότητες, το κίνητρο και τη μνήμη. Η χοροθεραπεία εμπεριέχει μη συναγωνιστικές ασκήσεις, που παρέχουν διέξοδο στις φυσικές εντάσεις και στις ορμόνες του στρες. Προσφέρει στους ηλικιωμένους αίσθημα ολοκλήρωσης κι ευεξίας, αντίδοτο στην καθημερινή τους ένταση∙ κατά συνέπεια, είναι τέλειο μέσο για διέξοδο από τις δυσάρεστες εμπειρίες. Η κοινωνική φύση των συνεδριών της χοροθεραπείας κάνει τα ηλικιωμένα άτομα να αγγίξουν, να κρατήσουν ο ένας τον άλλον, να κάνουν κάτι ως ομάδα. Έτσι, θεωρούν πολλοί από αυτούς που έχασαν συντρόφους, την ομάδα ως οικογένεια. Μέσω της επιβεβαίωσης αναγνώρισης των προσπαθειών τους, ενισχύεται ο ενθουσιασμός, η χαρά, η ικανοποίηση. Οι ηλικιωμένοι με άνοια μπορούν επιπλέον να ανασυγκροτήσουν τις υπολειπόμενες ικανότητές τους, να παρουσιάσουν με το προσωπικό τους ύφος και στιλ τις κινητικές χορευτικές γνώσεις και εμπειρίες, να επικοινωνήσουν με την ομάδα και να δοκιμάσουν θετικά συναισθήματα», αναφέρει η κα Καραπαναγιώτη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα