Πολλές φορές χρειάζεται να δεις κάτι το οποίο θεωρείς δεδομένο μέσα απ’ τη ματιά κάποιου ξένου για να μπορέσεις να το εκτιμήσεις στην πραγματική του διάσταση. Παρόλο που όλοι μας το γνωρίζουμε καλά, λίγο η κούραση της καθημερινότητας, λίγο η συνήθεια ή ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος και οι γρήγοροι ρυθμοί της εποχής μας, δεν μας επιτρέπουν να βιώσουμε το ότι ουσιαστικά ζούμε σε μία απ’ τις πιο όμορφες πόλεις και Νομούς στην Ελλάδα, και όχι μόνο.
Μία τέτοια φρέσκια ματιά είναι αυτή της Shannon, μίας από τους συμμετέχοντες στο καλοκαιρινό σχολείο του Πανεπιστημίου της Nebraska με τίτλο “Αειφορία, Περιβάλλον & Κοινωνία” που συνδιοργανώθηκε και φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.). Υπεύθυνη του καλοκαιρινού σχολείου είναι η δρ Tala Awada, πρώην μεταπτυχιακή υπότροφος στο τμήμα Γεωπληροφορικής και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Μ.Α.Ι.Χ. και νυν καθηγήτρια Οικοφυσιολογίας Φυτών και αναπληρώτρια διευθύντρια στο Τμήμα Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου της Nebraska. Η εκπαίδευση του καλοκαιρινού σχολείου ξεκίνησε στην Αθήνα στις 13 Μαΐου, κατόπιν στη Σαντορίνη, το Ηράκλειο με τελευταίο προορισμό τα Χανιά 21 – 26 Μαΐου.
Πέμπτη 22 – 5 – 2014
Στενά δρομάκια με τέντες δημιουργούν μία σκιερή όαση στην παλιά πόλη των Χανίων, που σε προστατεύει απ’ τον καυτό απογευματινό ήλιο.
Πρώτη φορά στη ζωή μου βλέπω τόσους πολλούς συγκεντρωμένους πωλητές με δερμάτινα είδη!
Τα Χανιά εκτός των άλλων έχουν πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική.
Αρχές του 1200 μ.Χ. η Κρήτη αγοράστηκε από τους Ενετούς έναντι του ποσού των 100 ασημένιων νομισμάτων. Το 1.645 μ.Χ. κατακτήθηκε απ’ τους Οθωμανούς. Η αρχιτεκτονική του νησιού είναι εμφανώς επηρεασμένη και από τους δύο κατακτητές.
Κάθε δωμάτιο στον όροφό μας στους κοιτώνες του Μ.Α.Ι.Χ. έχει ένα μικρό μπαλκόνι δίπλα στις κορυφές των δέντρων, καθόλου άσχημα!
Μετά το πρωινό επέστρεψα στο δωμάτιό μου για να χαλαρώσω, απολαμβάνοντας την πρωινή δροσιά και τη θέα απ’ το μπαλκόνι του δωματίου μου. Αργότερα, το προσωπικό του Μ.Α.Ι.Χ. είχε την καλοσύνη να καλέσει ένα ταξί για να πάω στο κέντρο των Χανίων και να αγοράσω κάποια αναμνηστικά δώρα σε μπουκάλια τα οποία αποφάσισα να στείλω με το ταχυδρομείο .
Εφτιαξα μία λίστα με τους λόγους για τους οποίους οι υπάλληλοι του Ταχυδρομείου Χανίων είναι εξυπηρετικοί και εξαιρετικοί:
• Πρώτο και κύριο, μιλάνε όλοι Αγγλικά!
• Χρειάστηκε μόλις μία μικρή ερώτηση για να βρω τα δύο ειδικά διαμορφωμένα κουτιά για την αποστολή μπουκαλιών.
• Οταν χρειάστηκα χαρτί περιτυλίγματος με φούσκες, με συνόδευσαν έξω δείχνοντάς μου ένα χαριτωμένο μικρό κατάστημα μισό τετράγωνο μακριά από όπου προμηθεύτηκα ακριβώς ότι χρειαζόμουν. Ενας από τους εργαζομένους σ’ αυτό το κατάστημα, για καλή μου τύχη, επίσης μιλούσε Αγγλικά.
• Τα μπουκάλια μου τυλίχτηκαν προσεκτικά από το προσωπικό του καταστήματος με περίσσιο επαγγελματισμό.
• Τέλος, η υπάλληλος στο Ταχυδρομείο μου ζήτησε και συγνώμη για την ακριβή τιμή της αποστολής των μπουκαλιών!
Η όλη διαδικασία κράτησε περίπου μία ώρα και ήταν πλήρως ικανοποιητική, δίνοντας μου ένα αίσθημα υπερηφάνειας για τον εαυτό μου και ευγνωμοσύνης για τους ευγενικούς Ελληνες υπαλλήλους του δημοσίου.
Επίσκεψη στο “ΒΙΟΛΕΑ”
Ελαιόδεντρα φυτρώνουν σε όλη τη χώρα και, παρόλο που η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε παραγωγή λαδιού παγκοσμίως, είναι η πρώτη όσον αφορά την ποιότητα. Αυτό και πολλά άλλα μάθαμε από τον ξεναγό και ιδιοκτήτη του ΒΙΟΛΕΑ (μονάδα παραγωγής βιολογικού παρθένου ελαιολάδου) κ. Δημητριάδη.
Η εκδρομή μας συμπεριελάμβανε επίσκεψη σε μικρά χωριά λίγο έξω απ’ την πόλη των Χανίων όπως το χωριό αστρικας κ.α.
Παρασκευή 23 – 5 – 2014
Μία από τις πιο έντονες ημέρες του ταξιδιού στην Ελλάδα.
Επίσκεψη στο γεμάτο φυσικής ομορφιά και πεζοπόρους φαράγγι της Σαμαριάς. Κατεβαίνοντας από τα 1.227 μέτρα για 18 χιλιόμετρα, η πλειοψηφία των επισκεπτών χρειάζονται 5 – 6 ώρες για να μεταβούν απ’ ένα ορεινό, βραχώδες και άνυδρο περιβάλλον στη φιλόξενη παραλία της Αγίας Ρουμέλης.
Υπάρχουν αρκετά σημεία με πόσιμο νερό κατά μήκος του φαραγγιού, πράγμα απαραίτητο για να αντέξουν οι πεζοπόροι το μακρύ δρόμο κάτω απ’τον καυτό ήλιο που ρίχνει τις ακτίνες του μέσα στο φαράγγι.
Τα εισιτήρια καταμετρώνται προσεκτικά στο τέλος κάθε μέρας κατά την έξοδο, ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση να έχει ξεχαστεί κάποιος επισκέπτης μέσα στο φαράγγι.
Σάββατο 24-5-2014 Επίσκεψη στην τοπική λαϊκή αγορά με αγροτικά προϊόντα
Η Κρήτη είναι αμιγώς αγροτικό νησί. Για την ακρίβεια η Μαρία, η καθηγήτρια Αγγλικών του Μ.Α.Ι.Χ., που μας συνόδευε, μας εξήγησε ότι εξαιτίας αυτού το νησί αντιμετώπισε πιο ανώδυνα την οικονομική κρίση που άρχισε το 2008. Οι καλλιέργειες μικρής κλίμακας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων του νησιού και παρέχουν σε μεγάλο βαθμό αυτάρκεια στην παραγωγή τροφίμων, καλύπτοντας έτσι τις βασικές τους ανάγκες.
Η ποικιλία ήταν εντυπωσιακή και τα προϊόντα λαχταριστά… δείτε και μόνοι σας!
Φάβα – Σαλιγκάρια – Σπιτικό Κρασί – Γλυκοκολοκύθα – Φράουλες – Αγγούρια – Λεμόνια – Καρότα – Κολοκυθοανθοί – Γραβιέρα – Φέτα – Μυζήθρα – Στάκα – Βλήτα – Σταμναγκάθι – Ροδάκινα – Κεράσια – Πεπόνια-Καρπούζια – Πορτοκάλια – Μέλι-Λάδι – Γιαούρτι – Φασόλια – Ξηροί Καρποί – Μανιτάρια – Αμπελόφυλλα-Μήλα – Αβγά κ.ά.
Δοκιμάσαμε πολλά από τα τοπικά προϊόντα, τυρί, μέλι, κρασί, ακόμα και φρέσκα ρεβίθια κατευθείαν από το φυτό, ο πιο ωραίος μεζές!
Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά για τη λαϊκή αγορά, αλλά νομίζω ότι καλύτερη περιγραφή είναι οι ίδιες οι φωτογραφίες.
Κρητική βραδιά στο Μ.Α.Ι.Χ.
Εξαιρετικός μπουφές με τοπικές συνταγές απ’ τον σεφ του Μ.Α.Ι.Χ., ζωντανή Ελληνική μουσική, συγκρότημα παραδοσιακών χορών το οποίο μετά την παρουσίαση – επίδειξη μας έμαθαν να χορεύουμε και εμείς!
Η λεπτομέρεια έκανε τη διαφορά, ομολογώ ότι δεν περίμενα τέτοια εμπειρία!
Το Μ.Α.Ι.Χ. μεταξύ άλλων φιλοξενεί συνέδρια και καλοκαιρινά σχολεία ή ημερίδες. Μάλιστα είχαμε την τύχη να συμπέσουμε με ένα μεγάλο διεθνές ιατρικό συνέδριο για τη ανάπτυξη του εγκεφαλικού φλοιού (Cortical Development Meeting 2014)
Αυτό μεταφράζεται σε εξαιρετικό καθημερινό φαγητό και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.
Μία ώρα μετά το πλούσιο Κρητικό πρωινό του Μ.Α.Ι.Χ., μας προσέφεραν φράουλες, κεράσια, διάφορα γλυκά και παστάκια.
Κυριακή 25 – 5 – 2014
Νωρίς το πρωί βρεθήκαμε στη Γραμπούσα, ένα μικρό βραχώδες νησάκι κοντά στην ακτή, Δυτικά των Χανίων, όπου υπήρχε παραλία με άμμο αλλά και βράχια γεμάτη αχινούς και μικρά ψαράκια. Το νερό ήταν τόσο καθαρό και διαυγές! Σίγουρα αυτός είναι ένας απ’τους λόγους που βγαίνει η θάλασσα τόσο γαλάζια στις φωτογραφίες.
Ο Μπάλος είναι διάσημος για τα πολύ ρηχά νερά του. Μπορέσαμε να περπατήσουμε μεγάλες αποστάσεις μέσα στο νερό χωρίς να βρέξουμε ούτε τα γόνατά μας… και το νερό ήταν πολύ πιο ζεστό από οπουδήποτε αλλού…
Προς το τέλος του ταξιδιού μας, κάναμε έναν απολογισμό σχολιάζοντας τα καλύτερα & τα χειρότερα της Αθήνας, της Σαντορίνης και της Κρήτης.
Στους φοιτητές του καλοκαιρινού σχολείου θα αποδοθούν 3 διδακτικές μονάδες (ECTS) για την παρακολούθηση των μαθημάτων κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην χώρα μας. Δύο από τα μαθήματα που παρακολούθησαν στο ΜΑΙΧ δίδαξαν: ο διευθυντής του εργαστηρίου Εδαφολογίας και Φυλλοδιαγνωστικής κος Αριστείδης Σταματάκης με τίτλο “Τοπικά Προϊόντα Ανωτέρων Ποιοτικών Προδιαγραφών: Προώθηση – Προβολή”και η κα Μαρία Βερυκάκη, υπεύθυνη του τμήματος Αγγλικών Σπουδών του ΜΑΙΧ με τίτλο: “Η Σημασία του Περιβάλλοντος στην Αειφορία της Κρητικής Κοινωνίας”.