Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Όταν θύµωσε η παραολυµπιονίκης(*)

Το αντιγράφω, ως έχει! Οι αιχµές του παραχωρούν εικόνες συγκλονιστικές µε το πρόσωπο, εκείνο το “ιδιαίτερο” πρόσωπο της αξίας, των αξιών, όπως εκφράστηκε πικραµένο, αγανακτισµένο από την εµπειρία που έζησε, και όπως ο αρθρογράφος επίσης, καταθέτει την καταγγελία του.

«∆εν είναι τυχαίο πρόσωπο η 55χρονη Βρετανίδα Τάνι Γκρέι – Τόµσον. Κατέχει 11 χρυσά παραολυµπιακά µετάλλια (Τα δύο στην Αθήνα, το 2004, στα 100 και στα 200 µέτρα µε αµαξίδιο), παρουσιάζει εκποµπές στο BBC, δίνει διαλέξεις για την κοινωνική ένταξη των ατόµων µε αναπηρία, ταξιδεύει σ’ όλο τον κόσµο, είναι µέλος της Βουλής των Λόρδων και φέρει τον τίτλο της Βαρόνης.
Το βράδυ της περασµένης ∆ευτέρας η παραολυµπιονίκης θύµωσε. Και µε το δίκιο της. Έφτασε µε τρένο από το Λιντς στον σιδηροδροµικό σταθµό Κινγκς Κρος στο Λονδίνο.
Κι ενώ ο νόµος υποχρεώνει τις ιδιωτικές σιδηροδροµικές εταιρείες να διαθέτουν υπαλλήλους που βοηθούν επιβάτες ΑµεΑ, δεν την περίµενε κανείς. Με τα δικά της λόγια:
«Πέρασα 16 λεπτά καθηλωµένη στο Κινγκς Κρος, έστελνα µηνύµατα στην εταιρεία, δεν φάνηκε ψυχή. Είχα µαζί µου λίγες αποσκευές. Τις πέταξα στην αποβάθρα, βγήκα από το αµαξίδιο µου και έκατσα κάτω, στο πάτωµα του βαγονιού, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Μετά, περπάτησα έρποντας. Αν και δεν µπορώ να σύρω το σώµα µου, άρπαξα τα πόδια µου και σύρθηκα µέχρι την πόρτα, µετά στις σκάλες και τελικά στην αποβάθρα, προσέχοντας να µη χάσω τα παπούτσια µου. Κανένας δεν ήταν εκεί να µε βοηθήσει.
Θύµωσα πολύ!»
Τελικά ο µόνος που κινητοποιήθηκε ήταν κάποιος από τα συνεργεία καθαρισµού του σταθµού. Βοήθησε την Γκρέι Τόµσον να επιστρέψει στο αµαξίδιο και να µη χάσει τα πράγµατα της.
«Τον ευχαριστώ. Οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν ανασφάλιστοι» έγραψε η βαρόνη.
Στην τελετή έναρξης της Παραολυµπιάδας, στην Place dela Concorde, κυµάτισε (και) η σηµαία του Ηνωµένου Βασιλείου. Πίσω στο “νησί”, οι αρµόδιοι είχαν δεσµευτεί από καιρό ότι πλατφόρµες επιβίβασης και αποβίβαση ΑµεΑ θα τοποθετούνταν σε όλους τους σιδηροδροµικούς σταθµούς µέχρι τον Ιανουάριο του 2020.
Για πού ταξίδευε η Γκρέι Τόµσον; Μα για το Παρίσι για να παραβρεθεί στη φιέστα, ν’ ακούσει παχιά λόγια για προσβασιµότητα, ‘‘γιορτή όλων των σωµάτων’’ κ.λπ. κ.λπ.»

(*)Το κείµενο υπογράφει ο κ. Γιώργος Ι. Αλλαµάνης,
σελίδα 6 (έξι) Εφηµερίδα των Συντακτών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα