Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Όταν το Σύµπαν συνοµωτεί εναντίον κάποιου…

Μερικές φορές, έχουµε την αίσθηση πως ακριβώς πάνω από το κεφάλι µας υπάρχει ένα µαύρο σύννεφο και η καταιγίδα αφορά αποκλειστικά εµάς, ενώ για τους δίπλα λάµπει ο ήλιος. Η κακοτυχία µπορεί να χτυπήσει τον καθένα µας, και συχνά όντως µοιάζει πως το Σύµπαν µας έχει βάλει στο µάτι. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ανοιχτή «βεντέτα» εναντίον µας από ανώτερες δυνάµεις, απλώς η ζωή αποφάσισε να µας δυσκολέψει για τους δικούς της, προσωπικούς, λόγους. Και εµείς, το µόνο που µπορούµε να κάνουµε είναι να επιµείνουµε, να σφίξουµε τα δόντια και να συνεχίσουµε (ή να σταµατήσουµε για λίγο, να βάλουµε ένα ποτήρι κρασί, να πάρουµε βαθιές ανάσες και να αφήσουµε τη συνέχεια για αύριο). Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες περιπτώσεις, που µοιάζει όντως σαν µια ζοφερή κατάρα να συνοδεύει µερικούς ανθρώπους. Σήµερα οι Ιστορίες από τον Κόσµο, βρήκαν τέτοιες περιπτώσεις απίστευτης γκαντεµιάς, µε µοναδικό στόχο να νιώσουµε όλοι, όταν µας πιάνουν οι µαύρες µας, ότι οκ, κακή µέρα είναι, θα περάσει….

Λαίδη Τζέιν Γκρέυ, η καταραµένη βασίλισσα ( περίπου 1537 – 12 Φεβρουαρίου 1554)

Έχετε αναρωτηθεί ποιος είχε τη συντοµότερη βασιλεία στην ιστορία της Αγγλίας; Να σας πω αµέσως: η Λαίδη Τζέιν Γκρέυ. Εµεινε στο θρόνο από τις 10 έως τις 19 Ιουλίου 1553, συνολικά εννέα µέρες δηλαδή. Η λαίδη πήρε το θρόνο σε ηλικία 16 ετών, µετά τον θάνατο του νεαρού Βασιλιά Εδουάρδου ΣΤ’. Τελευταία του επιθυµία ήταν να γίνει βασίλισσα η Τζέιν µε την ελπίδα να κρατήσει την Αγγλία σε πορεία προτεσταντισµού, αφού ήταν αντίθετος µε τον καθολικισµό, τον οποίο ήξερε πως θα προωθούσε η µεγαλύτερη ετεροθαλής αδερφή του, η Μαρία. Επειδή η Τζέιν δεν ήταν η απευθείας επόµενη στη σειρά για τον θρόνο, ο λαός και οι υπόλοιποι ευγενείς αντέδρασαν και έτσι η κοπέλα καθαιρέθηκε µε συνοπτικές διαδικασίες. Και δεν φτάνει που καθαιρέθηκε, επιπλέον την κατηγόρησαν και για έσχατη προδοσία. Η νέα βασίλισσα όµως, η Μαρία, αποφάσισε αντί να την εκτελέσει, να της επιτρέψει να ζήσει ως κρατούµενη µε προνόµια, σε  ένα είδος κατ’ οίκον περιορισµό. Λίγο αργότερα, η Τζέιν ενεπλάκη σε εξέγερση ενάντια στη Βασίλισσα Μαρία –η οποία επίσης ήταν αντιπαθής στο λαό. Παρότι η βασίλισσα ήταν και πάλι  πρόθυµη να γλιτώσει τη Τζέιν, µε την προϋπόθεση αυτή να ασπαστεί τον καθολικισµό, η Τζέιν αρνήθηκε και τελικά εκτελέστηκε κατηγορούµενη για προδοσία τον Φεβρουάριο του 1554, σε εξαιρετικά νεαρή ηλικία.

∆ιαβάστε περισσότερα στο: www.historic-uk.com/HistoryUK/HistoryofEngland/Lady-Jane-Grey

Ο Μιλτιάδης (περίπου 554 π.Χ. – 489 π.Χ.) 

Ο Μιλτιάδης, Αθηναίος στρατηγός του ελληνικού στρατού, γνωστός για τη στρατιωτική του δεινότητα και τη βαθιά γνώση των πολεµικών τακτικών, είχε σηµαντικό ρόλο στην επικράτηση των Ελλήνων κατά των Περσών. Στη Μάχη του Μαραθώνα κατάφερε µια θαυµαστή νίκη, έχοντας την προνοητικότητα να αλλάξει την τακτική των Ελλήνων. Το 489 οργάνωσε εκστρατεία στη Νάξο έχοντας µάλιστα πείσει τους Αθηναίους να του χορηγήσουν 70 πλοία προκειµένου να εδραιώσει τη νίκη τους και να πάρει πίσω τα εδάφη από τους Πέρσες. Κέρδισε και προχώρησε αµέσως στην Πάρο, όπου όµως δεν είχε την ίδια τύχη. Η εκστρατεία απέτυχε ύστερα από 26 µέρες πολιορκίας και ο Μιλτιάδης τραυµατίστηκε από βέλος στο µηρό. Επιστρέφοντας στην Αθήνα κατηγορήθηκε για προδοσία από τον Ξάνθιππο, ο οποίος υποστήριζε πως ο Μιλτιάδης εκστράτευσε για προσωπικούς λόγους. Μαζί µε τον Ξάνθιππο, τάθχηκαν και όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μιλτιάδη. Στη δίκη, ο Μιλτιάδης πήγε µε φορείο εξαιτίας του σοβαρού του τραύµατος. Τον υπερασπίστηκε µόνο ο αδερφός του ο Στησαγόρας Τελικά, οι κοντόφθαλµες µάζες ζήτησαν την παραδειγµατική του τιµωρία. Αρχικά καταδικάστηκε σε θάνατο, όµως αργότερα η ποινή µετατράπηκε σε πρόστιµο 50 ταλάντων, ποσό τόσο µεγάλο που δεν µπόρεσε να πληρώσει, παρότι ήταν πλούσιος. Φυλακίστηκε και πέθανε λίγο αργότερα από γάγγραινα, εξαιτίας της πληγής στο πόδι του.

∆είτε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο εδώ: www.youtube.com/watch?v=ZiOwZ6XWyDQ

Diego de Almagro (1475–1538)

Ο Ντε Αλµάγκρο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάρρευση του πολιτισµού των Ίνκας, αφού αυτός και οι Ισπανοί κονκισταδόρες φίλοι του, προκάλεσαν τον όλεθρο στη Νότια Αµερική. Το πλήρωσε όµως µε µια εξαιρετικά ατυχή ζωή. Καταρχάς έχασε ένα µάτι από ακόντιο που του πέταξαν κατά τη διάρκεια µάχης µε κάποιον από τους τοπικούς στρατούς. Έπειτα κατέφυγε στη Χιλή µε την ελπίδα να βρει ασήµι και χρυσό. Το µόνο που βρήκε όµως ήταν…βουνά. Έχασε το µεγαλύτερο µέρος του στρατού του στα βουνά των Άνδεων από τους Ιθαγενείς Μαπούτσε και αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω στον Παναµά ύστερα από δύο χρόνια. Εκεί εµπλέχθηκε σε εµφύλιο µε άλλους  Ισπανούς κονκισταδόρες. Στην αρχή νικούσε, όµως τελικά οι δυνάµεις του υπέκυψαν. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο στην garrote, ένα µηχάνηµα στραγγαλισµού µε σιδερένιο κολάρο που σφίγγει αργά το λαιµό του κατάδικου. Το µηχάνηµα τον αποκεφάλισε και το κεφάλι του εκτέθηκε σε δηµόσια θέα ως προειδοποίηση και παραδειγµατισµό.

∆ιαβάστε περισσότερα εδώ: www.worldhistory.org/Diego_de_Almagro

Άλαν Τούρινγκ (1912-1954)

Φιλόσοφος, µαθηµατικός και µαέστρος στους υπολογιστές, ο Άλαν Τούρινγκ  είχε σπουδαία συνεισφορά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου αποκρυπτογραφώντας τον στρατιωτικό κώδικα των Ναζί. Ουσιαστικά χάρη στον Τούρινγκ τελείωσε ο δεύτερος Παγκόσµιος Πόλεµος. Θα περίµενε λοιπόν κανείς, η Αγγλία, η χώρα του, να τον τιµήσει ως ήρωα. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Επειδή ο Τούρινγκ ήταν οµοφυλόφιλος καταδικάστηκε ως  κοινός εγκληµατίας (σ.σ: η οµοφυλοφιλία ήταν τότε παράνοµη στην Αγγλία). Καταδικάστηκε σύµφωνα µε τους νόµους της χώρας και υπέστη επί µακρόν χηµικό ευνουχισµό για να «γίνει καλά». Μην αντέχοντας τον εξευτελισµό, ο Τούρινγκ αυτοκτόνησε µε κυάνιο. Το 2009, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε συγνώµη στον (θανόντα) Τούρινγκ και το 2013 έλαβε βασιλική χάρη. Βεβαίως αυτές οι εκ των υστέρων πράξεις, µάλλον καθόλου δεν συγκίνησαν τον λαµπρό επιστήµονα….

∆ιαβάστε επίσης: https://tvxs.gr/istoria/san-simera-istoria/alan-toyringk-o-anthropos-poy-gennise-toys-ypologistes-kai-nikise-toys-nazi

Κάρλος Β της Ισπανίας (1661-1700)

Ο βασιλιάς Κάρλος Β’ της Ισπανίας, επίσης γνωστός ως Κάρλος ο Μαγεµένος, ήταν ο τελευταίος µονάρχης της δυναστείας των Αψβούργων. Ο άτυχος βασιλιάς είχε µια σύντοµη και δυσάρεστη ζωή. Η πολιτική των Αψβούργων να κρατούν το στέµµα αποκλειστικά µέσα στην οικογένεια, τον είχε καταδικάσει σε άθλια υγεία. Οι διαρκείς αιµοµιξίες και η επιβεβληµένη ενδογαµία είχαν αφήσει τον Κάρλος ανάπηρο και παραµορφωµένο. Είχε τεράστια γλώσσα και δυσκολευόταν στην οµιλία, ήταν φαλακρός και πάθαινε διαρκώς επιληπτικές κρίσεις. Τα τελευταία τρία χρόνια της ζωής του (που ήταν και τα τελευταία τρία χρόνια της βασιλείας των Αψβούργων) τα προβλήµατα διαδοχής ήταν έντονα, αφού ο δύστυχος βασιλιάς δεν µπορούσε να κάνει παιδιά. Αυτό οδήγησε στον τελικό διαµελισµό των ευρωπαϊκών κτήσεων της Ισπανίας και σε έναν µεγάλο πόλεµο διαδοχής.

∆ιαβάστε επίσης: www.nationalgeographic.com/science/article/how-inbreeding-killed-off-a-line-of-kings


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα