Aντίθετοι στην οριοθέτηση νέας αρχαιολογικής ζώνης στη θέση “Μπουρούνι” των Φαλασάρνων εμφανίζονται ιδιοκτήτες γης της περιοχής, έχοντας τη στήριξη και του Δήμου Κισάμου.
Ιδιοκτήτες της περιοχής απευθύνθηκαν με υπόμνημά τους στο Δημοτικό Συμβούλιο Κισάμου ζητώντας την έκτακτη σύγκλησή του. Οπως αναφέρουν στο έγγραφό τους «πληροφορηθήκαμε από την ΚΕ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και τις κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ότι στο πλαίσιο του καταρτιζόμενου γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού της Κισάμου υπάρχει υπηρεσιακή αλληλογραφία που αφορά την προσωρινή οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στη θέση Μακρύς Τοίχος – Μπουρούνι».
Οι ιδιοκτήτες ζητούν την παρέμβαση του Δήμου στον αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού «προτού υπογραφεί η απόφαση προσωρινής οριοθέτησης προκειμένου αυτή να ανασταλεί για σοβαρούς λόγους που αφορούν πολλούς ιδιοκτήτες της περιοχής, τον Δήμο και την αναπτυξιακή του πορεία εν γένει».
Το θέμα είχε ξανασυζητηθεί το 2005 τονίζουν οι κάτοικοι όποτε «το Δ.Σ. Κισάμου εξέδωσε απόφαση με την οποία αντιτίθεται σε νέο αρχαιολογικό χώρο, απόφαση η οποία λήφθηκε υπ’ όψιν και ανεστάλη τότε η διαδικασία».
Αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους αντιδρούν στον ορισμό νέας αρχαιολογικής ζώνης στη θέση “Μπουρούνι”, οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι «προτείνεται από την Αρχαιολογία νέος αρχαιολογικός χώρος εκατέρωθεν του σωζόμενου υδραγωγείου ρωμαϊκής εποχής, γνωστού ως “Μακρύ Τοίχου”, περιοχή που αφορά πάρα πολλούς ιδιοκτήτες και καλλιεργείται εντατικά με ελιές και θερμοκηπιακά κηπευτικά καθώς και σε κοντινή απόσταση στον λόφο “Μπουρούνι” περιοχή με ελάχιστα διάσπαρτα ευρήματα, η οποία επίσης καλλιεργείται και είναι πολύ μεγάλης τουριστικής αξίας καθώς βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα στην Παχιά Αμμο».
Το σκεπτικό των ιδιοκτητών είναι ότι αφενός δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να δικαιολογηθεί η δέσμευση του χώρου μας καθότι δεν έγιναν ποτέ διερευνητικές τομές και τα επιφανειακά ευρήματα είναι ελάχιστα και διάσπαρτα.
ΔΗΛΩΣΗ
Με γραπτή του δήλωση ο δημοτικός σύμβουλος Κισάμου κ. Θοδωρής Σταθάκης αναφέρεται στο θέμα: «Διαπιστώσαμε μετά από αίτηση των κατοίκων στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο Δήμος ήταν ανενημέρωτος. Βλέπουμε μια έντονη κινητικότητα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο πλαίσιο του γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού να χαρακτηρίσει μια νέα αρχαιολογική ζώνη στην περιοχή των Φαλασάρνων. Προσωπικά, αλλά και οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι, πιστεύουμε -και γι’ αυτό καταθέσαμε και πρόταση- ότι η περιοχή των Φαλασάρνων διέπεται από τη νομοθεσία των αρχαιοτήτων και δεν χρειάζεται οριοθέτηση νέου αρχαιολογικού χώρου που δεν αποτελεί συνέχεια του υπάρχοντος αρχαιολογικού χώρου. Απεναντίας πρέπει να συζητηθεί το πλαίσιο λειτουργίας του υπάρχοντος αρχαιολογικού χώρου προς όφελος των αρχαιοτήτων, αλλά και του Δήμου. Πιστεύουμε ότι ο Δήμος θα κάνει άμεσες ενέργειες ώστε να σταματήσει η διαδικασία της νέας οριοθέτησης. Το θέμα έχει ζητηθεί και παλιότερα το 2005 και ο Δήμος τότε είχε ενεργήσει και δεν είχε προχωρήσει.
Οι κάτοικοι, αλλά και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων, δεν έχουν καμία αντίρρηση ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και να προστατευτούν όλα τα αρχαιολογικά μνημεία που υπάρχουν. Δεν χρειάζεται όμως να δεσμεύονται περιουσίες 50 μέτρα ένθεν και ένθεν και να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλλιέργειες ή για οικιστική ζώνη μια ολόκληρη περιοχή. Ο Δήμος πρέπει να κινηθεί άμεσα».