Το οξυµένο στεγαστικό πρόβληµα φοιτητών και εργαζόµενων στην Κρήτη φέρνει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συµβούλιο η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Οι περιφερειακοί σύµβουλοι Αλέκος Μαρινάκης, ∆ηµήτρης Βρυσάλης και Νίκος Μανουσάκης, καταθέτουν σχετική επερώτηση εξηγώντας πως « το πρόβληµα της στέγης αποτελεί ανυπέρβλητο εµπόδιο για τις σπουδές των φοιτητών και για την αξιοπρεπή και οικονοµικά βιώσιµη διαµονή των εργαζόµενων στην Κρήτη, που µε µισθούς πείνας καλούνται να δαπανούν πάνω από το 50% του εισοδήµατός τους για τη διαµονή τους, γεγονός που τους οδηγεί ακόµα και σε µαζικές παραιτήσεις. (776 ευρώ είναι ο πρώτος µισθός νεοδιόριστου εκπαιδευτικού και 950 ευρώ ο πρώτος µισθός αναπληρωτή»
Αναλύοντας πολιτικές προεκτάσεις του προβλήµατος, οι περιφερειακοί σύµβουλοι τονίζουν πως « οι τιµές των ενοικίων, εκτοξεύτηκαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της συνολικής υποτίµησης του εισοδήµατος, της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισµού, της ανόδου της τουριστικής κίνησης που τελικά ωφελεί µια χούφτα µεγαλοξενοδόχους και tour operators, της µετατροπής της στέγης σε “επενδυτικό προϊόν”, για τουριστική κυρίως χρήση. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ενοίκια έχουν αυξηθεί πανελλαδικά κατά 37% την τελευταία πενταετία. Αύξηση έχει σηµειωθεί και στις τιµές των εµπορικών ακινήτων κατά 33% επιβαρύνοντας αυτοαπασχολούµενους και µικρούς επαγγελµατίες».
Την ίδια ώρα, διαπιστώνουν πως «δηµόσια κτίρια που ανήκουν στους ∆ήµους, στην Περιφέρεια ή ευρύτερα στον δηµόσιο τοµέα και µάλιστα µε ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ιστορία και αξία, (πχ πρώην Ψυχιατρείο στα Χανιά, κλπ) καταρρέουν αντί να αξιοποιούνται για την στέγαση εκπαιδευτικών, υγειονοµικού προσωπικού και άλλων εργαζοµένων».
Κάνοντας λόγο για «µέτρα – κοροϊδία που ανακοινώνει η κυβέρνηση της Ν∆, για την επιδότηση», καταλογίζουν ευθύνες σε τοπική και περιφερειακή διοίκηση «αφού κλείνουν τα µάτια στο πρόβληµα στέγασης που δηµιουργείται στην Κρήτη, καθώς προτεραιότητά τους είναι η προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης, ο σχεδιασµός του κεφαλαίου για µετατροπή της Κρήτης σε διεθνή προορισµό για “υψηλού επιπέδου” τουρισµό, µε την προσέλκυση εγχώριων και ξένων κεφαλαίων, που µεταφράζεται σε νέες επενδύσεις ακινήτων (real estate), στην εκτόξευση των βραχυχρόνιων µισθώσεων (τύπου Airbnb), εκτοξεύοντας περαιτέρω τις τιµές. Καµία διεκδίκηση ή απαίτηση από το κεντρικό κράτος. Καµία συστράτευση µε τους αγώνες και τα αιτήµατα µαζικών φορέων, ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, Φοιτητών, Γιατρών, κλπ».
Με βάση τα παραπάνω επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η διοίκηση της Περιφέρειας για :
«•Να παρέχει επίδοµα στέγασης τουλάχιστον 300 ευρώ και σίτισης σε νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και υγειονοµικούς και επίδοµα ενοικίου για εργαζόµενους της Περιφέρειας;
•Να πιέσει για ασφαλείς µεταφορές και µείωση του κόστους µετακίνησης των φοιτητών;
Εάν προτίθεται να πιέσει την κυβέρνηση για :
•∆ωρεάν εστίες που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των φοιτητών.
•Να γίνουν οι απαραίτητες παρεµβάσεις στις υπάρχουσες εστίες για τη βελτίωση των υποδοµών.
•Άµεση ανακαίνιση, µε κρατική ευθύνη και χρηµατοδότηση, υπαρχουσών δηµόσιων εγκαταστάσεων -όπως το πρώην Ψυχιατρείο στα Χανιά – µε σκοπό τη λειτουργία τους ως ξενώνες.
•Επανασύσταση του ΟΕΚ και ενίσχυση του αποκλειστικά κρατικού κατασκευαστικού προγράµµατος.
•Απαγόρευση των πλειστηριασµών των λαϊκών κατοικιών όσο και επαγγελµατικής στέγης αυτοαπασχολουµένων».