Τον ‘‘στριµωγµένο’’ και ‘‘προδοµένο’’ Ζελένσκι θέλησαν 13 ηγέτες απ’ τις Σκανδιναβικές χώρες και τη Βαλτική, αλλά και από 24 άλλες που συµµετείχαν διαδικτυακά σε διάσκεψη, να στηρίξουν µε ένα πακέτο βοήθειας 3,5 δισ. €.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, κατά δηµοσιογραφικές πληροφορίες, είναι «πρόθυµος να παραιτηθεί, αν αυτό σηµαίνει ειρήνη για την Ουκρανία» ανταλλάσσοντας την αποχώρηση του µε την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο η εξέλιξη της κατάστασης στο ουκρανικό διακυβεύει την τύχη και την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Αντόνιο Κόστα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου συγκάλεσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των «27» για το ουκρανικό και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, όπου συµµετείχε και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, εµφανίζοντας σχέδιο παραγωγής και εφοδιασµού πολεµικού εξοπλισµού για την Ουκρανία.
Εν τω µεταξύ στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισαν να επιβάλλουν νέες κυρώσεις κατά του Κρεµλίνου σε θέµατα εµπορίου, µεταφορών, ενέργειας και χρηµατοπιστωτικών διευκολύνσεων, λαµβάνοντας µέτρα για την καταστρατήγηση των προτεινόµενων τιµωριών.
Ο Ζελένσκι δεν σταµατά τις προσπάθειες του ευχόµενος «να τελειώσει αυτός ο πόλεµος µέσα στο 2025 και να δεχθούν το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. στους κόλπους τους τη χώρα τους το γρηγορότερο. Εξεδήλωσε δε επιθετική στάση για τη συµπεριφορά του Τραµπ, που και εκείνος χαµήλωσε τους τόνους εναντίον του Ζελέσκι, θέλοντας διαπραγµάτευση µαζί του, την οποία ο ίδιος τορπίλισε, παρά του ότι ο Ουκρανός πρόεδρος σηµείωνε ότι «εργαζόµαστε για µια οικονοµική συµφωνία».
Επρόκειτο για τα ορυκτά του ουκρανικού εδάφους πρώτες ύλες κατασκευής µπαταριών λίθιο, νικέλιο, µαγγάνιο κ.α. ύψους 500 δισ., που για την επίτευξη συµφωνίας το Κίεβο ζητούσε «εγγυήσεις ασφαλείας», πράγµα που επιχείρησε ο Μακρόν να εκµαιεύσει από τον Τραµπ, επισκεπτόµενος την Ουάσινγκτον. Στόχος του ήταν να υπάρξει «συνολική συµφωνία ειρήνης» και αν αποδεχθεί ο Πούτιν αποστολή µε ευρωπαϊκή ευθύνη Ευρωπαίων Κυανόκρανων στο ουκρανικό έδαφος, επειδή δεν θα το επέτρεπε η συνείδηση του, να θεωρηθεί αυτός υπαίτιος ενός παγκόσµιου πολέµου.
Πάντως «καφενειακού τύπου» χαρακτηρίστηκε η συνάντηση Τραµπ, ο οποίος απαίτησε από τον Ζελένσκι τείνοντας το δάχτυλο, «γην και ύδωρ» παραχώρησης των «σπάνιων γαιών», χωρίς καµία εγγύηση ασφάλειας. Οι Αµερικανοί προβλέπουν ότι ο Πούτιν και οι επιτελείς του Κρεµλίνου είναι εκ διαµέτρου αντίθετοι για την εγκατάσταση νατοϊκών δυνάµεων κατά µήκος της συνοριακής γραµµής της Ανατολικής Ουκρανίας.
Ωστόσο κάθε στρατιωτική παροχή των ΗΠΑ, προβλεπόµενη ή καθ’ οδόν ευρισκοµένη διεκόπη, βυθίζοντας το Κίεβο σε απελπισία. Θα επαναρχίσουν δε οι αποστολές εφόσον ο Ζελένσκι ζητήσει συγγνώµη για τη συµπεριφορά του στον πλανητάρχη, λένε οι Αµερικανοί, προκειµένου να µην καταρρεύσει µέσα σε δύο περίπου µήνες η ουκρανική άµυνα.