Με τεταμένο διπλωματικό και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον παρακολουθούνται τα διαδραματιζόμενα γεγονότα στον άξονα Γερμανία – Ουκρανία – Ρωσία. Παρατηρείται ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα Ανατολικά Ουκρανικά σύνορα, όπου Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για έξαρση της βίας. Το Κίεβο υποκινεί τους αυτονομιστές Ρώσους και η Μόσχα απαντά, ότι οι πρόσφατες κινήσεις των Ρώσων «στοχεύουν στην ασφάλεια της Μόσχας και δεν αποτελούν απειλή για κανέναν». Παρόμοιες ενέργειες έγιναν στο παρελθόν και από το 2014 κόστισαν περί τους 14.000 θανάτους. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, εξέφρασε την ανησυχία του, ότι οι προκλητικές ενέργειες της Ουκρανίας μπορεί να προκαλέσουν «εμφύλιο πόλεμο και δεν θέλουμε, να το δούμε αυτό».
Ο πρόεδρος Πούτιν κατά την τηλεδιάσκεψη με Μακρόν και Μέρκελ κατηγόρησε την Ουκρανία, ότι προκαλκεί ένοπλη αντιπαράθεση με τους αυτονομιστές και παρήγγειλλε στο Κίεβο, να αρχίσει διάλογο με τις τοπικές οργανώσεις των αυτονομιστών. Σημειωτέον ότι αυτή την περίοδο η Μέρκελ εμφανίζεται παρηκμασμένη. Δεν μπορεί να κινηθεί, όπως άλλοτε, και κανείς δεν την υπολογίζει στα σοβαρά. Ως εκ τούτου η Γερμανία έχει απωλέσει τον σεβασμό, που απολάμβανε για την αποτελεσματικότητα των αποφάσεών της και τώρα θεωρείται ως παράδειγμα προς αποφυγήν.
Στην Ευρώπη επικρατεί αναστάτωση για τη μείωση από την Gasprom κατά 25% των ποσοτήτων των Ρωσικών ενεργειακών πόρων, οι οποίοι περνούν από την Ουκρανία. Υπ’ όψιν η Gasprom στην οποία διορίστηκε ηγετικό στέλεχος ο τέως καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και στενός φίλος του Πούτιν, ζήτησε από την Ουκρανία την αύξηση του φυσικού αερίου κατά 400%, αλλά το Κίεβο δέχθηκε μόνο 60% ήτοι από 50$ σε 80$ και 1000 κυβικά μέτρα και μάλιστα σταδιακά. Η εταιρεία ειδοποίησε ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου, που διέρχονται από τους αγωγούς και προορίζονται για ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες έχει υπογράψει συμβόλαια, είναι επαρκείς. Αν αυτές διαμαρτύρονται για ελλείψεις, λέει η Gasprom σημαίνει ότι «η Ουκρανία αντλεί παράνομα φυσικό αέριο, που ανήκει σε άλλες χώρες».
Από ρωσικής πλευράς παρακολουθούνται στενά οι κινήσεις Ερντογάν, να συσφύξει τις σχέσεις του στο πλαίσιο της ιδεολογικής θεώρησης του “παντουρκισμού”. Δεν θα τον αφήσουν ελεύθερο, να διαδραματίσει ρόλο και στην Ουκρανία. Θα εμποδίσουν την εγκατάστασή του εκεί, όπως το κάνουν στη Συρία. Η Τουρκία προτίθεται να βοηθήσει την Ουκρανία με drone και να ενισχύσει το ναυτικό της με Τουρκικές κορβέτες. Στο μεταξύ στο θέατρο του Καυκάσου Ρώσοι και Τούρκοι πάνε να εμπλακούν σε αψιμαχίες για το Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Εκτός τούτων Τούρκοι διπλωμάτες δραστηριοποιούνται στην Κριμαία.
Επιβεβαιώνουν τις εθνοτικές ομάδες των Τατάρων, ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας απ’ τους Ρώσους, επιδιώκοντας την προσέλκυσή τους στη “μητέρα πατρίδα”.
Από αμερικανικής δε πλευράς ο νέος ΥΠΕΞ Μπλίνκεν επιβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό του για την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας «εν όψει της επιθετικότητας της Ρωσίας κατηγορώντας την, ότι ασκεί πιέσεις επειδή θέλει ν’ απεξαρτηθεί απ’ αυτήν».
Η κόντρα Μόσχας – Κιέβου, αν συνεχισθεί δείχνει αστραπές και κεραυνούς πριν την καταιγίδα.