Κλιμακώνεται η ένταση στα ρωσοτουρκικά σύνορα. Οι στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι είναι κοντά οι λόγοι που συνηγορούν σε επικείμενο θερμό επεισόδιο. Η κρίση στην Ουκρανία ξεκίνησε από το 2013 με εξέγερση μερίδος του πλήθους εναντίον του εκλεγέντος προέδρου της χώρας Γιαννουκόβιτς. Λέγεται ότι οι Αμερικανοί είχαν κάποια ανάμειξη, υποστηρίζοντας διπλωματικά τις διαδηλώσεις, οι οποίες ηρέμησαν κάπως, όταν ο πρόεδρος φυγαδεύτηκε, και από τότε αγνοείται η κατοικία του.
Οι πλέον αισιόδοξοι δεν πιστεύουν σε κάποια σύγκρουση Αμερικανών και Ρώσων, διότι και οι δύο δεν το θέλουν και δεν αποκλείουν να προκύψει κάποιου άλλου είδους σύγκρουση δι’ αντιπροσώπων. Δηλαδή, κάτι σαν αυτό που συνέβη με τον φιλοαμερικανό Σαακασβίλι το 2008 στη Γεωργία, που κατόπιν παρότρυνσης από Αμερικανούς Γερουσιαστές δημιούργησε επεισόδια στη Νότια Οσετία. Στόχος είναι ν’ αποφευχθεί κάποια κίνηση εθνικιστών Ουκρανών εναντίον των Ρωσόφωνων, που ζουν στα Ανατολικά σύνορα της χώρας ή να προχωρήσουν σε άλλου είδους αντιρωσικές ενέργειες.
Το ΝΑΤΟ, παρά τις δηλώσεις περί μη προκλήσεων Ανατολικά της Ευρώπης, έχει αναπτύξει κάποιον κυκλικό σχηματισμό στα ρωσικά σύνορα. Η Μόσχα αναγγέλλει ότι είναι ανάγκη να συμφωνηθεί το σταμάτημα των προκλήσεων στις “κόκκινες γραμμές”, διαφορετικά απελευθερώνεται από δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο παρελθόν. Αν εγκατασταθούν πύραυλοι μικρού και μεγάλου βεληνεκούς, η Ρωσία θα φερθεί με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί να ζήσει ο κόσμος μια όμοια “κρίση της Κούβας” απ’ την ανάποδη. Τότε οι Ρώσοι είχαν φθάσει κοντά στις ΗΠΑ, τώρα οι Αμερικανοί πλησιάζουν τη Ρωσία.
Γερουσιαστές ζητούν από τον Μπάιντεν να εξοπλίσει τους Ουκρανούς, εν ανάγκη στέλνοντας και στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά ο πρόεδρος το απέκλεισε. Ωστόσο επιτροπή υπό την υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόλφριντ, αρμόδια για την Ευρώπη και την Ευρασία, επισκέφθηκε την Ουκρανία και μετά τη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με αντίστοιχη επιτροπή Ρώσων διπλωματών, κατόπιν της συμφωνίας Πούτιν – Μπάιντεν, να βρουν τρόπο αποκλιμάκωσης της έντασης για το ουκρανικό.
Η Μόσχα επιμένει στην αντίθεσή της, να επισκεφθεί το ΝΑΤΟ στα σύνορά της. Οι διπλωματικοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο διάλογος δύσκολα θα καταλήξει σε αίσια αποτελέσματα. Ο Μπάιντεν δίνει “τόπο στην οργή” με τη δήλωση του, ότι είναι έτοιμος για νέες συνομιλίες σε βάθος με τον Πούτιν. Εν τω μεταξύ ο Ουκρανός πρόεδρος επιμένει, ζητώντας βοήθεια απ’ την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, ο δε “αμφιλεγόμενος” δήμαρχος Κιέβου δήλωσε ότι προετοιμάζει την πόλη του με ασκήσεις αεράμυνας από ρωσικούς βομβαρδισμούς, εν αντιθέσει με τη Μόσχα που επαναλαμβάνει ότι δεν προτίθεται να εισβάλει σε ουκρανικά εδάφη. Όσο για την Κριμαία τηρείται “σιγή ιχθύος”.
Πάντως, ουδείς αμφιβάλλει ότι, αν οι Ρώσοι επέμβουν στην Ουκρανία, όπου ζουν ρωσόφωνοι κάτοικοι, οι Αμερικανοί θ’ απαντήσουν διά σκληρών διατραπεζικών μέτρων με στόχο να καταρρεύσει η ρωσική οικονομία.
Οι σχέσεις των δύο χωρών θα δούμε να μετατρέπονται σε “σκωτσέζικο ντουζ”. Η Ρωσία επιδεικνύει δύναμη ισχύος, ενισχύοντας τη συμμαχία της με τον Σι Τζινπίνγκ σε θέματα Οικονομίας και Αμυνας, κάνοντας ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού στη θάλασσα της Κίνας. Και αυτό είναι καρφί το μάτι των ΗΠΑ!
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.