Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ουρανοκατέβατα… τα μπάζα στα Τοπόλια σύμφωνα με την Αντιπεριφέρεια Κρήτης

Για ξεκάθαρο «εμπαιγμό» από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας που κάνουν ότι «δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα» μίλησαν οι κάτοικοι των Τοπολίων σε χθεσινή τους διαμαρτυρία στα Χανιά. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετα μπαζώματα ρεμάτων στην περιοχή τους από την εργοληπτική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο της παράκαμψης.

Παρά τις έγγραφες καταγγελίες, το προηγούμενο διάστημα, προς τις υπηρεσίες δεν έγινε αυτοψία στην περιοχή τους. Η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης αναγνώρισε ότι μπαζώθηκε ρέμα και ότι θα απομακρυνθούν τα χώματα, ωστόσο αρνείται να πιστοποιήσει ότι τα μπάζα προήλθαν από το έργο της παράκαμψης Τοπολίων που η ίδια επιβλέπει.
Αρχικά χθες το πρωί οι κάτοικοι ενημέρωσαν την εισαγγελέα Χανίων και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον προϊστάμενο του Τμήματος Περιβάλλοντος της Π.Ε. Χανίων. Σε αυτόν τονίστηκε ότι έχουν ενημερώσει εδώ και 8 ημέρες για το μπάζωμα του ρέματος το τμήμα περιβάλλοντος και δεν έγινε καμία αυτοψία. Ο προϊστάμενος ανέφερε πως θα γίνει αυτοψία την ερχόμενη εβδομάδα και όταν οι κάτοικοι ζήτησαν πιεστικά να τους δοθεί ημερομηνία, δήλωσε την ερχόμενη Τετάρτη 17 Αυγούστου.

«ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΠΕΤΑΝΕ ΤΑ ΜΠΑΖΑ»

Έπειτα επισκέφθηκαν τη διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας, η οποία τους επισήμανε πως θα ξεμπαζωθεί το ρέμα στα Τοπόλια όπου έπεσαν μεγάλες ποσότητες χώματος. Στην ερώτηση κατοίκων γιατί η εργοληπτική εταιρεία του έργου που επιβλέπει η Περιφέρεια έριξε τα μπάζα στο ρέμα, η διευθύντρια τους ρώτησε αν πήγαν να το καταγγείλουν στην αστυνομία που είναι και η μόνη αρμόδια για να απαντήσει ποιος έριξε τα μπάζα.
«Όλοι οι κάτοικοι σάς δηλώνουμε ότι τα μπάζα είναι του εργολάβου του έργου που εσείς επιβλέπετε και μετά από μερικές ημέρες πήγε και έριξε και σε άλλο ρέμα στον Αϊ κυρ Γιάννη!» ανέφεραν οι κάτοικοι, με τη διευθύντρια να ρωτάει και πάλι αν πήγαν οι κάτοικοι στον δήμαρχο και αν η αστυνομία κατέγραψε ότι τα μπάζα είναι του εργολάβου του έργου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η υπηρεσία της δεν έχει κανένα χαρτί από την αστυνομία!
«Ένα μήνα έριχνε μπάζα, εσείς από πού νομίζετε ότι είναι τόσες χιλιάδες μπάζα;» ρώτησε κάτοικος. «Παίζετε με τις αντοχές της υπομονής μας όταν μας λέτε ότι χιλιάδες κυβικά μπάζα… έπεσαν από τον ουρανό» είπε άλλος κάτοικος, με την διευθύντρια να συνεχίζει πως αυτό που θα πρέπει να ενδιαφέρει τους κατοίκους είναι να ξεμπαζωθεί το ρέμα και όχι ποιος έριξε τα μπάζα σε αυτό.
Στη συνέχεια οι κάτοικοι υπογράμμισαν ότι η Τεχνική Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη από τη νομοθεσία να ελέγχει τι κάνει τα μπάζα ο εργολάβος του κάθε έργου και αν τα μεταφέρει στους χώρους που έχει δηλώσει ως χώρους απόρριψης (στη συγκεκριμένη περίπτωση σε Κάντανο και Λουσακιές Κισσάμου, όπου είπαν πως δεν έχει μεταφερθεί ούτε ένα φορτηγό μπάζα). Η διευθύντρια απάντησε πως η υπηρεσία της δεν ακολουθεί τα φορτηγά από πίσω, για να παρακολουθήσει που πηγαίνουν τα μπάζα, ούτε μπορεί να ξέρει που τα ρίχνουν και πως η υπηρεσία δεν έδωσε καμία εντολή να τα ρίξουν σε ρέματα!
Ρώτησε μάλιστα τους κατοίκους αν θέλουν ή όχι να γίνει το έργο, με τους πολίτες να απαντούν ότι θέλουν να γίνει άλλα νόμιμα και με τα μπάζα να ρίχνονται στους χώρους που έχουν δηλωθεί και όχι σε ρέματα και περιουσίες!

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Νίκος Τσουρουνάκης έκανε λόγο για «παράνομα μπαζώματα» στην περιοχή και ότι «σε όποια υπηρεσία έχουμε απευθυνθεί δεν είδαμε να γίνεται τίποτα! Ούτε τα μπάζα να παρθούν ούτε τα ρέματα να καθαριστούν. Δεν έχει μπαζώσει μόνο περιοχές που είναι πράσινες και δασικές αλλά και ρέματα. Πώς θα αποκατασταθεί η ζημιά όταν έχει ρίξει 200.000 κυβικά; 50.000 κυβικά σε ένα ρέμα; Πώς θα τα πάρει πίσω; Στο τελευταίο μπάζωμα στο ρέμα Τοπολίων μας παραπλάνησε, καθώς την ίδια εποχή φτιαχνόταν από άλλο εργολάβο το έργο της καθίζησης και πήγε (ο εργολάβος της παράκαμψης) και άδειασε χιλιάδες κυβικά. Και συνεχίζει και μπαζώνει άλλα ρέματα στον Αϊ κυρ Γιάννη σε τρία σημεία. Πήγαμε εκεί, βάλαμε τα αυτοκίνητα για να τα σταματήσουμε, αλλά δεν μας υπολογίζουν καθόλου, σε λίγο θα μας λιντσάρουν. Ζητάμε την παρέμβαση του εισαγγελέα! Δεν ζητάμε να σταματήσει το έργο αλλά να συνεχίσει με νόμιμη χωματερή».
Για απερίγραπτη κατάσταση μίλησε ο κ. Γιώργος Μυλωνάκης τονίζοντας πως εξαιτίας του έργου της παράκαμψης Τοπολίων «λασποδέρνουμε εμείς και ο τόπος ολόκληρος για 9 χλμ! Έχουμε κινητοποιηθεί με καθυστέρηση, γιατί κάναμε και εμείς υπομονή. Το έργο για 5 χρόνια (2015-2020) ήταν σταματημένο, ρωτούσαμε και κανείς δεν μας έλεγε τίποτα! Ποτέ δεν μάθαμε από επίσημα χείλη τι συμβαίνει και το έργο ήταν κολλημένο». Στη συνέχεια επισήμανε πως όταν επιτέλους ξεκίνησαν οι εργασίες πιο εντατικά «όλα τα ξεμπαζώματα αντί να πηγαίνουν σε νόμιμες και χωροθετημένες περιοχές σπρώχνονται σε χωράφια, ρυάκια δασικά μέρη. Τον τελευταίο μήνα έγινε ένα τεράστιο μπάζωμα στην αρχή του έργου και τα έριξαν όλα αυτά σε ένα ρέμα που φτάνει στα Καψανιανά. Αν δεν ληφθούν μέτρα, τα Καψανιανά θα πνιγούν στην πρώτη βροχή και θα λένε και πάλι για την κλιματική αλλαγή… Μετά από μερικές ημέρες ξεκίνησε το μπάζωμα του ρυακιού του Αϊ κυρ Γιάννη. Την πρώτη ημέρα δεν το πήραμε χαμπάρι και μπάζωναν ότι είναι δασικό. Την επομένη προλάβαμε το πρώτο φορτηγό που ήταν έτοιμο να σηκώσει την ανατροπή, βάλαμε τον “μπέτη” μας, τσακωθήκαμε με τον οδηγό, ήρθε η αστυνομία που κατέγραψε τα γεγονότα, όπως επίσης ήρθε το δασαρχείο και έφριξε ο δασάρχης με αυτά που είδε».

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ

Στη συνέχεια ο κ. Μυλωνάκης επέρριψε ευθύνες στην Περιφέρεια ότι δεν κάνει τίποτα παρά τις έγγραφες καταγγελίες που έχει δεχθεί! Δήλωσε πως «ο Δήμος Κισσάμου αντί να καταγγέλλει πριν από εμάς και να είναι μαζί μας, δεν κάνει τίποτα, αντίθετα μας κατηγορεί ότι καθυστερούμε το έργο. Εμείς κινητοποιούμαστε για να προχωρήσει το έργο ταχύτατα αλλά με νόμιμες διαδικασίες. Καταγγέλλουμε τους τοπικούς βουλευτές, όλους ανεξαιρέτως, πως εδώ και 10 χρόνια και ειδικά τον τελευταίο καιρό που έχουν ενταθεί τα προβλήματα μας, κανείς δεν μας έχει επισκεφθεί, κανείς δεν έχει πάρει θέση, κανείς δεν ξέρει που πέφτουν τα Τοπόλια. Το ίδιο και οι περιφερειακοί σύμβουλοι με εξαίρεση τον Αλέκο Μαρινάκη, τον Γιώργο Πιαγκαλάκη και τον βουλευτή Ηρακλείου τον κ. Συντυχάκη».
Τέλος, ο κάτοικος κ. Κωνσταντίνος Συροκάκης από τα Καψανιανά υπογράμμισε πως την ώρα που γινόταν από άλλο εργολάβο το έργο αποκατάστασης της καθίζησης στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς τα Τοπολια «ο εργολάβος που έχει πάρει την παράκαμψη Τοπολίων ανεξέλεγκτα έριχνε χώμα σε ένα ρέμα που στις πλημμύρες του 2019 είχε ξεχειλίσει και είχε προκαλέσει τεράστιες ζημιές στο χωριό μας. Έφτιαξε ένα βουνό από χώματα ύψους 100 μέτρων, και αν συμβεί κάτι κινδυνεύει το χωριό». Στη συνέχεια αναρωτήθηκε «πώς ένας τέτοιος εργολάβος έχει πάρει ένα τέτοιο έργο και με ποιες πλάτες κάνει αυτά τα πράγματα; Αν συμβεί κάτι δεν θα το ρίξουμε στην κλιματική αλλαγή, υπάρχει η εγκληματική αλλαγή και κάποιοι που τους καλύπτουν».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα