Πόσο αποτιμάται η αντικειμενική αξία ενός αγροτεμαχίου στην Ανώσκελη; Μιας αποθήκης στον Αλικιανό; Μιας κατοικίας στο εσωτερικό της παλιάς κοινότητας Πλατανιά;
Αν πιστέψουμε τις “αντικειμενικές αξίες” που όρισε το Υπουργείο Οικονομικών και ισχύουν εδώ και ένα χρόνο οι ιδιοκτήτες γης και ακινήτων στις πιο πάνω περιοχές θα πρέπει να αισθάνονται λίγο κάτοικοι της Εκάλης ή του Άγιου Στέφανου στην Αττική.
Κανείς φυσικά δεν ισχυρίζεται πως η γη δεν έχει πάρει αξία σε πολλές περιοχές των Χανίων και πως καλώς δεν πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι τιμές σε πολλές από αυτές προς τα πάνω προκειμένου οι ιδιοκτήτες να πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί. Όμως μπορεί να δικαιολογηθούν τα 1200 το τ.μ. για τον Αλικιανό ή το ίδιο ποσό για το Φωτακάδω που σημειωτέον είναι από τα χωριά που υπέστησαν σημαντικές ζημιές από την κακοκαιρία του 2019; Την ίδια στιγμή πώς εξηγείται το ότι το παραλιακό μέτωπο του Πλατανιά έχει αντικειμενικές αξίες 1900 ευρώ το τ.μ. και λίγα μέτρα δυτικότερα το παραλιακό μέτωπο της Αγίας Μαρίνας 1.250 τ.μ. λες και πρόκειται για διαφορετική επί της ουσίας περιοχή!
Αντικειμενικές αξίες λοιπόν, αλλά πραγματικά αντικειμενικές και όχι κατ’ όνομα που θα ανταποκρίνονται σε αληθινά στοιχεία και με καταγραφή της κατάστασης.
Γιατί ο ορισμός των αξιών από το γραφείο και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ενός υπουργείου, δεν μπορεί να είναι ούτε αντικειμενικός, κυρίως όμως δίκαιος!