■ Οµόφωνο «ΟΧΙ» στα σχέδια του Α∆ΜΗΕ
Μια γροθιά παραµένει το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Αποκορώνου απέναντι στα σχέδια του Α∆ΜΗΕ για εγκατάσταση πυλώνων υψηλής τάσης στα βουνά της περιοχής.
Στη συνεδρίαση της ∆ευτέρας, το ∆.Σ. αποφάσισε οµόφωνα να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στην κατασκευή της εναέριας Γραµµής Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 kV Χανιά – ∆αµάστα.
Όπως επισηµαίνεται για πολλοστή φορά, «το έργο αυτό προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, στο φυσικό περιβάλλον και στην πολιτιστική κληρονοµιά της περιοχής. Η απόφαση αυτή υποστηρίζεται από τους θεσµικούς φορείς της Κρήτης, την Πρωτοβουλία Πολιτών Αποκορώνου και τη σύσσωµη τοπική κοινωνία, οι οποίοι απαιτούν να ληφθεί υπόψη η βούληση των κατοίκων και να προασπιστούν τα δηµοκρατικά τους δικαιώµατα».
Με την απόφασή του το ∆ηµοτικό Συµβούλιο επαναβεβαιώνει την αντίθεσή του στο έργο, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως «οι συνέπειες της εναέριας γραµµής υψηλής τάσης για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς». Παράλληλα, καταδικάζει «τις πιέσεις και τις έµµεσες απειλές για ενδεχόµενες διακοπές ρεύµατος, που περιλαµβάνονται σε πρόσφατη επιστολή του Προέδρου και ∆ιευθύνοντος Συµβούλου του Α∆ΜΗΕ προς την Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση Κρήτης προκειµένου να εκδόσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.), τις οποίες θεωρεί εκβιαστικές τακτικές που επιχειρούν να εκφοβίσουν την τοπική κοινωνία».
Το ∆ηµοτικό Συµβούλιο, στηρίζοντας τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων όπως η υπογειοποίηση ή η υποθαλάσσια διέλευση του καλωδίου, επισηµαίνει ότι η εφαρµογή διεθνών βέλτιστων πρακτικών θα ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Επιπλέον, ο ∆ήµος Αποκορώνου καλεί όλους τους αιρετούς, φορείς και πολίτες να ενωθούν και να διαµορφώσουν ένα κοινό µέτωπο αντίστασης. Η τοπική αρχή είναι αποφασισµένη να αγωνιστεί τόσο στο πεδίο της Μαδάρας όσο και στις δικαστικές αίθουσες.
Για την ενίσχυση του αγώνα, αποφασίζεται η ενίσχυση των δράσεων ενηµέρωσης και η διοργάνωση κινητοποιήσεων, «ώστε η φωνή των πολιτών να ακουστεί δυνατά και ξεκάθαρα».
Το «όχι» στην εναέρια γραµµή υψηλής τάσης δεν αποτελεί µόνο απόφαση του ∆ήµου Αποκορώνου. Συµπαραστάτες σ’ αυτή την αντίσταση είναι οι θεσµικοί φορείς της Κρήτης, η Πρωτοβουλία Πολιτών Αποκορώνου, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες, οι οποίοι αντιδρούν δυναµικά και απαιτούν από τον Α∆ΜΗΕ και την Πολιτεία να σεβαστούν τη βούληση της τοπικής κοινωνίας.
TO K.K.E.
Με χθεσινοβράδινη ανακοίνωσή της, η Τοµεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ καταγγέλλει «τον εκβιασµό µε τον οποίο προσπαθεί η διοίκηση του Α∆ΜΗΕ και η κυβέρνηση να προχωρήσει την εναέρια γραµµή µεταφοράς ηλεκτρικής διασύνδεσης Χανίων-∆αµάστας». Μεταξύ άλλων τονίζεται πως «είναι προκλητικό ότι απορρίπτει οποιαδήποτε άλλη πρόταση για υλοποίηση µε άλλο τρόπο(υπόγεια ή υποθαλάσσια). Επικαλείται µάλιστα την δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων πλωτών µέσων ή εξειδικευµένων συνεργείων. Μάλιστα στο έγγραφο του Α∆ΜΗΕ αναφέρεται ότι για την πόντιση του καλωδίου απαιτείται σηµαντικός όγκος υποβρύχιων εκσκαφών, για τον ενταφιασµό και την προστασία του».
Αιχµές και εξηγήσεις Μανούσακα
Από µεριάς του, ο περιφερειακός Σύµβουλου Γιάννης Μανούσακας Βλαντας (φωτ.) κάνει λόγο για «ένα έργο σηµαντικό για την ενεργειακή σταθερότητα της Κρήτης και απαντά µε ανακοίνωσή του σε αναφορές εναντίον του στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο.
Ο ίδιος σχολιάζει πως «κάποιοι αποδεικνύεται πως εκµεταλλεύονται καταστάσεις για προσωπική πολιτική προβολή, ηµιµαθείς των νόµων και κανονισµών που διέπουν τέτοια θέµατα, ενώ στο παρελθόν έχουν υπηρετήσει στον πρώτο βαθµό τοπικής αυτοδιοίκησης, βλέπουµε για ακόµα µια φορά, ότι πέρασαν και δεν πάτησαν».
Ο κ. Μανούσακας – Βλαντάς αναφέρει -µεταξύ άλλων- πως «η Επιτροπή Περιβάλλοντος είναι καθαρά γνωµοδοτικό όργανο, όχι αποφασιστικό δυστυχώς, µε άριστα καταρτισµένους υπηρεσιακούς υπαλλήλους, οι οποίοι παραθέτουν τις παρατηρήσεις τους µετά τις αυτοψίες τις οποίες πραγµατοποιούν για κάθε αίτηµα χωριστά. Εάν ένα θέµα αδειοδότησης ΜΠΕ, έρθει µε αίτηση στην αιρετή περιφέρεια προς συζήτηση και εντός 30 ηµερών δεν παρθεί απόφαση, τότε η αποκεντρωµένη διοίκηση προχωράει στην αδειοδότηση όπως αυτή νοµίζει, µε δικούς της όρους η χωρίς όρους ή όπως την κατέθεσαν οι µελετητές του έργου, χωρίς αλλαγές.
Στην συγκεκριµένη περίπτωση, ο Α∆ΜΗΕ, κατέθεσε αίτηση για τοποθέτηση πυλώνων υψηλής τάσης, µε εναέρια καλώδια µεταφοράς 150 kw , από Χανιά – ∆αµάστα, χωρίς καµία άλλη εναλλακτική.
Κάτι το οποίο, δικαίως, δεν αρέσει στον λαό της Κρήτης, καθώς ο πρώτος που πρέπει να ερωτηθεί είναι αυτός, όπως δεν άρεσε και σε µας ως Κρητικοί και αιρετά µέλη µιας επιτροπής που µπορεί να θέσει όρους για το έργο αυτό».
Ο Χανιώτης περιφερειακός σύµβουλος υποστηρίζει πως «πριν ακόµα να υπάρξουν αντιδράσεις και πάρει δηµοσιότητα, µόλις ήρθε το θέµα αυτό στην Περιφέρεια Κρήτης, σε ιδιωτική συνάντηση µε τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κ. Ξυλούρη συζητήσαµε και είπαµε πως πρέπει να βρούµε λύσεις οι οποίες καθιστούν το απαραίτητο αυτό έργο, πιο φιλικό στο περιβάλλον, οπτικά αλλά και µε λιγότερα συνοδά έργα».
Αναφέρει δε πως «δεν ψήφισα υπέρ του έργου µε κάθε κόστος, όπως λανθασµένα ειπώθηκε στη συνεδρίαση και καιρό τώρα λέγεται, ειδικά στην κοινωνία του Αποκόρωνα και δεν ήµουν ο µόνος που κράτησε αυτή τη στάση». Όπως εξηγεί, «ψηφήσαµε υπέρ στο να επιστρέψει πίσω στον Α∆ΜΗΕ η ΜΠΕ, να εξετασθούν µε αιτιολογηµένο αναλυτικό τρόπο και κοστολογηµένα, κάθε άλλη λύση, ολική υπογειοποίηση, ολική πόντιση και στην περίπτωση της εναέριας όδευσης µε µερική υποχρεωτική υπογειοποίηση όταν περνάει κοντά σε οικισµούς και κατοικίες και µετά να επιστρέψει στην επιτροπή Περιβάλλοντος για οριστική συζήτηση. Αυτό ψηφίσαµε ως επιτροπή και αυτό είχαµε συζητήσει και κατ’ ιδίαν µε τον κ. Ξυλούρη».