Την δωρεά ενός μοντέλου του πολεμικού πλοίου Π/Φ ΑΡΕΘΟΥΣΑ, του Πλοιάρχου (Ε) Π.Ν. ε. α Στέλιου Φαλιέρου, δέχτηκε το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης. Πρόκειται για ένα μοντέλο κατασκευασμένο με πρωτογενή υλικά και σε μεγάλη κλίμακα με διαστάσεις 180 x 0.70.
Οπως επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωση του Ναυτικού Μουσείου ο πρόεδρός του, κ. Εμμ. Πετράκης, « αδυσώπητος χρόνος με γυρίζει μερικές δεκαετίες πίσω, όταν ως Πρώτος Μηχανικός στο Αδελφό του πλοίο Π/Φ ΑΡΙΑΔΝΗ, είχα την τιμή να το ταξιδέψω σε δύσκολες στιγμές με πολύ κούραση, σκληρή εργασία αλλά και με πολύ αγάπη. Η συγκίνησή μου ήταν πολύ μεγάλη όταν για πρώτη φορά το είδα από κοντά και μεγάλωσε το ονειρεμένο ταξίδι μνήμης και προσμονής».
Παράλληλα, ο κ. Πετράκης σημειώνει ότι «Το μοντέλο είναι ήδη στην θέση του και περιμένει τους δεκάδες επισκέπτες ώστε να τους οδηγήσει σε ένα ακόμα ταξίδι.
Η νέα δωρεά του Στέλιου Φαλιέρου προς το Ναυτικό Μουσείο, μας γεμίζει χαρά και τιμή καθώς συμπληρώνει ένα ακόμη μοντέλο στην ήδη αξιόλογη συλλογή που μας έχει δωρίσει και που εκτίθεται στους χώρους μας. Θέλουμε με κάθε τρόπο να τον ευχαριστήσουμε θερμά για την νέα του δωρεά και να του ευχηθούμε να έχει δύναμη μαζί με τους υπόλοιπους εθελοντές που εργάζονται στο χώρο μας, να συνεχίσουν την κατασκευή μοντέλων ιστορικών πλοίων».
Λίγα στοιχεία για το πλοίο:
Κατά την ελληνική μυθολογία, η Αρέθουσα ήταν η νύμφη των πηγών και των δασών. Ήταν, επίσης, η συνοδός της θεάς Αρτέμιδος, σύντροφος του Ποσειδώνα και θυγατέρα του Νηρέα και της Ωκεανίδας Δωρίδος (εξού και Νηρηίδα νύμφη).
Το πλοίο είναι το δεύτερο με το όνομα Αρέθουσα. Το πρώτο είχε πλευρικό αριθμό 07 και ήταν Τορπιλοβόλο, ναυπηγήθηκε το 1912 στο Stellin της Γερμανίας.
Π/Φ ΑΡΕΘΟΥΣΑ με πλευρικό αριθμό Α377: Πετρελαιοφόρο Patapsco, πρώην ΝSS Νatchaug AOG54, ναυπηγήθηκε στη Minessota των Η.Π.Α το 1944 και καθελκύστηκε το ίδιο έτος. Είχε εκτόπισμα 4.335 t με πλήρες φόρτο, μεταφορική 2.040 ty και πλήρωμα 43 άτομα.
Παραχωρήθηκε επί δανεισμό και αγοράστηκε μέσω FMS το 1978. Η παραλαβή του έγινε στο Pearl Harbor της Χαβάης και παροπλίστηκε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας στις 31 Μαρτίου του 2004 (στοιχεία από το βιβλίο του Ηλία Νταλούμη «Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, 1826-2017», έτος έκδοσης 2017.