Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Παχύ στρώμα πάγου τερμάτισε αποστολή

Στρώμα πάγου πάχους πέντε μέτρων στα ανοικτά της Ανταρκτικής υποχρέωσε προχθες το βρετανικό ερευνητικό σκάφος RSS James Clark Ross να ανακρούσει πρύμναν, εγκαταλείποντας την προσπάθεια προσέγγισης της ηπείρου, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Βρετανικής Επιστημονικής Εταιρείας Ανταρκτικής (BAS).

Θαλάσσιος πάγος, πάχους πέντε μέτρων, εμπόδισε την προσέγγιση. «Η πορεία μας έχει γίνει υπερβολικά αργή. Εχουμε καλύψει μόλις 8 χιλιόμετρα το τελευταίο 24ωρο και μας μένουν ακόμη 400 χιλιόμετρα μέχρι τον προορισμό μας στη Λάρσεν C. Η φύση δεν μας βοήθησε σε αυτήν την αποστολή μας!», ανέφερε η επικεφαλής της ομάδας BAS Κάτριν Λίνσε.

Το παχύ στρώμα πάγου προκαλεί την απορία των επιστημόνων, ενώ την ίδια στιγμή ο Βόρειος Πόλος γνωρίζει ημέρες ασυνήθιστα θερμών θερμοκρασιών και η βόρεια και κεντρική Ευρώπη υποφέρουν από το έντονο κύμα ψύχους.

Η επιστημονική ομάδα της Ανταρκτικής, αποτελούμενοι από επιστήμονες εννέα ερευνητικών ινστιτούτων από πολλές χώρες του κόσμου, θα αφιερώσει τον χρόνο στη συλλογή δειγμάτων πλαγκτόν, μικροβίων, ιζήματος και ύδατος από την ευρύτερη περιοχή άλλης παγοκρυπίδας, βόρεια του αρχικού τους προορισμού.

Πέρυσι, παγόβουνο βάρους ενός τρισ. τόνων, ένα από τα μεγαλύτερα στην καταγεγραμμένη ιστορία, εμβαδού 5.800 τετρ. χλμ., αποκολλήθηκε από την παγοκρυπίδα Λάρσεν C.
Επιφανειακή θερμοκρασία

Την ίδια στιγμή, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία στη Γη έχει σημειώσει άνοδο ενός βαθμού Κελσίου, σε σχέση με εκείνη της προβιομηχανικής εποχής. Η τάση αυτή, υποστηρίζει η επιστημονική κοινότητα, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Διακόσια κράτη συμφώνησαν το 2015, στη Σύνοδο του Παρισιού για το Κλίμα, να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Τεράστιες αποικίες πιγκουίνων Αντελί, με περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια μέλη, εντοπίσθηκαν στην Ανταρκτική, προσφέροντας στα πτηνά σημαντικό καταφύγιο από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής και της υπεραλιείας.

Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι η περιοχή αυτή της Ανταρκτικής πρέπει να ανακηρυχθεί καταφύγιο, υποχρεώνοντας τους στόλους αλιευτικών να διακόψουν τη δραστηριότητά τους στη θάλασσα Ουεντέλ, στα ανατολικά της Ανταρκτικής Χερσονήσου.

Στα δυτικά της χερσονήσου, όπου η αλιεία και η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι εντονότερες, οι πληθυσμοί αποικιών πιγκουίνων Αντελί εμφάνισαν σημαντική μείωση.

Ο Τομ Χαρτ, καθηγητής της Οξφόρδης και μέλος της ερευνητικής ομάδας, που εντόπισε και μέτρησε τις αποικίες αυτές, αναφέρει: «Το μέγεθος των αποικιών αυτών τις καθιστά ιδιαίτερα σημαντικές και υπαγορεύει την κήρυξη της θάλασσας του Ουεντέλ ως καταφυγίου, στο σύνολό της».

Πηγή: Καθημερινή


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα