Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Παχυσαρκία & μνήμη

Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στη σωματική υγεία είναι γνωστές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στις πνευματικές μας λειτουργίες και συγκεκριμένα στη μνήμη.
Πραγματοποιώντας τη χαρτογράφηση του εγκεφάλου, ο Paul Thompson, καθηγητής του UCLA της νευρολογίας, συνέκρινε τους εγκεφάλους ανθρώπων που ήταν παχύσαρκοι και αυτών με κανονικό σωματικό βάρος.
Βρέθηκε, λοιπόν, ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι είχαν 8 % λιγότερο εγκεφαλικό ιστό από τα άτομα φυσιολογικού βάρους και τα υπέρβαρα άτομα είχαν 4 % λιγότερο ιστό συγκριτικά με τα φυσιολογικά.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μια σύνδεση μεταξύ του να είναι κάποιος υπέρβαρος και με  αυτό που περιγράφει ως «σοβαρή εκφύλιση του εγκεφάλου».
«Είναι μια μεγάλη απώλεια ιστού και μειώνει τη γνωστική ικανότητα, θέτοντας σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλες ασθένειες που επιτίθενται στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Thompson.
Οι ερευνητές εξετάζοντας φαιά και λευκή ουσία του εγκεφάλου, διεπίστωσαν ότι τα άτομα που ορίζονται ως παχύσαρκοι είχαν χάσει εγκεφαλικό ιστό στο μετωπιαίο και τον κροταφικό λοβό, περιοχές του εγκεφάλου κρίσιμα για τη μνήμη, τον ιππόκαμπο (μακροπρόθεσμη μνήμη) και τα βασικά γάγγλια (κίνηση). «Οι εγκέφαλοι των παχύσαρκων ατόμων που εξετάστηκαν φαινόταν 16 χρόνια μεγαλύτεροι από τον εγκέφαλο εκείνων που ήταν αδύνατοι, και σε υπέρβαρα άτομα οκτώ χρόνια», λέει ο Thompson.
Εντονα ήταν τα αποτελέσματα σε όσους είχαν μεγαλύτερο ποσοστό κοιλιακού λίπους. Η έρευνα ανακάλυψε ότι όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα κοιλιακού λίπους έτειναν να έχουν χειρότερες νοητικές ικανότητες σε σχέση με όσους είχαν το χαμηλότερο κοιλιακό λίπος.
Τα επιπλέον κιλά αλλάζουν τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό μας! Η παχυσαρκία θεωρείται ήδη παράγοντας κινδύνου για άνοια.
Η απώλεια βάρους είναι επιβεβλημένη, όχι μόνο για λόγους σωματικής υγείας, αλλά και για λόγους ενίσχυσης της μνήμης. Θρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί με τη διατήρηση της μνήμης είναι οι βιταμίνες C, Β12, Β6, Ε, η θειαμίνη, ο σίδηρος, τα ω-3 λιπαρά οξέα
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα  μπορούν να βελτιώσουν τη διαδικασία της μάθησης και τη μνήμη αφού μειώνουν την επίδραση της γήρανσης στον εγκέφαλο.
Έτσι φρούτα όπως μούρα και βατόμουρα, δαμάσκηνα και ξερά βερίκοκα μπορούν να ενισχύσουν την μνήμη.
Η καθιέρωση του πρωινού γενικά βελτιώνει την πνευματική απόδοση. Τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια, κυρίως στον σολομό, τόνο, σκουμπρί, κολιό σαρδέλες, σόγια, καρύδια, προστατεύουν τον οργανισμό από εξασθένηση της μνήμης και από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Πιο συγκεκριμένα πειράματα έδειξαν ότι διατροφή πλούσια σε ένα ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύει τον εγκέφαλο από την απώλεια μνήμης και την καταστροφή των κυττάρων που προκαλεί η γήρανση.
Επίσης, το ελαιόλαδο, πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, απαραίτητης για την ομαλή διαδικασία της μνήμης.
Τέλος, αν θέλετε να έχετε γερό μυαλό αποφύγετε το οινόπνευμα. Το αλκοόλ παρεμβάλλεται στον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών του εγκεφάλου.
Τα άτομα που παραμένουν σωματικά δραστήρια αποφεύγουν τα υψηλά επίπεδα άγχους και έχουν πλούσια κοινωνική ζωή είναι καλύτερα εξοπλισμένα να αντιμετωπίσουν την πνευματική γήρανση.
Η υγιεινή διατροφή είναι το στοιχείο “κλειδί” στην πνευματική εγρήγορση.
Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να ξεχάσετε ένα όνομα, μια επέτειο ή γιατί ανοίξατε το ψυγείο, θυμηθείτε τουλάχιστον να ξεκινήστε μία υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, δημητριακά χωρίς λιπαρά και αλκοόλ!

* η Εμμανουέλα Βαρδουλάκη είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα