Αντιδράσεις πολλές για την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους κάποιοι εκ των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής.
Σε μία ευνομούμενη Πολιτεία -αν δεχτούμε ότι ζούμε σε μία τέτοια- οι αποφάσεις για τις προφυλακίσεις γίνονται με τα δικονομικά κριτήρια που θέτει ο νομοθέτης.
Εύλογα όμως προκύπτουν ερωτήματα στο μυαλό του πολίτη. Είναι πιο “επικίνδυνοι” για την ελληνική κοινωνία ο Λάκης Γαβαλάς και η Βίκυ Σταμάτη από τους κατηγορουμένους της Χρυσής Αυγής; Το κατηγορητήριο που αντιμετώπιζε ο Κώστας Σακκάς ή οι πολίτες στις Σκουριές είναι πιο “βαρύ” από το κατηγορητήριο των ακροδεξιών;
Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες όπως γίνεται αντιληπτό. Και πίσω από τις ραγδαίες εξελίξεις που παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις τελευταίες ημέρες, κρύβεται μία παγίδα, αλλά και μία ελπίδα.
Η παγίδα είναι ότι η -δικαιολογημένη- πίεση για γρήγορη τιμωρία των εγκλημάτων της ακροδεξιάς μπορεί να μας φέρει προ εκπλήξεως. Μία υπόθεση που δεν είναι “δεμένη” εύκολα μπορεί να πέσει σε δικονομικό κενό. Και έτσι το σίριαλ των τελευταίων ημερών θα μετατραπεί σε μία σαπουνόπερα, από την οποία κερδισμένοι θα βγουν οι πρωταγωνιστές της. Επιπλέον, αν οι Αρχές λειτούργησαν στο “πόδι”, πολύ εύκολα αντίστοιχη διαδικασία θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις, στο πλαίσιο πάντα του δόγματος της κυβέρνησης για τα “άκρα”. Αλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε γενικά και αόριστα για πάταξη των “εξτρεμιστών”. Και αν κρίνουμε από τον συνεργάτη του Φαήλο Κρανιδιώτη, η Νέα Δημοκρατία αντιλαμβάνεται ως “εξτρέμ” κάθε τι που διαφοροποιείται από τον δικό της “άξονα”.
Εν ολίγοις, αυτή η ιστορία μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ σε άλλους πολιτικούς χώρους, που ίσως βιάστηκαν να πανηγυρίσουν για την πάταξη του νεοφασιστικού μορφώματος.
Οσον αφορά την ελπίδα, δεν είναι άλλη από την πίστη για αμερόληπτη και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, το “κοινό περί δικαίου αίσθημα” πρέπει να θυμόμαστε ότι πηγάζει από την ίδια την Κοινωνία. Πρώτα, λοιπόν, η ίδια η Κοινωνία θα πρέπει να καταδικάσει αυτά τα εγκλήματα και έπειτα -ελπίζουμε- θα ακολουθήσει και η Δικαιοσύνη.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.