Παγίδες για τον κροκόδειλο τοποθετήθηκαν χθες στις όχθες της λίμνης του φράγματος Ποταμών.
Η επιχείρηση ξεκίνησε λίγο μετά τη 1, ως συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Ηράκλειο και αφού «χαρτογραφήθηκαν» τα σημεία στα οποία έχει θεαθεί το ερπετό ή τα ερπετά, αφού εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρχει και δεύτερος κροκόδειλος μέσα στη λίμνη.
Η παγίδευση του ερπετού ελπίζεται να γίνει με τις δύο παγίδες, μεγάλων διαστάσεων που κατασκευάστηκαν ειδικά για την περίσταση και τοποθετήθηκαν σε δύο διαφορετικά σημεία της λίμνης. Τη διαδικασία έφερε σε πέρας ο βιολόγος και ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Πέτρος Λυμπεράκης με τους συνεργάτες του, σε συνεργασία με τον Ο.Α.Κ. και τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του Δήμου Αμαρίου.
Στην επιχείρηση το “παρών” έδωσαν η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Αμαρίου Στέφανος Σημαντήρας, ο διευθυντής διαχείρισης υδραυλικών έργων του Ο.Α.Κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης, ο αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου Κώστας Λαγουδάκης, ο προϊστάμενος της 3ης ΕΜΑΚ κ. Τσικαλάς με κλιμάκιο της Υπηρεσίας, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕΡ Μανώλης Χνάρης, η διευθύντρια της Δασικής Υπηρεσίας, Χαρά Καργιολάκη, υπηρεσιακά στελέχη, αλλά και αρκετός κόσμος, ο οποίος θέλησε να δει από κοντά τον κροκόδειλο και την επιχείρηση που ήταν σε εξέλιξη.
Ο κροκόδειλος χθες το πρωί βρισκόταν σε διαφορετικό σημείο από εκείνο που κατά κύριο λόγο έχει εντοπιστεί, όμως και χθες οι άνθρωποι του Ο.Α.Κ. κατάφεραν να τον απαθανατίσουν σε φωτογραφίες. Αυτό που τελικά επελέγη ως λύση ήταν να κατασκευαστούν δύο ειδικών διαστάσεων παγίδες – κλουβιά, με μία πόρτα από τη μία πλευρά, στην οποία τοποθετήθηκαν και κλαδιά δέντρων ως καμουφλάζ. Οι δύο παγίδες τοποθετήθηκαν σε δύο σημεία, στα οποία ο κροκόδειλος έχει εμφανιστεί τις περισσότερες φορές. Στο τέλος του κάθε κλουβιού τοποθετήθηκε ένα νεκρό κοτόπουλο ως δόλωμα και πλέον αναμένεται η αντίδραση του ερπετού.
Ο κ. Λυμπεράκης, ο οποίος συντόνισε την επιχείρηση, σημείωσε στις δηλώσεις του ότι δεν είναι προφανώς δεδομένο το πότε και το εάν ο κροκόδειλος θα πέσει στην παγίδα. Πάντως, ο ίδιος έχει κάνει στο παρελθόν πολλές ανάλογες παγιδεύσεις -ποτέ φυσικά με κροκόδειλο- οι οποίες θεωρούνται επιτυχημένες.
«Έχουμε κάνει πολλές παγιδεύσεις, αλλά ποτέ με κροκόδειλο! Κάθε ζώο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες», είπε ο ίδιος.
Στο περιθώριο της επιχείρησης, οι τοπικοί φορείς μετέφεραν τις σκέψεις που υπάρχουν για παραμονή του ζώου, υπό προϋποθέσεις, στη λίμνη του φράγματος των Ποταμών. Περιφέρεια, Δήμος και Ο.Α.Κ. έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο, εάν οι επιστήμονες το κρίνουν εφικτό, το ερπετό να περιοριστεί σε ένα περιφραγμένο τμήμα και να αποτελέσει όχι μόνο την ατραξιόν της περιοχής, αλλά και αντικείμενο έρευνας. Και αυτό γιατί, όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, οι Ευρωπαίοι που έχουν ενδιαφερθεί, έχουν εκπλαγεί από το γεγονός ότι ένα ερπετό όπως ο κροκόδειλος έχει καταφέρει να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον ξένο προς αυτό.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.
Ενα μπελάς μας έλειπε και τον φέρανε. Ας φέρουν και κάμποσους καρχαρίες στις ωραίες παραλίες μας για να μην υστερούμε αοπό τις παραλίες της Καραβαικής
Αυτα που ακουω να τον κρατησουν ειναι βλακειες.Θα ερθει η μερα που δεν θα τολμουν οι αγροτες να πανε στα χωραφια τους.Εγω ειμαι κατοικος της Φλοριδας και το βραδυ δεν τολμουμαι να βγουμε απο την πορτα μην τυχων και ειναι αλιγκατορ στην αυλη μου.Να τον πιασουν και να τον στυλουν στην Αυστραλια απο κει που ηρθε αυτη ειναι η πιο σωστη κινηση.Ο γειτονας μου πηγε να βρει το τοπι του γοιυ του στην πισω αυλη και οταν προσπαθησε να πιασει το τοπι πεταχτηκε και το εφαγε το χερι απο τον αγκωνα.Αυτα και ευχαριστω για την φιλοξενεια.Συγνωμη για ορθογραφικα λαθη αλλα πανε 55 χρονια να ξαναγραψω.