..Ο ΟΗΕ το 1995 καθιέρωσε το έτος της “ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ” σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την ανάγκη αποδοχής του διαφορετικού… διαφορετικό σε χρώμα, σε κουλτούρα, σε φυλές και κυρίως διαφορετικό σε επιλογές που εχουν να κάνουν με τις ανθρώπινες σχέσεις..Έτσι η 16 Νοεμβρη καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ανεκτικότητας και μπορεί να είμαστε διαφορετικοί αλλά έχουμε ένα κοινό, είμαστε άνθρωποι.
Ε.Μ
Η εθελόντρια Δέσποινα Τσιγκάκη μας αναλύει τη ανεκτικότητα και την αξία της.
Υπάρχουν άνθρωποι…
Υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικό χρώμα, διαφορετική μυρωδιά, διαφορετικό βλέμμα και διαφορετικό χαμόγελο. Άνθρωποι που ντύνονται «ευπρεπώς» και άνθρωποι που φοράνε το πρώτο πράγμα που θα βρουν μπροστά τους. Άνθρωποι που παθιάζονται με κάτι, και άλλοι που απλά λουφάζουν και παρατηρούν.
Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε έναν ή πολλούς θεούς, και άλλοι που δεν πιστεύουν σε κανέναν. Υπάρχουν και αυτοί που παραδέχονται στον εαυτό τους και στους άλλους ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν με σιγουριά. Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν βαθιά, και οι άλλοι που πιστεύουν ενοχικά.
Υπάρχουν άνθρωποι που έγιναν πλούσιοι από προσπάθεια και άλλοι από τύχη. Υπάρχουν φτωχοί που είχαν ατυχίες στη ζωή τους και άλλοι που έμειναν φτωχοί από επιλογή. Υπάρχουν ολιγαρκείς και σπάταλοι και αυτοί που απλά αδιαφορούν. Υπάρχουν ενάρετοι και τίμιοι πλούσιοι, όπως υπάρχουν ενάρετοι και τίμιοι φτωχοί. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν αυτό που γουστάρουν, και άλλοι που αναγκάζονται για μικρό ή μεγάλο διάστημα να ζουν μία ζωή που δε θέλουν.
Υπάρχουν ερωτιάρηδες και ψυχροί. Συναισθηματικά πληγωμένοι και διψασμένοι. Υπάρχουν άντρες που ερωτεύονται άντρες, και γυναίκες που ερωτεύονται γυναίκες.
Υπάρχουν συντηρητικοί, προοδευτικοί, σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι, αριστεροί, δεξιοί, άνθρωποι που πιστεύουν σθεναρά σε μία πολιτική ιδέα, και άλλοι που αδιαφορούν πλήρως.
Υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικά προβλήματα, βιώματα και εμπειρίες. Υπάρχουν φρικαρισμένοι, αισιόδοξοι, ρεαλιστές, ονειροπαρμένοι, ερωτευμένοι, μίζεροι, και χαζοχαρούμενοι. Υπάρχουν πολυταξιδεμένοι και άλλοι που δεν έχουν φύγει καν από τον τόπο που γεννήθηκαν. Υπάρχουν ντροπαλοί και εξωστρεφείς, χαμογελαστοί και αγέλαστοι… εκατομμύρια διαφορετικές προσωπικότητες που βιώνουν τον κόσμο και εμάς τους υπόλοιπους μέσα από την δική τους οπτική γωνία.
Σε άλλες κοινωνίες, υπάρχει ανεκτικότητα για όλη αυτή την πανανθρώπινη σύνθεση. Στη δική μας, τα περιθώρια ανοχής είναι πολύ μικρότερα. Η υποκειμενική οπτική γωνία επισκιάζει αυτό το πολύχρωμο ψηφιδωτό ανθρώπων. Η διαφορετικότητα πάντα ήταν υπό διωγμό στην Ελλάδα, γιατί η έλλειψη εμπιστοσύνης ήταν ανέκαθεν το πρώτο στοιχείο στις κοινωνικές μας επαφές. Υπάρχουν αρκετοί ιστορικοί και κοινωνικοπολιτικοί λόγοι για αυτό και που μας διαφοροποιούν από άλλες, πιο ανεκτικές κοινωνίας, αλλά δεν αφορούν το παρόν.
Εάν όμως θέλεις να καταλάβεις γιατί τα ολοκληρωτικά, φασιστικά και συγκρουσιακά πολιτικά ρεύματα ξαφνικά επανεμφανίστηκαν τόσο απότομα στη χώρα μας, μπορείς να ξεκινήσεις από αυτόν τον διωγμό στην διαφορετικότητα. Εάν θες να καταλάβεις γιατί η Χρυσή Αυγή έχει αποκτήσει τέτοιο momentum, μπορείς να διαβάσεις πολλά από αυτά που έχουν γραφτεί. Η ουσία όμως, η βαθύτερη αιτία, πάντα ξεκινάει από την ανεκτικότητα στο διαφορετικό. Και αυτό ποτέ δεν το κατακτήσαμε ούτε ως κοινωνία, ούτε ως χώρα.
Η ξενοφοβία, η συνωμοσιολογία, αυτή η συνεχής ενασχόληση με τους «εξ-» είναι ένα καλό άλλοθι για να εθελοτυφλούμε στους «εσ». Και για την σκοτεινή πλευρά, που δεν μπορεί να δει η υποκειμενική μας οπτική γωνία, πάντα έχουμε ένα καλό βρισίδι, έναν τσαμπουκά, μία ανασφάλεια, και μία αίσθηση τρόμου και αποστροφής λες και αν τελικά δεχτούμε να την αντικρίσουμε, θα μας κάψει τα μάτια.
Η παγκόσμια ημέρα
για τα δικαιώματα του παιδιού
Η παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού γιορτάστηκε και φέτος υπενθυμίζοντας κυρίως σε εμάς τους ενηλίκους ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας προς τα παιδιά, ποιες δικλίδες προστασίας και ποιους νόμους θα πρέπει να εφαρμόσουμε πιστά και αυστηρά για να διαφυλάξουμε τη ζωή και την αθωότητα των παιδιών.
Οι Γιατροί του Κόσμου πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου παρουσίαση με τίτλο: “Τα δικαιώματα του Παιδιού” στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων ενημερώνοντας τα παιδιά για τα δικαιώματά τους δίδοντας και την υπόσχεση πως θα παλέψουμε για να τα διαφυλάξουμε…
Ενα ενδιαφέρον και ιδιαίτερο σεμινάριο αυτογνωσίας και αυτοπεποίθησης διοργάνωσαν το ψυχολογικό κέντρο Χανίων και οι Γιατροί του Κόσμου το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Νοεμβρίου και 24 Νοεμβρίου στον χώρο του μουσείου σχολικής ζωής. Η Δέσποινα και η Νεκταρία μας έμαθαν, μας καθοδήγησαν να αναγνωρίσουμε το εγώ μας, να πάρουμε στα χέρια μας τη ζωή μας… Αλλά πριν βυθιστούμε στα στα μονοπάτια της αυτογνωσίας είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στους χώρους του μουσείου από τον κ. Καρτάκη να χαθούμε στα μονοπάτια των αναμνήσεων των σχολικών μας χρόνων, να θυμηθούμε τους τρόπους διδασκαλίας, να ξαναγίνουμε παιδιά στο απαλό ξεφύλλισμα του παλιού αναγνωστικού, στο ακούμπισμα του παλιού θρανίου …αναμνήσεις που ζωντανεύουν, σε κυριεύουν και είναι αναπόφευκτες οι συγκρίσεις του χθες και του σήμερα, μεταξύ της υφασμάτινης σάκας και της polo, της στολής και free styling, του ξυπόλητου και των addidas.
Ε.Μ
Συναυλία των “Γιατρών του Κόσμου”: Σόνια Θεοδωρίδου, Orchestra Mobile, Θεόδωρος Ορφανίδης, Τετάρτη 26 Νοεμβρίου στις 8μ.μ. Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Στους Γιατρούς του Κόσμου, 25 χρόνια τώρα, τα παιδιά αποτελούσαν πάντα την πρώτη προτεραιότητά μας. Παιδιά αδικημένα από τους πολέμους, τη κακουχία, την προσφυγιά και την φτώχεια. Σήμερα εδώ στην πατρίδα μας πια, στα 5 Πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου προσπαθούμε καθημερινά να φροντίζουμε τα παιδιά που πλήττονται από την οικονομική κρίση εξασφαλίζοντας, όσο μπορούμε, τα δικαιώματά τους. Σε αυτά τα παιδιά, που βρίσκουν καταφύγιο στα Πολυϊατρεία μας, τα παιδιά των Γιατρών του Κόσμου, είναι αφιερωμένη η συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Πράξη πρώτη της επετείου των 25 χρόνων ανθρωπιστικής ιατρικής… όπου υπάρχουν άνθρωποι. Η δική σας στήριξη θα βοηθήσει την προσπάθειά μας να επιστρέψουμε το χαμόγελο σε κάποια από αυτά τα παιδιά.
Τα παιδιά των Γιατρών του Κόσμου.
25 χρόνια Γιατροί του Κόσμου… όπου υπάρχουν άνθρωποι
Ευχαριστούμε
Θερμά τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και το Μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη για τη φιλική συμμετοχή τους.
Το Δήμο Πειραιά για τη συμβολή και την υποστηρικτική συνεργασία του.
Τον ΟΠΑΝ για τη διάθεση της αίθουσας του Δημοτικού Θεάτρου.
Τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Κανάλι Ένα Πειραιάς 90,4 FM για τη συνεργασία ως Χορηγός Επικοινωνίας
Τα στατιστικά ιατρείου απο 10/11/2014 εως και 14/11/2014 είναι
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΝΟΛΟ
ΕΛΛΑΔΑ 21
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 11
ΣΥΡΙΑ 11
ΜΑΡΟΚΟ 8
ΡΟΥΜΑΝΙΑ 5
ΑΛΒΑΝΙΑ 2
ΓΕΩΡΓΙΑ 2
ΑΙΓΥΠΤΟΣ 2
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ 1
ΟΥΚΡΑΝΙΑ 1
ΓΚΑΝΑ 1
ΑΓΓΛΙΑ 1
ΝΙΓΗΡΙΑ 1
ΣΥΝΟΛΟ 67