»Συμπεράσματα έρευνας
Μοιρασμένη στα δύο εμφανίζεται η ελληνική κοινωνία όσον αφορά τη φιλοξενία προσφύγων στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων aboutpeople για το news247. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα των προσφύγων.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες θεωρούν ως σημαντικό ζήτημα το προσφυγικό ωστόσο σε
πολλές ερωτήσεις το δείγμα διχάζεται ανάμεσα στη θετική και αρνητική προσέγγιση του «άλλου», του πρόσφυγα/ μετανάστη, των προσώπων άλλου χρώματος. Ενδιαφέρον πάντως έχει το ότι οι μισοί από τους ερωτώμενους έχουν φίλο ή φίλη κάποιον/α μετανάστη/στρια.
Στα αξιοσημείωτα της έρευνας είναι μεταξύ άλλων ότι:
• ένας στους τέσσερις Έλληνες θεωρεί τέταρτο σημαντικότερο πρόβλημα το μεταναστευτικό- προσφυγικό. Ως σημαντικότερο ζήτημα αυτή την περίοδο οι ερωτώμενοι επιλέγουν την πορεία της οικονομίας (43,4%), ενώ έπονται η ανεργία (34,4%), τα ελληνοτουρκικά (29%), το μεταναστευτικό/προσφυγικό (24,8%), το βιοτικό επίπεδο (19,7%), ο κορονοιός (19,5%), η παιδεία (7,2%) και η εγκληματικότητα (4,5%).
• Η πλειοψηφία, θέλει αποσυμφόρηση των νησιών και μεταφορά προσφύγων σε κλειστές δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Συγκεκριμένα, υπέρ της αποσυμφόρησης των νησιών και της μετεγκατάστασης αναλογικά σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας τάσσονται οι 7 στους 10, με το 17,2% να προτιμά την παραμονή τους στα νησιά.
• Η διαμονή των αιτούντων ασύλου πρέπει να γίνει σε κλειστές δομές λέει το 56,3%, σε ανοιχτές δομές απάντησε το 16% και σε διαμερίσματα το 19,8%.
•Το 51% δεν θα είχε πρόβλημα αν στην πολυκατοικία του (ή στο διπλανό σπίτι) έμεναν πρόσφυγες, ενώ το 46.9 % δηλώνει το αντίθετο. Tα αντίστοιχα ποσοστά σε έρευνα της aboutpeople το 2017 ήταν 36,3% και 60,4%.
• Μοιρασμένες είναι οι απόψεις για το αν η ελληνική κοινωνία είναι ρατσιστική. Το 47,5% πιστεύει ότι η ελληνική κοινωνία είναι ρατσιστική, ενώ το 45,5% θεωρεί το αντίθετο. Αξίζει να σημειωθεί ότι α) όσοι πιστεύουν ότι η ελληνική κοινωνία είναι ρατσιστική έδωσαν πιο φιλικές απαντήσεις προς τους πρόσφυγες και μετανάστες ενώ β) ότι η πλειοψηφία των ανδρών πιστεύει ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ρατσιστική, ενώ η πλειοψηφία των γυναικών πιστεύει ότι είναι.
• Ένας στους τρεις ερωτώμενους θεωρεί ότι οι πρόσφυγες μπορούν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία, ενώ διαφωνεί το 62,4%.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 827 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, στις 16 και 17 Ιουνίο, με τη μέθοδο ηλεκτρονικών συνεντεύξεων μέσω διαδικτύου.