Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Παγκόσμιοι Πανεπιστημιακοί Πρωταθλητές οι Ν. Θεοδώρου και Στ. Τσολακίδου!

Η ομάδα σκακιού του Πανεπιστημίου του Saint Louis (SLU) των ΗΠΑ, με έναν Έλληνα και μια Ελληνίδα στη σύνθεσή της, φοιτητές του Παν/μίου, κατέκτησε την 1η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γρήγορου Σκακιού (rapid) της FIDE !

Στο Πρωτάθλημα -συνδιοργάνωση της FIDE και του Πανεπιστημίου του Τέξας-πήραν μέρος περισσότεροι από 1.300 φοιτητές-σκακιστές και σκακίστριες, που εκπροσωπούσαν περισσότερα από 200 πανεπιστήμια από 84 χώρες του κόσμου!

Οι αγώνες έγιναν διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας. Στον τελικό, η ομάδα του Πανεπιστημίου Saint Louis νίκησε την ομάδα του Πανεπιστημίου του Μιζούρι.

Η ομάδα του Σαιντ Λούις πήρε επίσης τη 2η θέση στην Πανεπιστημιάδα Blitz της FIDE.

Στην ομάδα των παγκόσμιων πρωταθλητών της SLU, τόσο στο rapid όσο και στο blitz, συμμετείχαν ο Νικόλας Θεοδώρου (σκακιστής της ΣΑΧ)και η Σταυρούλα Τσολακίδου (σκακίστριας του ΣΟ Καβάλας) και φυσικά η συμβολή τους στην κατάκτηση των τίτλων ήταν καθοριστική, δικαιώνοντας έτσι το Πανεπιστήμιο για τις υποτροφίες που τους χορήγησε προκειμένου να τους έχει στη σκακιστική του ομάδα. Θυμίζουμε ότι ο Νικόλας σπουδάζει Εφαρμοσμένη Φυσική (Engineering Physics), ενώ η Σταυρούλα σπουδάζει Ψυχολογία. Και οι δύο έχουν κερδίσει υποτροφία, χάρη στις υψηλές διακρίσεις τους στο σκάκι και συγκαταλέγονται στους κορυφαίους παίκτες του κόσμου, στις κατηγορίες τους.

Με ελληνική παρουσία το 1ο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλευτικό Τουρνουά Σκακιού

Την Παρασκευή 16 Απριλίου, διεξήχθη online το 1ο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλευτικό Τουρνουά Σκακιού με τη συμμετοχή κορυφαίων σκακιστών Βουλευτών και Ευρωβουλευτών!
Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο GM Loek Van Wely (Ολλανδία), ο GM Victor Bologan (Μολδαβία) -και οι δύο υπήρξαν κορυφαίοι σκακιστές σε παγκόσμιο επίπεδο – και η GM Antoaneta Stefanova (Βουλγαρία), πρώην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γυναικών.
Από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, μετείχε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, αναπλ/τής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων και πρώην Πρωταθλητής Ελλάδας στο σκάκι, με τα χρώματα του ΟΑΑ «Ηράκλειο» (1992 & 1993), Χάρης Μαμουλάκης.
Νικητής αναδείχθηκε ο Βίκτωρ Μπολογκάν με 6β. και δεύτερος ο Λόεκ Βαν Βέλι με 5,5β. Στην Τρίτη θέση κατετάγη ο Αρτέκ Μανουκιάν (Αρμενία) με 5β. Στην ειδική κατηγορία βουλευτών σκακιστών χωρίς διεθνή αξιολόγηση ισοβάθμησαν με 4,5β. τρεις σκακιστές μεταξύ των οποίων ο κ. Μαμουλάκης και μετά το τάι μπρέικ αναδείχθηκε στην κατηγορία παυτή πρώτος ο Χαιράπετιάν Μιτάρ (Αρμενία), δεύτερος ο Γκαρσία Ντελ Μπλάνκο (Ισπανία) και τρίτος ο Χάρης Μαμουλάκης (Ελλάδα).

Μέλη της Ρωσικής ομάδας με… καλοκαιρινή διάθεση. Από αριστερά Χάλιφμαν, Ντρέεβ, Κασπάροβ και Ντολμάτοβ.

Ολυμπιάδα 1992: Ρώσοι και Γεωργιανές στην κορυφή ενός καινούργιου σκακιστικού τοπίου

Δώδεκα τέως Σοβιετικές Δημοκρατίες εκπροσωπήθηκαν το 1992 στις Φιλιππίνες. Οι πέντε έφυγαν με μετάλλια! Όλοι καταλάβαιναν ότι οι Ολυμπιάδες δεν επρόκειτο ποτέ ξανά να είναι ίδιες με εκείνες του παρελθόντος και ότι ο διαμελισμός της Σοβιετικής Ένωσης θα άλλαζε ριζικά τον σκακιστικό χάρτη. Εκτός από την Ρωσία, 11 τέως Σοβιετικές δημοκρατίες εκπροσωπήθηκαν στις Φιλιππίνες παράλληλα με ομάδες όπως η Κροατία, η Σλοβενία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη. Σε αυτή λοιπόν τη μεγάλη διοργάνωση όλα τα Ολυμπιακά μετάλλια κατέληξαν σε τέως σοβιετικές χώρες, με τη Ρωσία να πραγματοποιεί μια θριαμβευτική εμφάνιση χάρη στον παγκόσμιο πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροβ και το καινούργιο μεγάλο αστέρι, το νεαρό Βλάντιμιρ Κράμνικ. Παράλληλα καινούργια ονόματα από χώρες όπως το Ουζμπεκιστάν και η Αρμενία άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Με 102 συμμετοχές ήταν φανερό ότι ο συναγωνισμός για τα μετάλλια θα ήτανε πολύ σκληρός. Το ίδιο θα ίσχυε και για τις 62 χώρες που συμμετείχαν στην αντίστοιχη διοργάνωση για τις γυναίκες.

Από τον πρώτο γύρο των αγώνων οι Ρώσοι κυριάρχησαν. Μετά από δύο γύρους με 7,5 βαθμούς σε 8 αγώνες βρέθηκαν στην κορυφή της βαθμολογίας και μετά από τέσσερις γύρους ήταν ένα ολόκληρο βαθμό μπροστά. Κανένα μέλος της ομάδας (Κασπάροβ, Χάλιφμαν, Ντολμάτοβ, Ντρέεβ, Κράμνικ, Βιζμανάβιν) δεν έχασε παρτίδα, εκτός βέβαια από τον Αλεξέι Ντρέεβ που κατόρθωσε να χάσει 4!

Η εξέλιξη των αγώνων ήταν μια επιβεβαίωση της κυριαρχίας των Ρώσων και η ανάδειξη των νέων δυνάμεων που κατάφεραν να βρεθούν στα μετάλλια. Στη 2η θέση βρέθηκε η ομάδα του Ουζμπεκιστάν με τους Λογκίνοβ, Σέρπερ, Νενάσεβ, Ζαγκρεμπέλνι, Σαλτάεβ και Ιουλντάτσεβ ενώ στην 3η θέση η ομάδα της Αρμενίας με τους Βαγκανιάν, Ακοπιάν, Λπουτιάν, Μινασιάν, Πετροσιάν και Αναστασιάν. Στην 4η θέση η ομάδα των ΗΠΑ (με τους τέως Σοβιετικούς Κάμσκι και Γερμολίνσκι στις πρώτες σκακιέρες), στην 5η η Λεττονία (Σίροβ, Κένγκινς, Σαμπάλοβ) και στην 6η η εκπληκτική Ισλανδία (Χιάρταρσον, Πέτουρσον, Όλαφσον).

Η Εθνική Ελλάδας

H Ελληνική ομάδα είχε μέτρια απόδοση και βρέθηκε στην 39η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Αγωνίστηκαν οι Βασίλης Κοτρωνιάς (7,5/13), Σπύρος Σκέμπρης (6/11), Στράτος Γρίβας (6,5/13), Κώστας Μουτούσης (8,5/12), Άγγελος Βουλδής (0/3) και Αναστάσης Τζούμπας (1/4).

Από τη συνάντηση Γεωργίας – Ρωσίας. Από αριστερά οι Γεωργιανές Γκουριέλι, Ιοσελιάνι και Τσιμπουρντανίτζε αντιμετωπίζουν τις Προυντνίκοβα και Ντέμινα (απούσα η Σουμιάκινα).

Ολυμπιάδα Γυναικών

Η Ολυμπιάδα Γυναικών ήταν στην πραγματικότητα μια σκληρή μάχη ανάμεσα στη Γεωργία, την Κίνα και την Ουκρανία.

Η ελληνική ομάδα δεν μπόρεσε αυτή τη φορά να επαναλάβει τις θριαμβευτικές εμφανίσεις της Θεσσαλονίκης και το Νόβι Σαντ. Βρέθηκαν στην 20η θέση της βαθμολογίας μακριά από την 6η και 8η που είχαν βρεθεί στις δύο προηγούμενες Ολυμπιάδες. Αγωνίστηκαν οι Μαρίνα Μακροπούλου (8/14), Άννα Μαρία Μπότσαρη (8/13), Εύα Κόντου 5/10 και Ασπασία Γιαϊτζή (1,5/5).

Η ομάδα της Γεωργίας είχε στη σύνθεσή της τις Μάγια Τσιμπουρντανίτζε, Νόνα Γκαμπριντασβίλι, Νάνα Ιοελιάνι και Νίνο Γκουριέλι, πολύ μεγάλες σκακίστριες που στο παρελθόν είχαν αγωνιστεί με τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης. Το καθοριστικό σημείο των αγώνων ήταν η νίκη με 2-1 των Γεωργιανών απέναντι στις Κινέζες στον 5ο γύρο. Σε αυτή τη συνάντηση η Μάγια είχε και την ευκαιρία να νικήσει την παγκόσμια πρωταθλήτρια. Στη 2η θέση των αγώνων βρέθηκε η ομάδα της Ουκρανίας, ενώ η Κίνα αρκέστηκε στην 3η θέση.
Πηγή: Τα αποσπάσματα για την Ολυμπιάδα είναι από άρθρο του Κοσμά Κέφαλου στην Αυγή

Παίζει ο λευκός και ματ σε 4 ***

Μαθήματα σκάκι στον Α.Ο.ΚΥΔΩΝ

Το lock-down ανέστειλε κάθε αθλητική δραστηριότητα κλειστού χώρου. Έτσι και τα μαθήματα σκάκι σταμάτησαν για όσο διάστημα διαρκέσει. Οι προπονητές όμως συνεχίζουν να παραδίδουν μαθήματα on-line. Μπορείτε να έρχεστε σε επαφή με τους προπονητές κ.κ. Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935), Νίκο Σγουρό (6978777543), Δημήτρη Λαδά(6943801862) και Φώτη Τόλια (6946636405)για να σας ενημερώσουν σχετικά.

 

*** 1.Π:β8+ Ρα7 2.Βδ4+ Ρ:β8 3.Πε8+ Ργ7 4.Βδ8+#


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα