Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Παγκόσμιος φόρος 15%

Δρομολογείται η οριστικοποίηση ενός δημοσιονομικού μέτρου φορολόγησης μιας ομάδας φορολογουμένων, των πολυεθνικών εταιρειών, με τον φορολογικό συντελεστή 15%, όχι επί του τζίρου αλλά επί των καθαρών κερδών, αφαιρουμένων, ως συνήθως, των δωρεών και των εκπτώσεων. Στόχος είναι να ισχύσει από το 2022 ή στη χειρότερη περίπτωση από το 2023 κι ύστερα.

Τη συμφωνία υπέγραψαν 130 χώρες με τη στήριξη του νέου γενικού γραμματέα του Ο.Ο.Σ.Α. Ματίας Κόρμαν, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, που επισκέφτηκε προσφάτως. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αυτών των χωρών υπολογίζεται ότι καλύπτει το 90% των παγκόσμιων Α.Ε.Π. Η επίτευξη της συμφωνίας, την οποία η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε «ιστορική για την παγκόσμια οικονομία», θεωρείται προσωπικό επίτευγμα του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των G7 και των υπουργών Οικονομικών αυτών των χωρών στο Λονδίνο.

Το νέο μέτρο επιβάλλει να πληρώνεται αυτός ο φόρος του 15% από τις πολυεθνικές στις χώρες που πουλούν τα προϊόντα αυτά και τις υπηρεσίες τους και όχι εκεί που έχουν την έδρα τους και δηλώνουν τα κέρδη τους, πληρώνοντας ελάχιστο ή και καθόλου φόρο. Υπ’ όψιν ότι η πανδημία μπορεί να λειτούργησε εις βάρος των προϋπολογισμών των κρατών παγκοσμίως, όμως ωφέλησε τα μέγιστα μικρές και μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Η Amazon, η Google και το Facebook είναι οι τρεις μεγαλύτερες, τα κέρδη των οποίων ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι G7, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Ιταλία και Ιαπωνία άσκησαν πίεση σε όλες τις χώρες που επηρεάζουν, και αποδέχθηκαν το μέτρο. Τούτο φάνηκε από τις ανακοινώσεις του Ο.Ο.Σ.Α. για την αποδοχή της νέας φορολογικής αρχιτεκτονικής. Οι επόμενες κινήσεις ολοκλήρωσης έγκρισης του μέτρου είναι η επόμενη Σύνοδος κορυφής των G20, που συνέρχεται την άλλη εβδομάδα.

Υπολογίζεται ότι στα ταμεία των χωρών, που θα μετατοπιστεί το δικαίωμα φορολόγησης του 15%, θα εισρέουν περί τα 15 δισ. δολάρια ετησίως. Εξαιρείται από αυτή τη φορολογία η ναυτιλία. Εν τω μεταξύ εννέα χώρες, που παρευρίσκονταν στις συζητήσεις του ΟΟΣΑ, δεν υπέγραψαν την κοινή διακήρυξη για το φορολογικό μέτρο, μεταξύ των οποίων και τρία κράτη – μέλη της Ε.Ε., Ιρλανδία, Ουγγαρία και Εσθονία. Τα υπόλοιπα δήλωσαν ότι θα προβούν και σε νομοθετική ρύθμιση μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε η εφαρμογή ν’ αρχίσει από το 2022.

Οι διατηρούντες επιφυλάξεις για την καθολική επιτυχία του μέτρου πιστεύουν ότι αυτό δεν σηματοδοτεί το τέλος των φορολογικών παραδείσων και προειδοποιούν πως ό,τι και να γίνει η φοροδιαφυγή και η φοροαπαλλαγή θα βρίσκει «τρύπες», να ξεφεύγει. Η θέσπιση όμως του διαδικτύου θα επιφέρει δυσκολίες για την απόκρυψη κερδών στην οικονομία, η οποία πλέον διασυνδέεται με λύσεις που προέρχονται από παγκόσμιες συμφωνίες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα