Το ψήφισμα αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία το απόγευμα ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως θα περάσει καθώς οι επικεφαλής όλων των ευρωπαϊκών κομμάτων στις τοποθετήσεις τους τάχθηκαν υπέρ του παγώματος.
Η Διάσκεψη των Προέδρων είχει αποφασίσει προ ημερών την έκδοση του ψηφίσματος, ενώ ήδη τέσσερις πολιτικές ομάδες είχαν θέσει θέμα αναστολής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, υπό το φως της κατάλυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και των σαρωτικών συλλήψεων δημοσιογράφων και βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας, Μάνφρεντ Βέμπερ, ζήτησε «τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» της Τουρκίας και σημείωσε ότι «θέλουμε την Τουρκία ως εταίρο και όχι ως μέλος της Ε.Ε.», επαναφέροντας τη γνωστή θέση των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών.
Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Τζάνι Πιτέλα, ανέφερε ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να παγώσουν προσωρινά». Ο κ. Πιτέλα υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή» και ότι η πόρτα για την Τουρκία και τον λαό της παραμένει ανοικτή «όχι όμως και αυτή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επί του παρόντος».
Στην ίδια γραμμή και οι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι αποτέλεσαν την πρώτη πολιτική ομάδα της Ευρωβουλής που ζήτησε πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Ξεκάθαρη θέση προς την ίδια κατεύθυνση πήρε και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, η οποία έχει καλέσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τα κράτη-μέλη «να διακόψουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, μέχρι την αποκατάσταση του κράτους δικαίου», να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία και να τερματίζουν τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.
Πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ζητούν εξάλλου και οι Πράσινοι μέσω της επικεφαλής Ρεμπέκα Χαρμς.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τον Έλμαρ Μπροκ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ και την Κίτι Πίρι, εισηγήτρια για την Τουρκία, ακύρωσαν προγραμματισμένη επίσκεψη στην Τουρκία, μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, επειδή «διαφώνησαν με το σχήμα των συναντήσεων».
«Εξαιτίας διαφορών ως προς το σχήμα των συναντήσεων, ο πρόεδρος Σουλτς, σε συμφωνία με τους ευρωβουλευτές Μπροκ και Πίρι, αποφάσισαν να ακυρώσουν την επίσκεψη έως ότου γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφερόταν σε εκείνη την ανακοίνωση του ΕΚ.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr