Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

“Παγωμένη” η αγορά στη Θεσσαλονίκη

«Αρνητικό» κλίμα που επικρατεί στην αγορά του νομού Θεσσαλονίκης, αποτυπώνει η νέα έρευνα οικονομικής συγκυρίας που διενήργησε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) με τη μέθοδο Primo-Q, της Palmos Analysis, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.
Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΕΒΕΘ, η απαισιοδοξία μεταξύ των καταναλωτών και επιχειρηματιών στον νομό Θεσσαλονίκης είναι διάχυτη, «με τον τομέα των κατασκευών να έχει καταρρεύσει, το λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες να κινούνται σε αρνητική τροχιά και τη βιομηχανία να συμμετέχει πλέον με δυσκολία στις έρευνες, καθώς μόλις και μετά βίας συμπληρώνεται το δείγμα». Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, από την έρευνα προκύπτει ότι«δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα και τραβούν από τις όποιες αποταμιεύσεις απέμειναν».
Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων της έρευνας, οι καταναλωτές στον νομό εμφανίζονται αρκετά απαισιόδοξοι. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -48 μονάδες (-43 στην αντίστοιχη έρευνα του Σεπτεμβρίου). Ο αντίστοιχος εθνικός δείκτης κυμαίνεται στις -72 μονάδες (από -64) και εκείνος της ΕΕ τον Μάρτιο στις -7 μονάδες.
Οι καταναλωτές του νομού Θεσσαλονίκης δηλώνουν ότι α) παραμένει η κακή οικονομική τους κατάσταση και αντιστοίχως η απαισιοδοξία τους για την περαιτέρω εξέλιξή της β) η απαισιοδοξία τους για το μέλλον της χώρας είναι ανάλογη προς την επιδείνωση της οικονομικής της κατάστασης το τελευταίο έτος και γ) αντίστοιχη είναι και η απαισιοδοξία –σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο- και για την εξέλιξη της ανεργίας. Ωστόσο, το επίπεδο της απαισιοδοξίας για το συγκεκριμένο θέμα στον νομό, είναι αρκετά χαμηλότερο (+50) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο εθνικό δείκτη (+65).
Συνέπεια της απαισιοδοξίας των καταναλωτών, είναι σύμφωνα με την έρευνα, η απροθυμία τους για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών προς το παρόν, αλλά και στο μέλλον. «Ετσι, αναμένεται επιδείνωση των πωλήσεων στην αγορά αυτοκινήτου το επόμενο 12μηνο, ενώ σχεδόν ολοκληρωτική είναι κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και γενικότερα της οικοδομικής δραστηριότητας. Μικρή επιδείνωση της κατάστασης καταγράφεται στον τομέα των ανακαινίσεων ή/και επισκευών-βελτιώσεων σπιτιών» αναφέρεται στην έκθεση του ΕΒΕΘ. Επιπλέον, σε χαμηλά επίπεδα κινείται η πρόθεση των καταναλωτών για αποταμίευση. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015, παρατηρείται σταθερότητα του ποσοστού όσων δηλώνουν ότι αποταμιεύουν (λίγο ή πολύ) στο 11%, ενώ το 39% δηλώνουν ότι «τραβούν» από τις αποταμιεύσεις ή χρεώνονται όλο και περισσότερο. Τέλος, ποσοστό 49% δηλώνουν ότι τα φέρνουν ίσα – ίσα με τα εισοδήματά τους (ίδιο με τον Σεπτέμβριο).

Χωρίς… βιομηχανίες
Σε αρνητικό πρόσημο –περίπου στα επίπεδα του περασμένου Σεπτεμβρίου- παραμένει ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για τη βιομηχανία στον νομό Θεσσαλονίκης, σε αντίθεση με τον αντίστοιχο δείκτη σε εθνικό επίπεδο, ο οποίος παρουσιάζει αισθητή βελτίωση.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΒΕΘ, το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών της βιομηχανίας βρίσκεται στις -13 μονάδες (-8 σε εθνικό και -4 σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και παρουσιάζει σχεδόν σταθερότητα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015 σε τοπικό επίπεδο (-13 από -11). Αντίθετα, σημαντική βελτίωση καταγράφεται σε εθνικό επίπεδο (-8 από -23), ενώ εμφανίζει σταθερότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο (-4 από -3).
Βελτίωση (σε σχέση με τον Σεπτέμβριο) παρουσιάζει η αξιολόγηση των βιομηχανιών της Θεσσαλονίκης για το εξάμηνο που πέρασε και, ταυτόχρονα, το τρέχον συνολικό επίπεδο παραγγελιών των επιχειρήσεων κρίνεται ως μη ικανοποιητικό.

Μικρή βελτίωση σε υπηρεσίες
Αρνητικό, αλλά ελαφρά βελτιωμένο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, εμφανίζεται το επιχειρηματικό κλίμα στον κλάδο παροχής υπηρεσιών. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών βρίσκεται στις -31 μονάδες, έναντι -17 μονάδων σε εθνικό επίπεδο και +9 μονάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε σχέση με τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, το κλίμα βελτιώθηκε σε τοπικό επίπεδο (-31 έναντι -39), ενώ καταγράφεται σταθερότητα σε εθνικό επίπεδο (-17 έναντι -15) και μικρή επιδείνωση σε ευρωπαϊκό, όπου όμως ο δείκτης έχει θετικό πρόσημο (+9 έναντι +14).

Επιδείνωση κλίματος στο λιανεμπόριο
Σε σταθερά αρνητικό επίπεδο παραμένει ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για το λιανικό εμπόριο, καταγράφοντας μάλιστα ελαφρά επιδείνωση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Στον αντίποδα, ο αντίστοιχος εθνικός δείκτης εμφανίζει σαφή βελτίωση και βρίσκεται πλέον σε θετικό έδαφος, ενώ με θετικό πρόσημο και μικρή πτώση κινείται ο ευρωπαϊκός δείκτης.
Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών λιανικού εμπορίου στον νομό Θεσσαλονίκης βρίσκεται στις -26 μονάδες (από -19 μονάδες τον Σεπτέμβριο του 2015), έναντι +3 μονάδων (από -20 μονάδες τον Σεπτέμβριο) σε εθνικό και +5 μονάδων (από +9 μονάδες τον Σεπτέμβριο) σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πτώση κατασκευών
Αρνητικός και σε σταθερό επίπεδο, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο είναι και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για τις κατασκευές στον νομό Θεσσαλονίκης, με εκείνο σε εθνικό επίπεδο να παρουσιάζει, ωστόσο, μεγάλη βελτίωση -αν και εξακολουθεί να είναι αρνητικός- συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2015.
Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του συγκεκριμένου δείκτη για τον νομό Θεσσαλονίκης βρίσκεται στις -53 μονάδες έναντι -36 μονάδων σε εθνικό επίπεδο και -17 μονάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα