Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

«Παγώνουν» προσωρινά οι μεταγραφές στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ

Η επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σχηματισμό Ολομέλειας, με την υπ΄ αριθμ. 6/2015 απόφασή της, «πάγωσε» προσωρινά τις μεταγραφές στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, το ΣτΕ αναστέλλει, τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, δύο αποφάσεις του υπουργού Παιδείας που αφορούν: α) «τη ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών» και β) «την ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής με οικονομικά κριτήρια του σχολικού έτους 2013-2014 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4274/2014».
Η Ολομέλεια έκρινε ότι η αύξηση των εγγραφών που θα γίνει λόγω των μεταγραφών είναι «ικανή να προκαλέσει δυσλειτουργία» των δύο πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, «λόγω υπερβάσεως των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων τους, και κυρίως υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου που παρέχουν κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, ήτοι βλάβη του δημοσίου συμφέροντος που θα είναι ανεπανόρθωτη σε περίπτωση ευδοκιμήσεως της αιτήσεως ακυρώσεως».
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2014, με προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτηρίου Ρίζου, είχαν «παγώσει» και πάλι οι μεταγραφές μέχρι την έκδοση της σημερινής απόφασης της επιτροπής Αναστολών.
Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει, μέσω του δικηγόρου Δημήτρη Μέλισσα, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και 115 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Σχολών αυτών (καθηγητές), υποστηρίζοντας ότι τόσο οι αποφάσεις του υπουργού Παιδείας όσο και οι σχετικοί νόμοι που προβλέπουν τη διαδικασία μετεγγραφής των φοιτητών προσκρούουν σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος, και για το λόγο αυτό πρέπει να ανασταλεί προσωρινά και να ακυρωθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο.
Επίσης, τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα υποστηρίζουν ότι οι διατάξεις των άρθρων 53 του νόμου 4264/2014 και 47 του νόμου 4274/2014 παραβιάζουν τα άρθρα 4, 5, 16, 24 και 106 του Συντάγματος και ως εκ τούτου, οι ερειδόμενες επ’ αυτών δύο επίμαχες αποφάσεις (προσβαλλόμενες) του υπουργού Παιδείας είναι μη νόμιμες.
Η κυρία προσφυγή θα συζητηθεί στο ΣτΕ τον ερχόμενο Φεβρουάριο και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα