Άφησαν στην άκρη τα κινητά, απομακρύνθηκαν από τις οθόνες, έκλεισαν τους υπολογιστές, διασκέδασαν με αθλητικά και παραδοσιακά παιγνίδια. Oι μαθητές από 5 χώρες που φιλοξενούνται από το 6ο Γυμνάσιο Χανίων στo πλαίσιo του προγράμματος Εrasmus, απόλαυσαν τη συνεργασία τους χθες το μεσημέρι στους Αγ. Αποστόλους.
«Παραδοσιακά παιγνίδια εξωτερικών χώρων» είναι το θέμα του προγράμματος που υλοποιούν και που σήμερα θα συνεχίσουν στην περιοχή της Αγιάς και του Θερίσου.
Έχοντας ζήσει για δύο χρόνια κάτω από τη αναγκαστική δικτατορία της οθόνης οι μαθητές απόλαυσαν το παιγνίδι και τις αθλητικές δράσεις που είχαν οργανώσει εξαιρετικά οι εκπαιδευτικοί του 6ου Γυμνασίου Χανίων.
Η Ίρα, η Νισσά και η Νινά μαθήτριες του Şehit İslam Akyüz Ortaokulu από τα Άδανα της Τουρκίας δηλώνουν πολύ χαρούμενες που βρίσκονται στα Χανιά. «Η Ελλάδα και τα Χανιά είναι πολύ όμορφα, οι άνθρωποι ευχάριστοι, χαμογελαστοί και θετικοί. Γνωριστήκαμε με όλα τα παιδιά και είναι πολύ ευγενικά» λένε συμπληρώνοντας πως «τα φαγητά είναι κοινά, κάποια διαφορετικά όμως οι γεύσεις μοιάζουν πολύ». Τα παιδιά γνωρίζουν ότι και στα Άδανα υπήρχε ελληνική παρουσία στο παρελθόν, ενώ στις παρατηρήσεις τους καταγράφεται ότι το κτήριο του σχολείου που τους φιλοξενεί έχει πολλά “γκράφιτι”.
Επόμενοι συνομιλητές μας ο Σαβέρε και η Βερονίκα από το Szkoła Podstawowa nr 6 im. Jana Kochanowskiego , της πόλης Ζγκιες της Πολωνίας. «Είναι εξαιρετικές οι εντυπώσεις μας από τα Χανιά αλλά κάνει… πολλή ζέστη!» λένε οι δύο μαθητές. Ο Σαβέρε παρατηρεί πως η περιοχή μας είναι πιο τουριστική από τη δική τους και ότι «το σχολείο είναι μεγαλύτερο και οι τάξεις διαφορετικές οργανωμένες. Κάναμε φιλίες με τα παιδιά από την Ελλάδα και τις επόμενες ημέρες ελπίζουμε και με παιδιά από τις άλλες χώρες». Η Βερονίκα τονίζει πως έχει ενθουσιαστεί από τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική της πόλης.
«Είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι είναι θαυμάσιοι» μας λένε ο Γκάμπρι και η Ισαβέλλα από το IES Laxeiro, στη πόλη Λαλίν στη Γαλικία της Ισπανίας. Οι μαθητές παρατηρούν πως το κλίμα εδώ είναι πιο ζεστό σε σύγκριση με την περιοχή τους. Μας δείχνουν στο βάθος τα χιονισμένα ακόμα Λευκά Όρη και στη συνέχεια τη θάλασσα των Αγίων Αποστόλων. «Είναι μια εικόνα ασυνήθιστη που δεν την βλέπεις παντού» λέει η Βερόνικα.
Είστε η γενιά που μένει πάρα πολύ μπροστά στις οθόνες. Το πρόγραμμα που συμμετέχετε έχει να κάνει με τα παραδοσιακά παιγνίδια και τον αθλητισμό. Είναι κάτι που βρίσκεται ενδιαφέρον (ρωτάμε τα παιδιά) ; «Πραγματικά είναι μια ωραία εμπειρία, κάνοντας αθλητισμό κάνουμε αληθινές φιλίες και όχι όπως αυτές των social media» τονίζει ο Γκάμπρι, ενώ η Ισαβέλλα εξηγεί πως «είναι μια ευκαιρία να ξεφύγουμε από την οθόνη».
Μαθήτριες του Agrupamento de Escolas de S. Gonçalo κοντά στη Λισσαβώνα είναι η Καρολίνα και η Ντιάνα. Τα κορίτσια δηλώνουν ενθουσιασμένα από τους φίλους που έχουν κάνει από την Ελλάδα και το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα τους.
Τελευταίοι οι μαθητές από το Istituto Comprensivo Frosinone Quarto στην Ιταλία, ο Νικολό και η Ματίλντα. «Έχουμε πολλά κοινά στοιχεία με τους Έλληνες!» αναφέρει ο Νικολό, ενώ η Ματίλντα παρατηρεί πως «έχουμε την καλύτερη εμπειρία από τους μαθητές. Το σχολείο που μας φιλοξενεί είναι πολύ καλά οργανωμένο και όλα λειτουργούν στην εντέλεια».
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Στόχος της δράσης που υλοποιούν τα σχολεία και μας εξηγεί η καθηγήτρια κ. Ειρήνη Καρναβά είναι «τα παιδιά να γνωρίσουν παιγνίδια που παίζονταν σε εξωτερικούς χώρους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Προσπαθούμε να βρούμε ομοιότητες και διαφορές μέσα από από την κουλτούρα της κάθε χώρας. Όταν ολοκληρωθεί η δράση μας θα υπάρξει μια αξιολόγηση του προγράμματος και αυτό θα γίνεται σε κάθε μετακίνηση μας.»
Η κ. Καρναβά μας επιβεβαιώνει όλα όσα μας ανέφεραν προηγούμενως οι μαθητές. « Όλα τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα από τον ερχομό τους στα Χανιά. Ειδικά την πρώτη ημέρα που τους υποδεχθήκαμε με παραδοσιακούς χορούς και δοκίμασαν τοπικά φαγητά που έφτιαξαν οι γονείς των μαθητών μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα τους ενθουσιάστηκαν! Ήδη τα παιδιά έχουν δέσει ως ομάδες μεταξύ τους και είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεκολλήσουν από τις οθόνες να αθληθούν και να κοινωνικοποιηθούν».
Δράσεις όπως η συγκεκριμένη «ανοίγει ορίζοντες, συμβάλει στην αποδοχή της διαφορετικότητας στην αντιμετώπιση του ρατσισμού! Πιστεύω ότι είνα μια εμπειρία ζωής που τα παιδιά θα κουβαλάνε στη μνήμη τους σε όλη τους τη ζωή» καταλήγει η εκπαιδευτικός.
Για την αποδοχή που έχει το πρόγραμμα στους μαθητές όλων των σχολείων μας μιλάει ο διευθυντής του 6ου Γυμνασίου κ. Πάνος Κορακοβούνης επισημαίνοντας πως για την επιτυχία του έχουν εργαστεί οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά του σχολείου παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες της εποχής.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ
«Ο Αθλητισμός είναι ότι καλύτερο για τον άνθρωπο για την ψυχική του υγεία. Έχοντας την εμπειρία του πρωταθλητισμού, συμπληρώνοντας 23 χρόνια στην εκπαίδευση λέω με βεβαιότητα πως όποιος έχει άγχος μπορεί να ξεκινήσει τον αθλητισμό και είμαι σίγουρος ότι την επόμενη ημέρα θα νιώσει καλύτερα» αναφέρει ο γυμναστής κ. Μανώλης Λεβεντάκης. Μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς καθοδήγησε τα παιδιά, τους εξήγησε πως παίζονται τα παιγνίδια, ποιος είναι ο στόχος τους. Ο ίδιος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο όλα οργανώθηκαν με βασικό γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών.
«Λόγω του covid 19 προσαρμόσαμε ανάλογα τα παιγνίδια μας έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή τα παιδιά , να μην ακουμπάνε πολύ τις μπάλες. Χωρίσαμε τις ομάδες σε 8 άτομα, απομακρυσμένη η μια από την άλλη τηρώντας απόλυτα τα μέτρα» δηλώνει.
«Είδαμε ξανά καθαρά πρόσωπα…»
«Ήταν μια ευκαιρία να κάνουμε κάτι όλοι μαζί, να παίξουμε και να διασκεδάσουμε χωρίς μάσκες μετά από τόσο καιρό» μας λέει ο μαθητής Γιώργος Δασκαλάκης.
Ο Γιώργος εκτιμάει πως «έχουμε κάνει πολύ καλή εντύπωση στους φίλους μας από το εξωτερικό. Ενθουσιάστηκαν από την υποδοχή που τους κάναμε με τους παραδοσιακούς χορούς και τα φαγητά…ειδικά το Μουσακά».
Από τη μεριά του ο Νίκος Ζουριδάκης μιλάει για μια πολύ ευχάριστη εμπειρία από την επαφή με παιδιά από τόσες διαφορετικές χώρες. «Γνωρίζουμε πολύ κόσμο μαθαίνουμε για τις άλλες χώρες, τα παιδιά που συμμετέχουν είναι ευγενικά και φιλικά και έχουμε άριστη συνεργασία μαζί τους» τονίζει ο Νίκος.
«Γνωρίσαμε πολλά παιδιά και κάναμε νέες παρέες και όλοι μαζί παίξαμε αθλητικά παιγνίδια κάτι πολύ διαφορετικό που άξιζε τον κόπο. Σίγουρα τα δύο χρόνια της πανδημίας ήμασταν συνέχεια μπροστά στους υπολογιστές και στις οθόνες και είχαμε ανάγκη αυτό το παιγνίδι» εξηγεί η Αντιγόνη Καψάλη, ενώ η Θεώνη Ασδέρη αν και δεν δηλώνει “φαν” του αθλητισμού τονίζει πως «ήταν διασκεδαστική η συμμετοχή μου στη δράση. Αναπτύξαμε συνεργασία με τα άλλα παιδιά της ομάδας μας , ειδικά με τα παιδιά από την Ισπανία και φυσικά αναμένουμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε και εμείς στη χώρα τους».