Ήσαν πράγματι οι “38” πρόσφυγες σε ελληνική ή τουρκική νησίδα του Έβρου; Οι ελληνικές Αρχές έκαναν λόγο ότι επρόκειτο για νησάκι που δεν είναι γραμμένο ούτε εμφανίζεται στο Εθνικό Κτηματολόγιο ως ελληνική ιδιοκτησία. Κατόπιν τούτου δεν μπορούσαν να προβούν σε διάσωση και ζήτησαν από την Ε.Ε. να διαμαρτυρηθεί προς την Τουρκία ότι δεν τηρεί τη συμφωνία Μέρκελ – Ερντογάν περί διάσωσης και υπόθαλψης μεταναστών, για την οποία επιδοτείται πλουσιοπάροχα.
Οι γείτονες, αντί άλλου, πήραν τους μετανάστες απ’ αυτή τη νησίδα και τους αποβίβασαν σε άλλη, που ήταν αναμφισβήτητα ελληνικής ιδιοκτησίας. Να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι διακινητές, αφού αφαιμάξουν τους πρόσφυγες, τους στοιβάζουν αναγκαστικά σε φουσκωτά ή ψαρόβαρκες και με συνοδεία ακταιωρών τους σπρώχνουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα.
Έτσι έληξε το δράμα των “38”. Οι ελληνικές Αρχές ακολούθησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο δε κ. Δένδιας κατηγόρησε την Άγκυρα ότι η εργαλειοποίηση των μεταναστών στον Έβρο «μπορεί να δημιουργήσει συνοριακό ζήτημα». Εδώ αντεπετέθη η τουρκική διπλωματία διά στόματος του υπ. Εξωτερικών ότι η Ελλάδα αφήνει τους πρόσφυγες αβοήθητους να πεθαίνουν ή να πνίγονται. Αλλά και τα τουρκικά Μ.Μ.Ε. αποδίδουν μομφή στην ελληνική πλευρά συντασσόμενα με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ουδόλως αναφέροντας τη συμφωνία τους με την Ε.Ε. του 2016 για διαχείριση των προσφυγικών ροών με ανταλλάγματα που τους παραχωρήθηκαν.
Η Τουρκία εκμεταλλεύεται, όταν έρχεται η κατάλληλη στιγμή, κάθε δυνατή «ιστορική ευκαιρία» να διεκδικήσει τον στρατηγικό έλεγχο του Αιγαίου. Η χώρα μας έχει μετακυλήσει τη διαφύλαξη των αρχικών της δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, επισφραγίζοντας αυτό το καθεστώς με παραχώρηση διευκολύνσεων στα εδάφη της, κυρίως στην Αλεξανδρούπολη, που προβληματίζει την Άγκυρα. Όσο η Αθήνα εδραιώνει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ τόσο η Τουρκία εντείνει τις παραβιάσεις, αναμένοντας κάποια ευκαιρία να την εκμεταλλευθεί με έμβλημα τη «γαλάζια πατρίδα».
Γι’ αυτό τον λόγο βρέθηκε ολόκληρη Κρήτη στο στόχαστρο του Ερντογάν με τους πρόσφατους χάρτες που διεκδικεί το μισό Αιγαίο, περιλαμβανομένης και της μεγαλονήσου. Το “Γιαλί Τζαμί” βλέπουν οι Τούρκοι που προβάλλει ο ελληνικός και ξένος Τύπος ως σημείο αναφοράς στα Χανιά, θυμούνται τα χρόνια της Οθωμανικής περιόδου του νησιού και το θέλουν δικό τους!!
Δεν αρκούν μόνον αυτά. Ο Ερντογάν διαπραγματεύεται με τους πάντες, αδιαφορώντας για τις πιέσεις που υφίσταται όχι μόνο από τη Δύση αλλά και από τον Πούτιν, όσον αφορά στα σχέδιά του για την εισβολή στη Συρία. Επιμένει στη διαπραγμάτευση με την Ουάσινγκτον για τα F-16, παρά την κάθετη άρνηση του Γερουσιαστή Μενέντεζ. Απειλεί να κάνει γεωτρήσεις σε ξένη υφαλοκρηπίδα για την άντληση υδρογονανθράκων. Σχεδιάζει αλλαγή του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, να διεκδικήσει μόνιμη θέση ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τις ευλογίες του Πούτιν. Καταστρώνει σχέδια ενεργειακής συνεργασίας με Ανατολικές χώρες και θεωρεί τον εαυτό του ως το πλέον κατάλληλο να συζητά με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκουντέρες και τον Ζελένσκι για τη λύση του πολέμου. Πατάει σε δύο βάρκες. Το “παιχνίδι” όμως έχει αρχή, αλλά κάποτε τελειώνει.