» Στο πλαίσιο της Πολυπολιτισμικής Ημέρας Παιδικού Βιβλίου
Την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες, να έρθουν σε επαφή με άλλες γλώσσες και πολιτισμούς, αλλά και να νιώσουν ότι όλοι άνθρωποι μοιράζονται τις ίδιες ανάγκες και αγωνίες, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, είχαν τα παιδιά που βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, στο πλαίσιο της Πολυπολιτισμικής Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.
Οπως εξήγησε, μιλώντας στα “Χ.ν.”, η συγγραφέας, εκδότρια και εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος Πολυπολιτισμικής Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, Μαρίνα Πλούμπη, ο θεσμός της Πολυπολιτισμικής Ημέρας Παιδικού Βιβλίου γεννήθηκε στην Αμερική πριν από δέκα χρόνια, ενώ η Ελλάδα συμμετέχει από το 2018 με global co host τη συγγραφέα – εκδότρια Αγαθή Ρόδη.
«Ο θεσμός δημιουργήθηκε από δύο Αμερικανίδες, την Valarie Budayr και την Mia Wenjen, οι οποίες ανακάλυψαν ότι δεν υπάρχουν βιβλία τα οποία μιλάνε για την κουλτούρα του κάθε λαού και τη διαφορετικότητα. Οπότε αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια γιορτή που διοργανώνεται το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου κάθε χρόνο», εξήγησε η κα Πλουμπή και πρόσθεσε ότι στόχος της διοργάνωσης είναι η ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων μεταξύ των λαών: «Ο στόχος μας είναι αφενός η προώθηση της φιλαναγνωσίας και αφετέρου να έρθουν τα παιδιά κοντά σε διαφορετικές κουλτούρες και γλώσσες αλλά και να μιλήσουν τα ίδια τα παιδιά και οι γονείς, για θέματα διαφορετικότητας».
Στο πλαίσιο αυτό, τα παιδιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων άκουσαν παραμύθια στην πρωτότυπη γλώσσα γραφής τους, από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Ελλάδα, τις Η.Π.Α., την Ιταλία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, όπου στη συνέχεια αποδόθηκαν στα ελληνικά και τα αγγλικά.
«Παράλληλα, ένας πολύ σημαντικός στόχος που θέτει αυτή η προσπάθεια, είναι οι δωρεές από εκδότες, συγγραφείς, πολίτες κ.λπ. τέτοιων βιβλίων στις βιβλιοθήκες και τα σχολεία, ώστε τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς», επεσήμανε η κα Πλούμπη και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό 10.800 βιβλία έχουν γίνει δωρεά σε όλο τον κόσμο.
Μετά την ανάγνωση ακολούθησαν διάφορες δραστηριότητες και ζωγραφική για τα παιδιά, με έμπνευση τα βιβλία που θα διαβάστηκαν.
Να σημειωθεί τέλος ότι ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα που η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε δια ζώσης, καθώς, διεθνώς, αυτή πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.