Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Παιδότοπος: 1ο Δημ. Σχ. Μουρνιών – Παιδιά σήμερα, παππούδες αύριο…

Καλοί µου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
“Παιδιά χτες, παππούδες σήµερα” ο τίτλος της δράσης που υλοποιείται σε σχολεία των Χανίων και των Αθηνών από το “θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο” της γνωστής και στους αναγνώστες της στήλης σκηνοθέτιδος, ραδιοφωνικής παραγωγού και ηθοποιού Βαλεντίνας Παπαδηµητράκη. Μια πρώτη “γεύση” απ’ την παροουσίασή του στο 1ο ∆ηµ. Σχ. Μουρνιών στα παιδιά της Ε’ τάξης στον σηµερινό Παιδότοπο. Να ‘ναι καλά η Βαλεντίνα και βέβαια η διευθύντρια του Σχολείου Στέλλα Σουχλάκη και οι συνάδελφοί της Άννα ∆αβράδου και Γιάννης Μυλωνάκης για το υλικό που έφτασε στα χέρια µου. ‘‘Παιδιά σήµερα, παππούδες αύριο’’, ο τίτλος της δράσης που θα έβαζαν τα παιδιά, µας λέει στο εν είδει εισαγωγής κείµενό του ο τελευταίος αν τα ρωτούσαµε… Συγχαρητήρια!

Σας χαιρετώ µε αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος – λογοτέχνης

Πληροφορίες για το πρόγραµµα

Τίτλος: Παιδιά χτες, παππούδες σήµερα

Σχεδιασµός δράσης: Βαλεντίνα Παπαδηµητράκη, Τάσος Καρακύκλας
Υλοποιείται παράλληλα στα Χανιά και στην Αθήνα από το “Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο” υπό την Αιγίδα και µε την οικονοµική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισµού.
Σε συνεργασία µε το Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Χανίων και µε την υποστήριξη του ∆ΗΠΕΘΕ Κρήτης.
Συµµετείχαν µε βιντεοσκοπηµένες αφηγήσεις άνθρωποι τρίτης ηλικίας από τα ΚΑΠΗ Ν. Χώρας.
Εφαρµογή του προγράµµατος στα Χανιά: Βαλεντίνα Παπαδηµητράκη, Σοφία Σαµαρά
Στον Νοµό Χανίων συµµετέχουν τα Σχολεία: 15ο Χανίων, 16ο Χανίων, 1ο Μουρνιών. 8ο Χανίων, 2ο Χανίων, και Φρε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο πλαίσιο του προγράµµατος, οι µαθητές ζωγράφισαν την γιαγιά κ. Κατερίνα Αναστασάκη και τον παππού κ. Αλέξανδρο Καλαϊτζίδη όπως τους φαντάστηκαν ως παιδιά.

Με µεγάλη χαρά δεχτήκαµε στο Σχολείο µας την κ. Βαλεντίνα Παπαδηµητράκη και συµµετείχαµε µε τα παιδιά της τάξης µας στην εκπαιδευτική δράση διαγενεακής επικοινωνίας µε τίτλο «Παιδιά χτες, παππούδες σήµερα».
Μια πραγµατικά εµπνευσµένη δράση η οποία οδήγησε τα παιδιά σε ένα ταξίδι στο παρελθόν των παππούδων του κόσµου αλλά και των δικών τους παππούδων. Τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι και οι παππούδες τους ήταν κάποτε παιδιά µε όνειρα, ελπίδες, όµορφες µα και δύσκολες στιγµές στη ζωή τους. Σύγκριναν το τότε και το τώρα και προβληµατίστηκαν µε αυτή τη σύγκριση. Οι αφηγήσεις των παππούδων ίσως τα οδήγησαν σε µια επανεκτίµηση των αγαθών που αυτά έχουν στη διάθεσή τους σήµερα µα κυρίως τα οδήγησαν στο να συνειδητοποιήσουν πόσο τυχερά είναι που οι παππούδες τους είναι παρόντες στη ζωή τους.
Θαρρώ πως, µε την ολοκλήρωση της δράσης σήµερα, µπορώ να πω ότι τα παιδιά ήρθαν σε επαφή µε τον κύκλο της ζωής µε τον οµορφότερο τρόπο. Και αν τα ρωτούσαµε ποιος ήταν ο τίτλος της δράσης στην οποία συµµετείχαν, αρκετά ίσως έλεγαν πως ο τίτλος είναι «Παιδιά σήµερα, παππούδες αύριο», οραµατιζόµενα το δικό τους το µέλλον, τη δική τους όµορφη πορεία στη ζωή.
Γιάννης Μυλωνάκης, ∆άσκαλος

Τα πράγµατα αλλάζουν

Όταν ο παππούς µου ήταν µικρό παιδί όπως εµένα έπαιζε µε τους φίλους του µε βόλους πάνω στα πεζοδρόµια ή έπαιζαν στα οικόπεδα κυνηγητό ή άλλα παλιά παιχνίδια. Τότε όµως δεν υπήρχαν βιντεοπαιχνίδια όπως σήµερα, αλλά ήταν καλύτερο να παίζει µε τους φίλους του παρά να παίζει βιντεοπαιχνίδια όλη µέρα. Τις µέρες που είχαν σχολείο πήγαιναν µε τα πόδια και όχι µε το αυτοκίνητο. Όταν χτυπούσε όµως το κουδούνι για µάθηµα, κάνανε µάθηµα όπως εµείς. Όταν χτυπούσε κουδούνι για να βγουν διάλειµµα, πήγαινε ο παππούς µου µε τους φίλους και παίζανε ασταµάτητα. Όταν χτυπούσε κουδούνι για να σχολάσουν, φεύγανε γρήγορα σαν στρουθοκάµηλοι.
Όταν γυρνούσαν σπίτι τους έτρωγαν το φαγητό τους, διαβάζανε για την αυριανή µέρα και πήγαιναν να παίξουν, αλλά άφηναν το παιχνίδι αν οι γονείς τους φώναζαν να πάνε για βραδινό και για ύπνο.
Γιάννης Αυγουστής, (µαθητής Ε’2)

Πριν µερικές ηµέρες, η κυρία Βαλεντίνα επισκέφθηκε το σχολείο µας για να µιλήσουµε για τους παππούδες και τις γιαγιάδες µας.
Παρακολουθήσαµε κάποια βίντεο όπου διάφοροι παππούδες και γιαγιάδες µιλούσαν για τα παιδικά τους χρόνια. Κάποια παιδιά δεν είχαν σκεφτεί πριν ότι και οι παππούδες ήταν κάποτε παιδιά. Τους ακούσαµε να µιλούν για τα παιχνίδια και για τις δυσκολίες τους στο σχολείο. Καθώς τους ακούγαµε, ήταν σαν να τους βλέπαµε κιόλας όταν ήταν παιδιά! Με χαρά διαβάσαµε και ιστορίες που µας διηγήθηκαν οι δικοί µας παππούδες! Επίσης, παίζοντας, γνωρίσαµε και λογοτεχνικά βιβλία µε ήρωες παππούδες και γιαγιάδες!
Πολύ µας άρεσε που ήρθε η κυρία Βαλεντίνα στο σχολείο µας! Άραγε, θα είµαστε κι εµείς τόσο καλοί παππούδες και γιαγιάδες όταν φτάσουµε σε µεγάλη ηλικία; Αυτό σκεφτόµασταν όταν αποχαιρετούσαµε την επισκέπτριά µας…
Τα παιδιά του E2
(Εκπαιδευτικός: Γιάννης Μυλωνάκης)

Περάσαµε πολύ όµορφα σε αυτό το πρόγραµµα µε την κυρία Βαλεντίνα και την κυρία Σοφία. Μιλήσαµε για τις γιαγιάδες και τους παππούδες µας, διαβάσαµε ιστορίες που µας εξιστόρησαν οι ίδιοι. Παρακολουθήσαµε κάποια βίντεο και µάθαµε αρκετά πράγµατα για το πώς περνούσαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες, πώς ήταν οι συνθήκες ζωής εκείνη την εποχή, πώς ήταν το σχολείο και τι παιχνίδια έπαιζαν. Επίσης διασκεδάσαµε πολύ µε τα παιχνίδια που παίξαµε και τις διαφορετικές γλώσσες που φτιάξαµε και µιλήσαµε. Ήταν ένα ευχάριστο και δηµιουργικό πρόγραµµα µε πολλές δραστηριότητες. Θα µας µείνει αξέχαστο γιατί ήµασταν όλοι µαζί, µια οµάδα. Τέλος ήταν εκπληκτικές οι ζωγραφιές που καταφέραµε να κάνουµε µε τις γιαγιάδες και τους παππούδες και πολύ συγκινητικό που ζήσαµε και µοιραστήκαµε αυτή την εµπειρία…
Σας ευχαριστούµε!!
Τα παιδιά του E1 (Εκπαιδευτικός: Άννα ∆αβράδου)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα