11.4 C
Chania
Τρίτη, 15 Απριλίου, 2025

Παιδότοπος: Από το Σάββατο του Λαζάρου στον Επιτάφιο – Ε’ τάξη Δημ. Σχ. Βαρυπέτρου

Καλοί µου φίλοι, καληµέρα

και καλή Μεγαλοβδοµάδα!

Σάββατο του Λαζάρου σήµερα, Κυριακή των Βαΐων αύριο, Μεγάλη Εβδοµάδα, Εβδοµάδα των Παθών, από µεθαύριο. Γι’ αυτές τις µέρες που µας οδηγούν από τα Πάθη του Χριστού στην Ανάστασή του, µας µιλούν στον σηµερινό Παιδότοπο τα Πεµπτάκια του ∆ηµ. Σχ. Βαρυπέτρου Κυδωνίας. «Μπορούµε να ενσωµατώσουµε τα µηνύµατα της Μεγάλης Εβδοµάδας στην καθηµερινότητά µας, για να γίνουµε καλύτεροι άνθρωποι», γράφει στο εισαγωγικό της σηµείωµα η δασκάλα της τάξης Καλοµοίρα – ∆έσποινα Αραπάκου. Πολύ σ’ ευχαριστώ κι εσένα και τους µαθητές σου καλή µου συναδέλφισσα!

 

Σας χαιρετώ µε αγάπη όλους!

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

δάσκαλος – λογοτέχνης

Οι µέρες από το Σάββατο του Λαζάρου µέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή είναι µια ξεχωριστή πνευµατική στιγµή για όλους µας, γιατί καλούµαστε να σκεφτούµε, να νιώσουµε και να ζήσουµε πιο κοντά στην ουσία της πίστης µας. Μέσα από τα γεγονότα, που ακολουθούν τη ζωή και τη Σταύρωση του Χριστού, καλούµαστε να αναλογιστούµε την πορεία µας και να ξαναδούµε τον κόσµο γύρω µας µε µια πιο βαθιά και ουσιαστική µατιά. Στις παρακάτω οµαδικές εργασίες της τάξης µας, προσπαθούµε να αναδείξουµε τα ήθη, τα έθιµα και τη σηµασία αυτών των ηµερών, εξετάζοντας πώς µπορούµε να ενσωµατώσουµε τα µηνύµατα της Μεγάλης Εβδοµάδας στην καθηµερινότητά µας, για να γίνουµε καλύτεροι άνθρωποι.

Η δασκάλα της τάξης

Αραπάκου Καλοµοίρα-∆έσποινα,

Σάββατο του Λαζάρου έρχεται µε τα πολλά λουλούδια

µε τα πολλά τα χρώµατα και µε τα τραγούδια.

Με βάγια στο χέρι,ο κόσµος περνά τον δρόµο µε θέρµη.

Πασχαλινά γεµίσαµε και φέτος µες στο σπίτι

να θυµηθούµε τον Χριστό εµείς και όλη η Κρήτη.

Όλα τα πάθη του Χριστού και την Ανάστασή Του

γιορτάζουνε οι Χριστιανοί το Πάσχα προς τιµήν του.

Γκάτζιας Βαγγέλης

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

Συνδέεται µε ένα από τα θαύµατα του Χριστού κατά το οποίο ο Ιησούς ανέστησε τον φίλο του Λάζαρο, που είχε πεθάνει και είχε ταφεί για τέσσερις ηµέρες. Σχετίζεται µε αρκετά παραδοσιακά έθιµα, όπως: α) η παρασκευή κόλλυβων που προσφέρονται στους ναούς, ως εκδήλωση µνήµης για τους νεκρούς και ως προσευχή για την ανάπαυση των ψυχών τους, β) Τραγούδισµα «λαζαρικών»: Τα παιδιά στην Κρήτη και σε άλλα νησιά ντύνονται µε παραδοσιακές φορεσιές και κρατώντας καλάθια µε λουλούδια, τραγουδούν: «Αν είναι µε το θέληµα και µε τον ορισµό σας, Λαζάρου την Ανάσταση να πω στ’ αρχοντικό σας,\ -Λάζαρε πες µας τι είδες εις τον Άδη που επήγες,\ Είδα φόβους, είδα τρόµους, είδα βάσανα και πόνους».

Ακτουδιανάκη Χριστίνα,

∆ελάκης Ιάκωβος

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

Η Εκκλησία τιµά την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυµα, όταν ο κόσµος Τον υποδέχθηκε ως βασιλιά, στρώνοντας στα πόδια Του βάγια και φοίνικες, φωνάζοντας «ὡσαννά». Τα βάγια στολίζουν τις εκκλησίες, ευλογούνται από τον ιερέα και µετά δίνονται στους πιστούς σε σχήµα σταυρού, οι οποίοι τα κρατούν ως ευλογία. Αποτελεί µια µέρα µετάνοιας και προετοιµασίας για τη Σαρακοστή, οπότε πολλά νοικοκυριά φτιάχνουν ψωµιά, όπως το παραδοσιακό «βάιο», ένα γλυκό ψωµί µε σχήµα σταυρού.

Παντελάκης Θρασύβουλος,    

   Τζωρτζάκης Αλέξανδρος

ΜΕΓΑΛΗ ∆ΕΥΤΕΡΑ

Η Εκκλησία αναφέρεται στην παραβολή της άκαρπης συκής και στην ιστορία του Ιωσήφ του Παγκάλου. Οι Χριστιανοί έβγαζαν όλα τα υπάρχοντα του σπιτιού έξω, άσπριζαν τους τοίχους σπιτιών και εκκλησιών, έβαφαν κόκκινες τις γλάστρες και το αρνί- που θα σουβλιστεί την ηµέρα του Πάσχα- παίρνει τη θέση του στην αυλή του σπιτιού.

Κανδηλιεράκης Γιάννης, Ανδρουλάς Παναγιώτης-Ευµένιος, Τσικουδάκης Μανώλης-Ραφαήλ, Κόρκακα Φωτεινή

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ

Η εκκλησία δίνει έµφαση στις παραβολές των δέκα παρθένων και των ταλάντων, µε σκοπό την πνευµατική αναγέννηση των πιστών. Είναι ηµέρα νηστείας και στην ελληνική κουλτούρα, τα εδέσµατα αυτής περιλαµβάνουν συνήθως σαλάτες, χορτόπιτες, φρούτα. Ειδικά στην Κρήτη γίνεται η προετοιµασία του λαδιού και πασχαλινών λιχουδιών που θα φαγωθούν µετά την Ανάσταση.

Σβίτσκυ Λίλλη,

Ρουκουνάκης Μενέλαος,

Λεβεντάκη Στέλλα

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Αναφέρεται στην προδοσία του Ιούδα, που κατέδωσε τον Χριστό για τριάντα αργύρια. Τα γεγονότα που τιµώνται, εστιάζουν στην µετάνοια, την αποδοχή της αγάπης του Θεού, αλλά και στην ανθρώπινη αδυναµία και προδοσία. Ένα από τα έθιµα είναι η παρασκευή και χρήση του µύρου για την ευλογία των πιστών. Το µύρο, ως σύµβολο της θυσίας και της λατρείας, ευλογείται και χρησιµοποιείται στα σπίτια ή στις εκκλησίες ως ένδειξη καθαρότητας και πνευµατικής αναγέννησης.

          Καλαϊτζάκη Μαρία, Κουκλάκης Μανώλης

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ

Είναι αφιερωµένη στο Μυστικό ∆είπνο, κατά το οποίο ο Ιησούς, λίγο πριν τη σύλληψή του, έδωσε το Θεϊκό Σώµα και Αίµα (την Θεία Ευχαριστία) στους µαθητές του, λέγοντας «Τούτο ποιείτε εις την εµήν ανάµνησιν». Αυτή τη µέρα βάφονται τα αυγά σε κόκκινο χρώµα, για να συµβολίζουν το αίµα του Χριστού. Οι πιστοί επιπλέον φτιάχνουν «Μέγα Ελεηµον» (είδος ψωµιού) ή τσουρέκια, για να τα προσφέρουν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Κουρουπάκης Νίκος, Αρβανιτάκη Θεοφανία, Σβίτσκυ Ελίας, Νικολουδάκης Ανδρέας

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Γιορτάζεται η Σταύρωση του Χριστού: Το ιερό Ευαγγέλιο τοποθετείται πάνω στον επιτάφιο, που είναι καλυµµένος µε λουλούδια, συµβολίζει τον τάφο του Χριστού και οι πιστοί προσκυνούν το «Πανάγιον Σώµα» Του. Κρατώντας αναµµένα κεριά ακολουθούν την περιφορά του Επιταφίου, που συµβολίζει τη µεταφορά του σώµατος του Χριστού στον τάφο και τη θλίψη των µαθητών Του. Τη µέρα αυτή ακολουθείται αυστηρή νηστεία αποφεύγοντας ακόµα και το λάδι.

Αλυγιζάκης Αντώνης, Κατάκη Κωνσταντίνα, ∆ιγαλάκη Κωνσταντίνα,


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα