Καλοί µου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
∆ιαφορετικός ο σηµερινός Παιδότοπος, παραµονές Πρωτοχρονιάς, από άλλες χρονιές. Ποιος φέρνει τα δώρα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, και συγκεκριµένα στην Ολλανδία, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ουγγαρία, στη Γερµανία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στη Σουηδία, στην Ουκρανία – Ρωσία, στη Φινλανδία και βέβαια στην Ελλάδα, µαζί µε µια σχετική εισαγωγή στην αρχή, το διανθισµένο µε ζωγραφιές, θέµα του. Στη γνωστή στους αναγνώστες της στήλης και από άλλες παλιότερες συνεργασίες, δασκάλα Χρυσάνθη Αγίου, και βέβαια στα φετινά Πεµπτάκια της, τα εύσηµα. Συγχαρητήρια για την επιλογή του θέµατος και για τον τρόπο προσέγγισής του, καλή µου συναδέλφισσα!
Να χαίρεσαι τους µαθητές σου και να σε χαίρονται!
Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους!
Σας χαιρετώ µε αγάπη
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος – λογοτέχνης
Εισαγωγή
Ο µύθος του Άη Βασίλη αποτελεί ίσως την πιο διάσηµη φιγούρα της χριστουγεννιάτικης παράδοσης σε όλο τον κόσµο. Αλλά τελικά αντί για Άη Βασίλης είναι ο Άγιος Νικόλαος και πολλοί µπορεί να δυσανασχετούν που το έθιµο µοιάζει να αποµακρύνεται από την ελληνική παράδοση. Στην πραγµατικότητα ο µύθος του Αη Βασίλη έχει τις ρίζες της κι αυτή στην ελληνορθόδοξη παράδοση. Ο άγιος Νικόλαος ενέπνευσε αυτή την ιστορία και πιο συγκεκριµένα οι Ολλανδοί για τους οποίους υπήρξε τιµώµενο πρόσωπο κάθε χρόνο στη γιορτή του στις 6 ∆εκεµβρίου. Από τον µεσαίωνα τα παιδιά άφηναν γάλα και µπισκότα στον άγιο ενώ άφηναν στα ξύλινα ολλανδικά παπούτσια τους άχυρο για το γαϊδουράκι του περιµένοντας να τα φάει και να τους αφήσει δώρα και λιχουδιές. Η Νέα Υόρκη ελεγχόταν από τους Ολλανδούς και έφερε το όνοµα το νέο Άµστερνταµ. Οι Ολλανδοί διανοούµενοι στη Νέα Υόρκη διατήρησαν ήθη και έθιµα του τόπου τους. Ένας από αυτούς ο Ουάσινγκτον Ίρβινγκ στο βιβλίο του αποκάλεσε τον ολλανδό Σιντ Νίκολας που πετούσε µε το βαγόνι του πάνω από τη Νέα Υόρκη και άφηνε δώρα. Οι Νεουορκέζοι τον αποκάλεσαν Σάντα Κλάους. Αργότερα ο Κλεµεντ Μουρ µε το ποίηµά του «Η νύχτα πριν τα Χριστούγεννα» διαµόρφωσε περισσότερο την ιστορία του Αη Βασίλη όπως την ξέρουµε.
∆ηµοσθένης Τζιγκουνάκης, Γιώργης Σπανάκης
Ιταλία Τα δώρα που όλα τα παιδιά περιµένουν κάθε Χριστούγεννα στην Ιταλία τα φέρνει η Μπεφάνα στα καλά παιδιά που δεν κάνουν σκανταλιές ενώ στα άτακτα φέρνει σκόρδο.
Ισπανία Τα δώρα στην Ισπανία τα φέρνει ο πατέρας των Χριστουγέννων. Τα ξηµερώµατα των Χριστουγέννων φέρνει τα δώρα σε όλη την Ισπανία παρουσιαζόµενος µε τον Ρούντολφ του και έναν µεγάλο σάκο γεµάτο δώρα.
Μάγια Κοκολογιαννάκη
Γαλλία Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία φέρνει τα δώρα ο Περ Νοέλ που τον ονοµάζουν µπαµπά των Χριστουγέννων. Φοράει έναν κόκκινο µανδύα και την παραµονή των Χριστουγέννων τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα από το τζάκι µε µικρά καρότα.
Σουηδία Στη Σουηδία τα Χριστούγεννα φέρνει τα δώρα ο Jultomten. Συγκεντρώνονται οι άνθρωποι την παραµονή των Χριστουγέννων και ανταλλάσσουν δώρα τρώγοντας θαλασσινά και κρέας. Μετά οι άνθρωποι πάνε γύρω από χριστουγεννιάτικα δέντρα και ο Jultomten φέρνει τα δώρα.
Βασίλης Ψυλλάκης
Ολλανδία Στην Ολλανδία τα δώρα τα φέρνει ο άγιος Νικόλαος(Sinterklaus) και όχι ο άγιος Βασίλης. Τα δώρα όµως τα φέρνει στις 5 ∆εκεµβρίου, 3 εβδοµάδες πριν τα Χριστούγεννα. Έρχεται για τα Χριστούγεννα στην Ολλανδία και όλο το υπόλοιπο έτος ζει στην Ισπανία.
Μεγάλη Βρετανία Στην Μεγάλη Βρετανία η αρχική µορφή του Πατέρα των Χριστουγέννων ήταν µε πράσινη στολή και αντί να φέρνει δώρα στα παιδιά, πήγαινε από σπίτι σε σπίτι και γιόρταζε µε τους ανθρώπους.
Γιώργος Τσουχλαράκης
Ουγγαρία Στην Ουγγαρία τα δώρα τα φέρνει συνήθως µε τη βοήθεια ενός αγγέλου ο «µικρός Χριστός» που στα ουγγρικά λέγεται Jezuska. Υπάρχει επίσης ο Telapo που µοιάζει µε τον δικό µας άγιο Νικόλαο που φέρνει τα δώρα στις 5-6 ∆εκεµβρίου και τα Χριστούγεννα.
Γερµανία Στη Γερµανία τα δώρα τα φέρνει ο Weihnachtsmann που σηµαίνει ο άνθρωπος των Χριστουγέννων. Tον Weihnachtsmann τον φαντάζονται είτε σαν τον άγιο Νικόλαο είτε σαν τον Κρίστκιντλ που είναι ένα ξωτικό. Στις 5 ∆εκεµβρίου ξεκινάει η προετοιµασία µε τα παιδιά να βάζουν τις µπότες τους κάτω από το κρεβάτι µαζί µε ένα γράµµα για τον άγιο Νικόλαο.
Ραφαήλ Σκαράκης
Ουκρανία-Ρωσία Στην Ουκρανία Ρωσία τα δώρα τα φέρνει ο Ded-Moroz. Φοράει κόκκινη στολή και έχει άσπρο µούσι αλλά δεν χρησιµοποιεί ταράνδους και έλκηθρα. Προτιµά τον παραδοσιακό ρωσικό τρόπο µε τα 3 άλογα. Καταφθάνει την παραµονή της πρωτοχρονιάς.
Φινλανδία Στη Φινλανδία τα δώρα τα φέρνει ο Joulupukki που µεταφράζεται ως “χριστουγεννιάτικος τράγος” ενώ σύµφωνα µε την τευτονική παράδοση µπορεί να πρόκειται για έναν άνδρα που την παραµονή της πρωτοχρονιάς µεταµορφώνεται σε κατσίκα ή τράγο.
Χρυσή Ξανθουδάκη
Ελλάδα Στην Ελλάδα η πρώτη µέρα του χρόνου ταυτίστηκε µε τον Άγιο Βασίλη. Ο Santa Claus έφτασε στην αστική τάξη της Ελλάδας το 1950-60 από τις καρτ ποστάλ των οµογενών. Ο Μέγας Βασίλειος ήταν ένας από τους τρείς ιεράρχες. Ήταν πολύ µορφωµένος και γνωστός για την φιλανθρωπία του. Η παράδοση της βασιλόπιτας ξεκίνησε από τον Μέγα Βασίλειο όταν ο Έπαρχος της Καππαδοκίας ζήτησε από τους κατοίκους να πληρώσουν φόρους. Οι πολίτες έδωσαν τα µόνα αντικείµενα που είχαν αλλά ο Μέγας Βασίλειος έπεισε τον Έπαρχο να µην τα πάρει. Μετά τους είπε να φτιάξουν πίτες και να βάλουν µέσα από ένα αντικείµενο. Την επόµενη όταν τις µοίρασε σαν από θαύµα ο καθένας βρήκε αυτό που είχε προσφέρει.
Μαριλένα Ανδρεαδάκη