Καλοί μου φίλοι Χριστός Ανέστη!
Η επίσκεψη της πολυβραβευμένης συγγραφέα Ευδοκίας Σκορδαλά – Κακατσάκη στο Γυμνάσιο Βρυσών Αποκορώνου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το θέμα του σημερινού πρώτου μεταπασχαλινού Παιδότοπου.
Για μια ξεχωριστή Δράση κάνει λόγο στο… εν είδει ρεπορτάζ κείμενό της η υπεύθυνη για την επίσκεψη καθηγήτρια Κατερίνα Κλωθάκη. Ολοφάνερος ο ενθουσιασμός των παιδιών των τάξεων (Α’ και Γ’) που συμμετείχαν, όπως φαίνεται στα κείμενα που φιλοξενούνται. Ενθουσιασμένη ωστόσο από την επικοινωνία της με τα παιδιά αλλά και γενικότερα απ’ τη φιλοξενία του Συλλόγου Διδασκόντων (διευθυντής του Σχολείου ο γνωστός για τις πολυποίκιλες δραστηριότητές του Χαράλαμπος Κουτσουπάκης) δηλώνει και η ίδια η συγγραφέας…
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος – λογοτέχνης
ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΣ
Με αφορμή την γιορτή του παιδικού βιβλίου είχαμε την μεγάλη χαρά και τιμή να γνωρίσουν οι μαθητές μας από κοντά την καταξιωμένη συγγραφέα κ. Ευδοκία Σκορδαλά – Κακατσάκη, την Τρίτη 4 Απριλίου στο φιλόξενο σχολείο μας.
Αφού πρώτα είχαμε διαβάσει τα περισσότερα έργα της και αξιοποιήσαμε το μυθιστόρημά της ”ΜΕ ΛΕΝΕ ΕΛΠΙΔΑ” ως παράλληλη λογοτεχνική μελέτη στο μάθημα της ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, οι μαθητές του Γυμνασίου μας είχαν δημιουργικές απορίες. Όπως η ίδια μας εξήγησε το παιδικό βιβλίο γιορτάζει ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, κάθε φορά που ζεσταίνει τα χέρια και την ψυχή ενός παιδιού! Έπειτα από την όμορφη αλληλεπίδραση που είχε η κυρία Ευδοκία με τους μαθητές και την υπομονετική ανταπόκριση σε όλες τις ερωτήσεις τους, παρουσίασε όλα τα στάδια γραφής ενός λογοτεχνικού ποιητικού πονήματος μέχρι την τελική του μορφή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για την επιλογή των θεμάτων και των ηρώων της με τον Αστερούλη, τον Ευτύχη, τον Λυκούργο, την Γιασεμιά, το Παράξενο Γαϊτανάκι και την Ελπίδα να πρωταγωνιστούν στις ερωτήσεις τους και σαν επίδοξοι συγγραφείς λαχταρούσαν να μάθουν για το ΠΩΣ και το ΓΙΑΤΙ καθε ομορφοπλασμένης και επιδέξια εικονογραφημένης ιστορίας. Το παιδικό βιβλίο, το παραμύθι, δεν αποκοιμίζει τα παιδιά αλλά παρηγορεί τους μεγάλους ως παραμυθία που δίνει απαντήσεις και διεξόδους. Η χαρά των παιδιών από αυτήν την εμπειρία αποτυπώθηκε σε ζωγραφιές ,ποιήματα και σκέψεις, σαν να δόθηκε μια όμορφη αφορμή και έμπνευση με τη ζεστή αυτή προσέγγιση.
Ένα ΜΕΓΑΛΟ Ευχαριστώ στην κυρία Ευδοκία Σκορδαλά – Κακατσάκη και πολλές ευχές να συνεχίσει να είναι τόσο δημιουργική για τα παιδιά που χρειάζονται το καλό βιβλίο!
Η υπεύθυνη της Δράσης καθηγήτρια
Κατερίνα Κλωθάκη (φιλόλογος)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στη Δράση συμμετείχαν οι τάξεις Α1, Α2, Γ1 και Γ2
Πίστευα ότι τα βιβλία δεν μπορούν να σε βοηθήσουν μέχρι που ήρθε η κυρία Ευδοκία στο σχολείο μας,μια πολύ γλυκιά κυρία. Την συμπάθησα πολύ, μας μίλησε για τα βιβλία της και μπορούσες να δεις ξεκάθαρα την αγάπη της για εκείνα! Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που είναι γραμμένα τα βιβλία της .Μας διάβασε ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημά της “Με λένε Ελπίδα” και μας άγγιξε όλους
Ξεφύλλισα τον “Ευτύχη και το ουράνιο τόξο” που δίνει ελπίδα στα παιδιά ήρωες …που παλεύουν με τον καρκίνο… ΜΠΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ,ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ είναι το μήνυμα του Ευτύχη …και δίνει κουράγιο στα παιδιά για να μην τα παρατάνε.
Ναι υπάρχουν δυσκολίες στη ζωή μα όταν τις ξεπεράσουμε όλα θα είναι πιο όμορφα ….
Από τον Αστερούλη,το πρώτο της βιβλίο μέχρι και τον Λυκούργο ,τον Ευτύχη την Ελπίδα, τη γιασεμιά… όλοι οι ήρωες των βιβλίων της μας άγγιξαν με τα μηνύματά τους.
Φιλιώ Νιολάκη (Γ2)
Η γνωριμία μας με την συγγραφέα κ. Ευδοκία Σκορδαλά-Κακατσάκη είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και είναι ένας πολύ καλός και αισιόδοξος άνθρωπος και μου πέρασε πολλά μηνύματα μιλώντας μας για τα βιβλία της. Αυτό που με εξέπληξε αρκετά ήταν πως μας είπε ότι εμπνέεται από ο,τιδήποτε. Όπως από στίχους τραγουδιών, ακόμη και από τα όνειρά της! Βέβαια, το σπουδαιότερο και σημαντικότερο μέρος της συζήτησης με την κυρία Κακατσάκη ήταν όταν ανταποκρίθηκε στην ερώτηση μιας συμμαθήτριάς μου “Πιστεύετε ότι το διαδίκτυο είναι σύμμαχος ή αντίπαλος του βιβλίου;” και η συγγραφέας μας είπε ότι το διαδίκτυο ωφελεί πολλαπλά τους ανθρώπους, καθώς μπορούμε να αγοράζουμε και να διαβάζουμε βιβλία, αλλά μας αλλοτριώνει κιόλας και ότι γι αυτόν τον λόγο όταν κρατάς το βιβλίο και το ξεφυλλίζεις νιώθεις καλύτερα. Κάπως έτσι κι εγώ διαπίστωσα ότι το βιβλίο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο και προσφέρει ηθική και πνευματική καλλιέργεια. Επίσης έχω ακούσει ότι όσα βιβλία έχεις διαβάσει, τόσες ζωές έχεις ζήσει!
Εμμανουέλα Ανδρεαδάκη (Α1)
Η Γιορτή Παιδικού βιβλίου μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά μια συγγραφέα που μιλάει στις ψυχές των παιδιών ,κι όχι μόνο με τα βιβλία της,την κυρία Ευδοκία Κακατσάκη .
Ένιωσα σαν τυχερός δημοσιογράφος που κάθε μου απορία απαντήθηκε …
Όταν μας εξομολογήθηκε ότι άρχισε να γράφει από την Α’ Γυμνασίου ..άρχισα να σκέφτομαι ότι είναι πολύ ωραίος τρόπος έκφρασης και αποφάσισα να μην αγχωθώ ξανά στη δημιουργική γραφή,μετά από κάθε λογοτεχνικό κείμενο που μας ζητάει η καθηγήτριά μας .
Η συζήτηση μας κύλησε πολύ όμορφα και δημιουργικά και χάρηκα πολύ όταν μας είπε ότι ετοιμάζει και άλλα έργα ….και πως εμπνέεται από κάθε τι… μα εγώ κατάλαβα ότι γράφει με την καρδιά της γι αυτό κάθε της έργο ”μιλάει ” στην καρδιά των νέων .
Με το παιδικό βιβλίο τα παιδιά κατανοούν πιο ρεαλιστικά τα θέματα που τους απασχολούν ,για την αξία της φιλίας ,της μοναδικότητας ,της προσφοράς ,την αξία της υγείας και την αγωνιστικότητα… που πρέπει να έχουμε στις δυσκολίες.
Πολύ πλούσια η θεματολογία και η έμπνευση της κυρίας Ευδοκίας και έγινε και η ίδια έμπνευση για όλους εμάς που καταλάβαμε ότι η μελέτη βιβλίων μας αποφορτίζει και είναι μια δημιουργική αλληλεπίδραση ..Ανυπομονώ να διαβάσω και τα νέα έργα της …!
Σας ευχαριστώ κυρία Ευδοκία
Μάριος Παγώνης (Α2)