Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, 2024

Παιδότοπος: Παιδιά χτες, παππούδες σήμερα

“ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ∆ΕΝΤΡΟ”

 

Καλοί µου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Για την καινοτόµο εκπαιδευτική δράση “Παιδιά χτες, παππούδες σήµερα”, που υλοποιήθηκε την τελευταία σχολική χρονιά (2023-2024) από το θέατρο του “παπουτσιού πάνω στο δέντρο” σε σχολεία των Νοµών Χανίων και Αττικής ο λόγος στον σηµερινό, πρώτο καλοκαιρινό Παιδότοπο. Να ‘ναι καλά η γνωστή και στους αναγνώστες της στήλης δηµιουργός της ωραίας αυτής προσπάθειας σκηνοθέτις, ραδιοφωνική παραγωγός και ηθοποιός Βαλεντίνα Παπαδηµητράκη για το σχετικό υλικό (κείµενα και εικόνες) που µου έστειλε. Θερµά συγχαρητήρια και σ’ αυτήν και σ’ όλους τους συντελεστές του προγράµµατος και βέβαια στους/στις διευθυντές/ντριες, όπως και στους/στις εκπαιδευτικούς των Σχολείων που συµµετείχαν. Καλή συνέχεια Βαλεντίνα, σε όλα τα ωραία που κάνετε!

 

Σας χαιρετώ µε αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος – λογοτέχνης

Σηµείωση: Να θυµίσω ότι µια “καλή γεύση” της εν λόγω εκπαιδευτικής δράσης, κατά την υλοποίησή της, πήραν οι αναγνώστες της στήλης στον Παιδότοπο της 6ης Απριλίου, όπου κάτω απ’ τον τίτλο “Παιδιά σήµερα, παππούδες αύριο”, είχαν φιλοξενηθεί κείµενα της Βαλεντίνας και δασκάλων – µαθητών της Ε΄ τάξης του 1ου ∆ηµ. Σχ. Μουρνιών Χανίων.

ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ∆ΡΑΣΗ…

Με µεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε πριν από µερικές εβδοµάδες στο Πνευµατικό Κέντρο Χανίων η καινοτόµος δράση διαγενεακής επικοινωνίας “Παιδιά χτες, παππούδες σήµερα”, την οποία υλοποίησε το “Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο” υπό την αιγίδα και µε την οικονοµική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισµού.
Η δράση, εµπνευσµένη από το λογοτεχνικό έργο της Άλκης Ζέη, είχε ως στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή µε ανθρώπους τρίτης ηλικίας µε τρόπο απρόσµενο και δηµιουργικό. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, εργαλεία προφορικής Ιστορίας, εκπαιδευτικού δράµατος και εικαστικές δραστηριότητες, το πρόγραµµα έδωσε στους      µαθητές την ευκαιρία να ακούσουν προφορικές µαρτυρίες ανθρώπων τρίτης ηλικίας σχετικά µε τα παιδικά τους χρόνια, το σχολείο, την οικογένειά τους και στη συνέχεια να γίνουν οι ίδιοι ερευνητές, να καταγράψουν και να επεξεργαστούν ευτράπελες διηγήσεις των γιαγιάδων και των παππούδων τους και να µοιραστούν το υλικό που συνέλεξαν µε τους συµµαθητές τους. Ακόµα, να έρθουν σε επαφή µε το λογοτεχνικό έργο της Άλκης Ζέη εστιάζοντας στο δίπολο παππούς/γιαγιά και εγγονός/εγγονή.
Το πρόγραµµα παρακολούθησαν κατά την σχολική χρονιά 2023-24 µαθητές Ε’ και Στ’ τάξεων σε ∆ηµοτικά Σχολεία του Νοµού Χανίων και του Νοµού Αττικής παράλληλα. Συγκεκριµένα, η δράση ταξίδεψε στα ∆ηµοτικά Σχολεία: 15ο Χανίων, 8ο Χανίων, 2ο Χανίων, 16ο ∆ιαπολιτισµικό Χανίων, 1ο Μουρνιών, ∆ηµοτικό Σχολείο Φρε, 9ο    Αθηνών, 4ο Αµαρουσίου, 11ο Αµαρουσίου, 3ο Αµαρουσίου, 3ο Υµηττού και 12ο Ηρακλείου (Αττικής).
Επιστέγασµα της δράσης αποτέλεσε η δηµιουργία του οµότιτλου ντοκιµαντέρ σε    συνεργασία µε τη δηµιουργική οµάδα του Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Χανίων. Η πρώτη προβολή της ταινίας υλοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση µε την Περιφέρεια Κρήτης στο Πνευµατικό Κέντρο Χανίων, όπου παρευρέθηκαν µαθητές που είχαν παρακολουθήσει το πρόγραµµα συνοδευόµενοι από τους εκπαιδευτικούς τους, πολλοί γονείς καθώς και παππούδες και γιαγιάδες από τα ΚΑΠΗ του ∆ήµου Χανίων, οι διηγήσεις των οποίων αποτέλεσαν το βασικό υλικό δηµιουργίας του προγράµµατος. Μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία µικροί και µεγάλοι µοιράστηκαν σκέψεις και συναισθήµατα που γεννήθηκαν από το ντοκιµαντέρ, αλλά και το σύνολο της δράσης.
Η εκπαιδευτική δράση “Παιδιά χτες, παππούδες σήµερα” αποτελεί την τρίτη κατά σειρά καλλιτεχνική και παιδαγωγική πρόταση την οποία υλοποίησε το “Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο” υπό την Αιγίδα και µε την οικονοµική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισµού.
Η επίσηµη προβολή του ντοκιµαντέρ “Παιδιά χτες, παππούδες σήµερα” θα γίνει στα πλαίσια του 12ου Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Χανίων το προσεχές φθινόπωρο.

H ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Σχεδιασµός δράσης: Βαλεντίνα Παπαδηµητράκη, Τάσος Καρακύκλας
Εφαρµογή του προγράµµατος στα Χανιά: Βαλεντίνα Παπαδηµητράκη, Σοφία Σαµαρά
Εφαρµογή του προγράµµατος στην Αθήνα: Τάσος Καρακύκλας, Κωσταντής Ντίσιος

Σηµείωση: Συµµετείχαν µε βιντεοσκοπηµένες αφηγήσεις άνθρωποι τρίτης ηλικίας από τα ΚΑΠΗ Ν. Χώρας.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Κινηµατογράφηση στα Χανιά:    Κώστας Κοσµαδάκης
Κινηµατογράφηση στην Αθήνα: Φίλιππος Βοκοτόπουλος
Μουσική: Αλέξανδρος Παπαδηµητράκης
Οργάνωση παραγωγής: Βαλεντίνα Παπαδηµητράκη
Σκηνοθεσία – µοντάζ: Κώστας Κοσµαδάκης, Βαλεντίνα Παπαδηµητράκη
Παραγωγή: Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο ©, Chania Film Festival – Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης ©
Υπό την Αιγίδα και µε την οικονοµική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισµού.
Νοέµβριος 2023 – Μάιος 2024

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Ήταν µια νοσταλγική και συγκινητική εµπειρία. Μεταφερθήκαµε για λίγο στο χθες µέσα από τα µάτια των παππούδων µας, ζήσαµε την παιδική τους ηλικία και ήρθαµε ακόµα ένα βήµα πιο κοντά τους. Ευχαριστούµε πολύ τις δύο θεατροπαιδαγωγούς που µας µύησαν σε αυτό το όµορφο ταξίδι.
Μαρία Ντουρουντάκη, Νικόλ-Σιµόν Κανταρτζή 
ΣΤ’ 1 και ΣΤ’ 2, 16ο ∆ιαπολιτισµικό ∆ηµοτικό Σχολείο Χανίων

Μια ιδέα για βιωµατική µάθηση που κέντρισε το ενδιαφέρον όλων των µαθητών. Οι µαθητές είχαν την ευκαιρία µε τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο, την εποχή που οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους ήταν παιδιά. ∆ηµιουργήθηκε ένα πολύ συγκινητικό κλίµα µέσα στην τάξη µας και σίγουρα στα παιδιά θα µείνει αξέχαστη η συµµετοχή τους στο πρόγραµµα αυτό.
Τάσος Μπεζυρτζής 
Ε’ 2, 8ο ∆ηµοτικό Σχολείο Χανίων

Μάθαµε πόσο σηµαντική είναι η διατήρηση της µνήµης και των αναµνήσεών µας και οι δεσµοί µεταξύ των γενεών. Μάθαµε για τις δύσκολες συνθήκες ζωής των παππούδων και των γιαγιάδων µας, για τις ασχολίες τους και για τη διαφορετική καθηµερινότητά τους σε σχέση µε το σήµερα. Μάθαµε, συγκινηθήκαµε, παίξαµε και εντρυφήσαµε στις ανθρώπινες σχέσεις. Μαρία Καλπακίδου (δασκάλα) και οι µαθητές του ΣΤ’2
15ο ∆ηµοτικό Σχολείο Χανίων

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήµατά τους µέσω καλλιτεχνικών δράσεων (ζωγραφική) καθώς και δράσεων σε πιο παιγνιώδη µορφή (το παιχνίδι του ηλεκτρισµού και των λογοτεχνικών βιβλίων) αναπτύσσοντας έτσι τόσο τις κινητικές όσο και τις συναισθηµατικές και κοινωνικές τους δεξιότητες!! Τέτοιες δράσεις αξίζουν πολλών συγχαρητηρίων!!!
Ειρήνη    Χοντρού (δασκάλα) και οι ΣΤ’, 2ο ∆ηµοτικό Σχολείο Χανίων         


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα