Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Παλαιοντολογία: Αβίµιµος (Avimimus)

Ο Αβίµιµος (Avimimus) (/eivi’maiməs/ AY-vim-EYE-məs), που σηµαίνει «µιµητικός πτηνού» (Λατινικά avis = πουλί + mimus = µιµητικός), είναι ένα γένος θηροπόδων δεινοσαύρων oviraptorosaurian, που ονοµάστηκε για τα χαρακτηριστικά του που µοιάζουν µε πτηνά, και το οποίο ζούσε στην ύστερη Κρητιδική στη σηµερινή Μογγολία, περίπου 85 µε 70 εκατοµµύρια χρόνια πριν.

Ανακάλυψη και είδη

Τα λείψανα του Αβίµιµου (Avimimus) ανακτήθηκαν από Ρώσους παλαιοντολόγους και περιγράφηκαν επίσηµα από τον ∆ρ. Sergei Kurzanov το 1981. Τα απολιθώµατα Αβιµίµου (Avimimus) αρχικά περιγράφηκαν ως προερχόµενα από τον σχηµατισµό Djadokta από τον Kurzanov. Ωστόσο, σε µια περιγραφή ενός νέου δείγµατος το 2006, ο Watabe και οι συνεργάτες του παρατήρησαν ότι ο Kurzanov µάλλον έκανε λάθος σχετικά µε την προέλευση και είναι πιο πιθανό ότι ο Avimimus προέρχεται από τον πιο πρόσφατο σχηµατισµό Nemegt. Η υποκατηγορία του είδους είναι το A. portentosus. Επειδή δεν βρέθηκε ουρά µε το αρχικό εύρηµα, ο Kurzanov συµπέρανε λανθασµένα ότι ο Avimimus δεν είχε ουρά όσο ήταν εν ζωή. Ωστόσο, µεταγενέστερα ευρήµατα του Αβιµίµου (Avimimus) που περιείχαν ουραίους σπονδύλους επιβεβαίωσαν την παρουσία ουράς. Ένα δεύτερο σχεδόν πλήρες δείγµα του Αβιµιµου (Avimimus) ανακαλύφθηκε το 1996 και περιγράφηκε το 2000 από τον Watabe και τους συνεργάτες του. Επιπλέον, αυτοί οι συγγραφείς εντόπισαν έναν αριθµό µικρών αποτυπωµάτων θεροπόδων στην ίδια περιοχή που ανήκαν στον Avimimus.

Μια ποικιλία µεµονωµένων οστών που έχουν αποδοθεί στον Αβίµιµο (Avimimus) θεωρήθηκαν διαφορετικά από το A. portentosus και αρχικά αναφέρονταν ως Avimimus sp. Το 2008, µια οµάδα Καναδών, Αµερικανών και Μογγόλων παλαιοντολόγων µε επικεφαλής τον Phil Currie ανέφερε το 2006 ένα εκτεταµένο οστούνκο του Αβιµίµου (Avimimus) sp. απολιθώµατα. Το κοκάλινο βρίσκεται στον σχηµατισµό Nemegt, 10,5 µέτρα πάνω από τον σχηµατισµό Barun Goyot, στην έρηµο Gobi. Η οµάδα ανέφερε ότι βρήκε άφθονα οστά τουλάχιστον δέκα ατόµων του Αβιµίµου (Avimimus), αλλά η κατάθεση µπορεί να κρατήσει περισσότερα. Όλα τα άτοµα ήταν είτε ενήλικα είτε υποενήλικα και οι ενήλικες εµφάνισαν µικρή διακύµανση στο µέγεθος, υποδηλώνοντας καθορισµένη ανάπτυξη. Οι ενήλικες εµφάνισαν µεγαλύτερο βαθµό σκελετικής σύντηξης στον ταρσοµετατάρσιο και τον κνηµιόταρο, και επίσης πιο εµφανείς µυϊκές ουλές. Η διατήρηση των οστών υποδηλώνει ότι θάφτηκαν γρήγορα, αποκαλύφθηκαν από την ταχεία ροή του νερού και στη συνέχεια θάφτηκαν ξανά σε µικρή απόσταση. Το 2018, το Avimimus sp. χαρακτηρίστηκε επίσηµα ως νέο είδος, το A. nemegtensis.

Περιγραφή

Ο Αβίµιµος (Avimimus) ήταν ένας µικρός δεινόσαυρος σαν πουλί, µε µήκος 1,5 m (5 πόδια). Το κρανίο ήταν µικρό σε σύγκριση µε το σώµα, αν και ο εγκέφαλος και τα µάτια ήταν µεγάλα. Το µέγεθος των οστών που περιέβαλλαν τον εγκέφαλο και ήταν αφιερωµένα στην προστασία του ήταν µεγάλο. Αυτό είναι επίσης συνεπές µε την υπόθεση ότι ο Αβίµιµος (Avimimus) είχε αναλογικά µεγάλο εγκέφαλο.
Οι σιαγόνες του Αβίµιµου (Avimimus) θεωρήθηκαν ότι σχηµατίζουν ένα ράµφος που µοιάζει µε παπαγάλο χωρίς δόντια και µια διεξοδική ανασκόπηση της ανατοµίας του δείγµατος ολοτύπου επιβεβαίωσε ότι δεν διατηρήθηκαν δόντια, αν και υπάρχει µια σειρά από προεξοχές που µοιάζουν µε δόντια κατά µήκος της άκρης της προγνάθιου. Ωστόσο, τα δείγµατα που ανακαλύφθηκαν στη συνέχεια έχουν αναφερθεί ότι διατηρούν µικρά δόντια προ της γνάθου. Τα µικρά δόντια ή η πιθανή έλλειψή τους στον Αβίµιµο (Avimimus) υποδηλώνουν ότι µπορεί να ήταν φυτοφάγο ή παµφάγο. Ο ίδιος ο Kurzanov, ωστόσο, πίστευε ότι ο Αβίµιµος (Avimimus) ήταν εντοµοφάγος.

Το µέγα τρήµα, η τρύπα που επέτρεπε στον νωτιαίο µυελό να συνδεθεί µε τον εγκέφαλο, ήταν αναλογικά µεγάλο στον Αβίµιµο (Avimimus). Ο ινιακός κόνδυλος, ωστόσο, ήταν µικρός, υποδηλώνοντας περαιτέρω τη σχετική ελαφρότητα του κρανίου. Ο ίδιος ο λαιµός ήταν µακρύς και λεπτός και αποτελείται από σπονδύλους που είναι πολύ πιο επιµήκεις από ό,τι σε άλλους ωϊραπτορόσαυρους. Σε αντίθεση µε τις ωοβιραπτορίδες και τις καεναγναθίδες, οι πίσω σπόνδυλοι δεν έχουν ανοίγµατα για αερόσακους, υποδηλώνοντας ότι ο Αβίµιµος (Avimimus) είναι πιο πρωτόγονος από αυτά τα ζώα.
Τα µπροστινά άκρα ήταν σχετικά κοντά. Τα οστά του χεριού συγχωνεύτηκαν, όπως στα σύγχρονα πουλιά, και µια κορυφογραµµή στην ωλένη (οστό του κάτω βραχίονα) ερµηνεύτηκε ως σηµείο προσάρτησης για φτερά από τον Kurzanov. Ο Kurzanov, το 1987, ανέφερε επίσης την παρουσία πόµολα πτερυγίων και ενώ ο Chiappe επιβεβαίωσε την παρουσία εξογκωµάτων στην ωλένη, η λειτουργία τους παρέµενε ασαφής. Ο Kurzanov ήταν τόσο πεπεισµένος ότι ήταν σηµεία προσάρτησης για φτερά που συµπέρανε ότι ο Αβίµιµος (Avimimus) µπορεί να ήταν ικανός για αδύναµη πτήση. Η παρουσία φτερών είναι πλέον ευρέως αποδεκτή, αλλά οι περισσότεροι παλαιοντολόγοι δεν πιστεύουν ότι ο Αβίµιµος (Avimimus) θα µπορούσε να πετάξει.

Το ilium είχε σχεδόν οριζόντιο προσανατολισµό, µε αποτέλεσµα εξαιρετικά φαρδύς γοφούς. Λίγα είναι γνωστά για την ουρά, αλλά το ισχίο υποδηλώνει ότι η ουρά ήταν µακριά. Τα πόδια ήταν εξαιρετικά µακριά και λεπτά, υποδηλώνοντας ότι ο Αβίµιµος (Avimimus) ήταν ένας εξαιρετικά εξειδικευµένος δροµέας. Οι αναλογίες των οστών των ποδιών προσθέτουν επιπλέον βάρος στην ιδέα ότι ο Αβίµιµος (Avimimus) ήταν γρήγορος. Οι κνήµες του ζώου ήταν µακριές σε σύγκριση µε τους µηρούς του, ένα χαρακτηριστικό κοινό µεταξύ των πεζών ζώων. Είχε επίσης πόδια µε τρία δάχτυλα µε στενά µυτερά νύχια.

Ταξινόµηση

Ο Αβίµιµος (Avimimus) αρχικά προτάθηκε ως πολύ στενός συγγενής των πτηνών, δεδοµένης της µοναδικής σουίτας χαρακτηριστικών που µοιάζουν µε πτηνά που δεν ήταν γνωστά σε άλλους δεινόσαυρους εκείνη την εποχή. Στην πραγµατικότητα, ο Kurzanov υποστήριξε ότι ο Αβίµιµος (Avimimus), και όχι το διάσηµο πρώιµο πουλί αρχαιοπτερυξ , (archaeopteryx), ήταν κοντά στον άµεσο πρόγονο των σύγχρονων πτηνών και ότι ο αρχαιοπτερυξ (archeopteryx) δεν ήταν τόσο στενά συνδεδεµένος µε τα πουλιά όπως είχε προταθεί. Ωστόσο, αυτή η άποψη δεν έχει υποστηριχθεί από µεταγενέστερες φυλογενετικές αναλύσεις των σχέσεων δεινοσαύρων και πτηνών. Οι περισσότεροι σύγχρονοι επιστήµονες βρίσκουν ότι ο Αβίµιµος (Avimimus) στην πραγµατικότητα ανήκει σε µια ποικιλόµορφη οµάδα δεινοσαύρων που µοιάζουν µε πτηνά πιο πρωτόγονους από τον αρχαιοπτερυξ (archaeopteryx), τους οβιραπτορες (oviraptorosaurs).
Ο Kurzanov τοποθέτησε τον Αβίµιµο (Avimimus) στη δική του οικογένεια, Avimimidae, το 1981. Το 1991, ο Sankar Chatterjee δηµιούργησε το Order Avimimiformes για να συµπεριλάβει τον Αβίµιµο (Avimimus). Κανένα από αυτά τα ονόµατα οµάδων δεν χρησιµοποιείται συχνά από τους παλαιοντολόγους καθώς περιλαµβάνουν µόνο ένα είδος. Πιο πρόσφατες µελέτες έχουν δείξει ότι ο Αβίµιµος (Avimimus) οµαδοποιείται καλύτερα στα Oviraptoridae, στην υποοµάδα Elmisaurinae.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα