Νέος κύκλος συζήτησης ξεκίνησε χθες το μεσημέρι μεταξύ των θεσμών και των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη.
Και εφόσον δεν υπάρξει κάποια σοβαρή εμπλοκή στις συζητήσεις, η επεξεργασία των τεχνικών κειμένων θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο, οπότε και το νέο μνημόνιο θα κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Πέμπτη 13 Αυγούστου.
Την Παρασκευή 14 Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε ακολούθως μέχρι τις 18/8 να γίνει η ψήφιση από τα εθνικά Κοινοβούλια κρατών – μελών, στις 19 Αυγούστου να υπάρξει εκταμίευση και στις 20 του μήνα να πληρωθεί η Ε.Κ.Τ.
Οπως λένε οι πληροφορίες, εντός των επομένων ωρών αναμένεται να κλείσει το θέμα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, αλλά και να οριστικοποιηθούν τα ζητήματα των κόκκινων δανείων και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επίσης αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν στο θέμα των 100 δόσεων.
Η Ελλάδα, λοιπόν, οδεύει προς ολοκλήρωση του σχεδίου συμφωνίας για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης, το οποίο ως φαίνεται δεν θα είναι ανώδυνο… αφού έρχονται, μεταξύ άλλων, “κούρεμα” των ευνοϊκών όρων της ρύθμισης των 100 δόσεων, οριακές αλλαγές στον Εν.Φ.Ι.Α., που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περισσότεροι από 6 εκ. φορολογούμενοι, ανατροπές στη φορολογία των αγροτών, παρεμβάσεις στην κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, σταδιακή αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αύξηση της φορολογίας στη ναυτιλία και μείωση του ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ για τους μισθούς και τις συντάξεις.
Με λίγα λόγια… για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες… άντε πάλι από την αρχή!
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.