■ Ηχορύπανση και κατάληψη δηµόσιων χώρων µεταξύ των παραπόνων των µονίµων κατοίκων
∆ηµόσιοι χώροι σε µόνιµη κατάληψη, ηχορύπανση, τροφοδοσία καταστηµάτων εκτός χρόνου, καµία τήρηση των κανόνων λειτουργίας της Παλιάς Πόλης διαπιστώνουν και φέτος οι διαρκώς µειωµένοι σε αριθµό κάτοικοί της.
Πέρα από το παραλιακό µέτωπο και κάποιους κεντρικούς δρόµους της Παλιάς Πόλης η κατάσταση έχει χειροτερεύσει και σε µια σειρά από στενά.
Τρία και τέσσερα καταστήµατα εστίασης ανοίγουν σε δρόµους έκτασης λίγων µέτρων και πλάτους όχι πάνω από 3 µέτρα, εµπορεύµατα, παράνοµη στάθµευση, κίνηση δικύκλων µε µεγάλη ταχύτητα τις βραδυνές ώρες είναι µερικά από όσα καταγράφουν οι κάτοικοι.
«Υπάρχουν και εστιατόρια στα στενά π.χ. στην Σκουφών που δεν έχουν µουσική ή δεν καταλαµβάνουν πολύ χώρο. Υπάρχουν όµως και άλλα που αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Είναι και τα stand σε διάφορα σηµεία π.χ. στη Κονδυλάκη που πραγµατικά δεν ξέρω τι εξυπηρετούν µε το να είναι στη µέση ενός δρόµου πολύ στενού. ∆εν µπορεί να περάσει ούτε ο επισκέπτης, ούτε ο κάτοικος» δηλώνει στα “Χ.ν.” το µέλος του ∆.Σ. του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης κ. Βαγγέλης Κτιστάκης.
Ο κ. Κτιστάκης µας δείχνει την οδό Κανεβάρο. Είναι µεσηµέρι και τα πεζοδρόµια είναι κατειληµµένα από δίκυκλα. «Για να περάσεις πρέπει να κατέβεις µέσα στον δρόµο. Καταλαβαίνω ότι και αυτοί δεν βρίσκουν χώρο στάθµευσης αλλά και πάνω στα πεζοδρόµια; Στο συγκεκριµένο δρόµο τις βραδινές ώρες διάφοροι τοποθετούν τραπεζοκαθίσµατα. Είναι νόµιµο αυτό; Έχουν πάρει άδεια; Αν χρειαστεί ανάγκη να περάσει ένα ασθενοφόρο, ένα πυροσβεστικό θα πρέπει να σηκωθούν 10 τραπέζια για να κινηθεί» τονίζει.
Στις συναντήσεις του µε το ∆ήµο οι κάτοικοι της παλιάς πόλης έχουν λάβει την υπόσχεση ότι θα τοποθετηθούν βυθιζόµενες µπάρες. «Μας είχαν µπει ότι θα µπουν µπάρες φέτος, τώρα µαθαίνουµε ότι θα πάει για του χρόνου. Νοµίζω ότι δεν θα µπουν ποτέ οι αναδυόµενες µπάρες και αν µπουν δεν θα προσφέρουν τίποτα το είχαµε δει και στο παρελθόν που είχε γίνει κάτι ανάλογο» εξηγεί.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
«∆εν υπάρχει ο παραµικρός έλεγχος µέσα στην Παλιά Πόλη για θέµατα ανάπτυξης τραπεζοκαθισµάτων και εξασφάλιση του δηµόσιου χώρου, ηχορύπανσης αλλά και ασφάλειας» µας επισηµαίνει ο κάτοικος κ. Βασίλης Γιατρουδάκης. Ο κάτοικος είναι απογοητευµένος από µια κατάσταση που διαιωνίζεται και χρόνο µε το χρόνο γίνεται ακόµα χειρότερη.
«Τώρα που µπήκαµε και ηµερολογιακά στο καλοκαίρι τα πράγµατα έχουν πάει στο χειρότερο. Σε όλα τα επίπεδα! Να µιλήσω για το κυκλοφοριακό που για µας τους κατοίκους πλέον η πρόσβαση είναι αδύνατη, δεν βρίσκουµε χώρο στάθµευσης πουθενά ούτε στα σηµεία που έχουν οριστεί ως ειδικοί χώροι για µας! Οι διανοµές γίνονται εκτός του ορισµένου ωραρίου πολλές φορές µέχρι το µεσηµέρι. Είναι να απορείς πραγµατικά µε τους κανόνες που έχει κατά καιρούς ψηφίσει το ∆ηµοτικό Συµβούλιο γιατί όλοι καταστρατηγούνται, δεν τηρείται τίποτα, ο καθένας κάνει ότι θέλει και ο κάτοικος είναι σε συνεχή πίεση».
Ειδική µνεία κάνει ο κ. Γιατρουδάκης στη φασαρία που γίνεται πολλές φορές από νυκτερινά καταστήµατα, αλλά και από την κίνηση δικύκλων τις πρώτες πρωινές ώρες όταν και αναπτύσσουν µεγάλες ταχύτητες ακόµα και στα στενά της Παλιάς Πόλης.
Το ρεπορτάζ περιγράφει παραστατικά τα προβλήματα της Παλιάς πόλης. Ο μαζικός τουρισμός υποβάθμισε ποικιλοτρόπως την ποιότητα ζωής τους. Και όλοι οι δήμαρχοι δεν τόλμησαν να “σπάσουν τα αυγά”. Ούτε ο κ. Σημαντηράκης. Αφού, όμως, η τωρινή δημοτική αρχή συζήτησε για τήρηση ωραρίου κοινής ησυχίας σε δημόσιους χώρους που παραδίδει σε διοοργανωτές, τι την εμποδίζει να επιλύσει ανάλογα προβλήματα στην Παλιά πόλη;
Όμως, δεν γίνεται στο Παλιό λιμάνι να βρίσκονται τραπεζοκαθίσματα εκτός οριοθέτησης σε γνωστή ταβέρνα, και μάλιστα να κάθονται σε αυτά γνωστή βουλευτίνα του νόμου μας (ή βουλεύτρια αν προτιμάτε)με τις φίλες της…
Να θυμίσω ότι η Νταλιάνη ήταν ένα από τα πιο γραφικά και όμορφα στενά για τον μόνιμο κάτοικο, τον ταξιδιώτη, τον περιηγητή… Σήμερα είναι ένα οχλώδες πέρασμα… μετ’ εμποδίων.