» Ανησυχία κατοίκων για τα εμοιμόρροπα μνημεία, κτήρια και άλλες κατασκευές που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια τους
Τα ετοιμόρροπα μνημεία, κατασκευές και κτήρια… πάνω από τα κεφάλια τους ανησυχούν τους κατοίκους της παλιάς πόλης.
Μνημεία όπως ο μιναρές του Αγά στη Χατζ. Νταλιάνη, το καμπαναριό του Αγ. Νικόλαου στη Σπλάντζια αλλά και ιδιωτικά κτήρια παραμένουν σε κακή κατάσταση και οι πρόσφατοι σεισμοί στην Ανατολική Κρήτη έχουν “κτυπήσει καμπανάκι” για τους μόνιμους κατοίκους.
Με μέλη του συλλόγου της παλιάς πόλης, πρώην και νυν κατοίκους περιηγηθήκαμε μια σειρά από επικίνδυνα κτίσματα στην παλιά πόλη, με το αίτημα των πολιτών να είναι ξεκάθαρο προς κάθε αρμόδιο: «Κάντε κάτι τώρα!».
ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ ΚΤΗΡΙΑ
«Προσωπικά φοβάμαι το ενδεχόμενο του σεισμού. Αν γίνει σεισμός ανάλογος με αυτό του Αρκαλοχωρίου θα κρατηθεί αυτό το καμπαναριό όρθιο; Το πρώτο που θα πέσει θα είναι όπως και το εγκατελειμμένο στην Κατρέ και Καραολή – Δημητρίου. Κάθε μέρα περνά από εκεί και βλέπω το χώμα να φεύγει» είναι τα λόγια του κ. Βαγγέλη Κτιστάκη που φοβάται ότι οι σκαλωσιές στη Σπλάντζια θα μείνουν «15 χρόνια όπως με το παλιό δημαρχείο στην οδό Χάληδων». Το συγκεκριμένο οίκημα επρόκειτο να απαλλοτριωθεί ωστόσο η διαδικασία “κόλλησε” στα δικαστήρια και εκκρεμεί εδώ και χρόνια χωρίς αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή το κτήριο κάθε μέρα που περνάει καταρρέει λίγο-λίγο. Και δεν είναι το μοναδικό ιδιωτικό κτήριο σε κακά χάλια, αλλά το συγκεκριμένο βρίσκεται σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης.
ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Παλιός κάτοικος της Σπλάντζιας ο Κυριάκος Μπαλλής θυμάται παιδί το κτίσιμο του καμπαναριού της εκκλησίας στα 1959. «Για να βάλουν τις καμπάνες εκεί ψηλά είχαν μαζευτεί να βοηθήσουν όλοι οι λεμβούχοι και οι λιμενεργάτες του λιμανιού» αναφέρει και μας δείχνει τώρα την κατάσταση του καμπαναριού. Τμήματα του έχουν αποκολληθεί και ραγίσματα παντού.«Είναι να μην ανησυχείς με αυτό που βλέπεις; Το γνωρίζει και ο Δήμος και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και από το Πολυτεχνείο είχαν έλθει για να κάνουν μια αυτοψία. Ο ιερέας έχει κάνει ενέργειες αλλά είμαστε στο περίμενε» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο ΜΙΝΑΡΕΣ ΣΤΗ ΝΤΑΛΙΑΝΗ
Μόνιμος κάτοικος της Νταλιάνη ο κ. Βασίλης Γιατρουδάκης, άνθρωπος με μεγάλο ενδιαφέρον για την παλιά πόλη. Ο Μιναρές του Αγά βρίσκεται δίπλα στο σπίτι του. «Ο μιναρές είναι ιδιωτικό κτίσμα που βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Στους βομβαρδισμούς των ναζί το ΄41 υπέστη μεγάλες ζημιές. Δεν έγινε κάποια σοβαρή συντήρηση όλα αυτά τα χρόνια με αποκορύφωμα το 2019 όταν είχαμε τις μεγάλες βροχές όταν αποκολλήθηκαν δομικά στοιχεία του μιναρέ και άνοιξε μια μεγάλη τρύπα που τον καθιστά ετοιμόρροπο. Καθημερινά πέφτουν μικρά και μεγάλα κομμάτια και με γυμνά μάτια φαίνεται η ετοιμορροπία του. Έχουν βάλει κάποιες προστατευτικές σιδεριές αλλά θεωρώ ότι δεν προστατεύουν τους διερχόμενους και τους θαμώνες που κάθονται κάτω από το μιναρέ» λέει ο κ. Βασίλης. Όπως μας πληροφορεί στο παρελθόν η αρχαιολογία ήλθε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες του μιναρέ αλλά αποτέλεσμα δεν φαίνεται να υπήρξε. «Το κτίσμα αυτό είναι δημόσιος κίνδυνος, είναι ανάγκη να ληφθούν δραστικά μέτρα για να γλιτώσουμε ανθρώπινες ζωές» καταλήγει.
ΚΛΕΙΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ
Πρόεδρος του συλλόγου κατοίκων παλιάς πόλης ο κ. Μάρκος Καραβιτάκης, με εμπειρία στα κοινά δηλώνει πως οι ετοιμορροπίες των κτισμάτων της παλιάς πόλης είναι μείζον θέμα για όλους. «Η σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη συνεχίζεται, δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Κάτω από το καμπαναριό, τον μιναρέ, τα κτήρια στην Κατρέ περνάνε καθημερινά χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες! Είμαστε ανήσυχοι από την κατάσταση αυτή! Είχαμε παρακαλέσει και τον προηγούμενο δήμαρχο και τον σημερινό να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δυστυχώς δεν έχουμε δει κανένα αποτέλεσμα! Τα μέτρα προφύλαξης που έχουν παρθεί είναι ανεπαρκέστατα» λέει ο κ. Καραβιτάκης που απευθύνει έκκληση προς κάθε αρμόδιο να κάνει αυτό που πρέπει. Στο ίδιο μήκος κύματος και η σύζυγος του κ. Φωτεινή Παπαμαρκάκη που έχοντας εργαστεί χρόνια ως μηχανικός τονίζει πως «υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες τα κτήρια αυτά που είναι μνημεία και να συντηρηθούν και να θωρακιστούν αντισεισμικά. Ο κόσμος στην παλιά πόλη ανησυχεί μετά τα τελευταία γεγονότα και τους σεισμούς στην Ανατολική Κρήτη αλλά χρειάζεται οι αρμόδιοι να αναλάβουν δράση».
Από τη μεριά της η κ. Στέλλα Μαθιουλάκη μας αναφέρει πως «τόσα χρόνια ακούμε για τη μελέτη Ρωμανού- Καλλιγά για την παλιά πόλη που αντιμετώπιζε συνολικά τα προβλήματα της και δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα!»
Όταν θα πέσουν,θα φταίει η…κακιά ώρα!
Όταν μας αποζημιώσουν λοιπόν τότε μπορούν να τα ρίξουν τα κτήρια μέχρι τότε εκεί θα τα βλέπετε. Και δεν φταίμε εμείς για την κατάσταση τους όταν η αρχαιολογία δεν μας αφήνει να τα ακουμπήσουμε και να τα δουλέψουμε όπως δουλεύουν όλα τα κτήρια στην σειρά.
Και κύριοι εκεί στα Χανιώτικα νέα και στα υπόλοιπα που μας βγάζετε συνέχεια φώτο δεν σας είδα να πάτε στα νεώρια να βγάλετε καμία φώτο που πραγματικά πέφτουν πέτρες στο πεζοδρόμιο και σε όποιον περνάει από εκεί… Δεν σας είδα να πάτε στην ποτιε να βγάλετε φώτο ξύλινα παράθυρα που κρέμονται και γενικά δεν σας είδα να βγάζετε όλα τα επικίνδυνα κτήρια στα Χανιά που είναι πάρα πολλά άλλα μόνο με την περιουσία μας ασχολείστε και χωρίς να ρίχνετε ευθύνες εκεί που πρέπει..