Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πάμε σινεμά…

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΡΘΟΥΡΟΣ: Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΣΠΑΘΙΟΥ
(2016 ΕΓΧ 126’)
Περιπέτεια φαντασίας
Σκην.: Γκάι Ρίτσι Μουσ.: Ντάνιελ Πέμπερτον Ηθ.: Τσάρλι Χάναμ, Άστριντ Μπερζές-Φρίσμπι, Τζουντ Λο, Έρικ Μπάνα, Ντζίμον Χούνσου, Έινταν Γκίλεν, Κέιτ ΜακΓκραθ,

Μερικοί άνθρωποι… είναι γεννημένοι… ηγέτες…


Ο Αρθούρος, ένας ατίθασος νεαρός, κυρίαρχος των δρόμων του Λονδίνιουμ με την συμμορία του, αγνοεί τον σκοπό για τον οποίο ήρθε στη ζωή, μέχρι την ώρα που παίρνει στα χέρια του το περίφημο σπαθί: Εξκάλιμπερ και μαζί με αυτό, το μέλλον του. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, το θρυλικό ξίφος τον προκαλεί και τον προτρέπει  να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Συντασσόμενος με την Αντίσταση, αλλά και με μια μυστηριώδη γυναίκα, ο Αρθούρος, πρέπει να μάθει να τιθασεύει τη δύναμη του ξίφους, να αντιμετωπίζει τους δαίμονές του και κυρίως, να ενώσει τον λαό ενάντια στον τύραννο Βόρτιγκερν, ο οποίος, από την άκρατη φιλοδοξία του γίνει βασιλιάς, έχει κλέψει το στέμμα του και έχει δολοφονήσει τους γονείς του…

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΡΘΟΥΡΟΣ
ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

1η συνεργασία του σκηνοθέτη Γκάι Ρίτσι και του επίσης Βρετανού Τσάρλι Χάναμ, ο οποίος πρωταγωνιστεί στον ρόλο του διστακτικού – και μάλλον απίθανου – ήρωα της ταινίας.

3η συνεργασία του Γκάρι Ρίτσι και του Τζουντ Λο, –που υποδύεται το ρόλο του Βόρτιγκερν, αδερφό του βασιλιά Ούθερ και σκοτεινού διαδόχου του θρόνου, μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις του ως Τζον Γουάτσον στις δύο ταινίες Sherlock Holmes.

3ετών είναι υποτίθεται στην ταινία ο Αρθούρος όταν γίνεται αυτόπτης μάρτυρας της βίαιης δολοφονίας του πατέρα του, βασιλιά Ούθερ Πεντράγκον, τον οποίο ενσαρκώνει ο Έρικ Μπάνα.

4 γλώσσες μιλάει η Γαλλίδα Αστρίντ Μπερζέ-Φρισμπί –Γαλλικά, Ισπανικά, Καταλανικά και Αγγλικά.

5 ειδικές επεξεργασίες χρειάστηκε το κοστούμι που φοράει ο Αρθούρος στο επικό ταξίδι του από το Λονδίνιουμ μέχρι το Κάμελοτ, προκειμένου η ενδυματολόγος Άννι Σίμονς και η ομάδα της, να πετύχουν σταδιακά τη φθορά που ήθελαν.

6ος Αιώνας: Τότε κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα ποιήματα και οι πρώτοι θρύλοι σε Ουαλία, Σκοτία και Αγγλία, για το γενναίο και ανίκητο πολεμιστή-βασιλιά, μια από τις πιο ισχυρές και διαχρονικές μορφές της μυθοπλασίας.

7 ετών ήταν ο παραγωγός/σεναριογράφος Λάιονελ Γουίγκραμ όταν απέκτησε εμμονή με τις ταινίες με θέμα τον Βασιλιά Αρθούρο.

9η κινηματογραφική απόπειρα, επαναπροσδιορισμού του θρύλου του Εξκάλιμπερ.

9 τεράστια πλατό κατασκευάστηκαν στα στούντιο της Warner Bros. στο Λίβσντεν: οι δρόμοι του Λονδίνιουμ, το λιμάνι της πόλης, το εσωτερικό και το εξωτερικό του επιβλητικού Κάμελοτ, η τεράστια βάση του πύργου του Βόρτιγκερν, η γιγάντια σπηλιά του Μπέντβιρ και πολλοί ακόμα εσωτερικοί χώροι εξαιρετικής λεπτομέρειας.

10 πρόβες χρειάστηκαν για να πετύχουν το τεράστιο άλμα στο ορυχείο Βίβιαν στη Σνοουντόνια. Η σκηνή απαιτούσε πολύ λεπτομερή προγραμματισμό, σχετικά με το σημείο προσγείωσης των κασκαντέρ για να μην τραυματιστούν.

11κιλά σε μυϊκή μάζα αναγκάστηκε να πάρει ο Τσάρλι Χάναμ για τις ανάγκες του ρόλου του Αρθούρου.

12 ετών είναι η Κόπερ, ο θηλυκός χρυσαετός, που κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία, ως ένα από τα πολλά άγρια ζώα που συνδέονται σχεδόν τηλεπαθητικά με τον χαρακτήρα της Αστρίντ Μπερζέ-Φρισμπί.

18 μέτρα βάθος έχει το σπήλαιο που κατασκευάστηκε στα στούντιο της Warner Bros. το οποίο φιλοξένησε την υπόγεια λίμνη με τις Σειρήνες του Βόρτιγκερν, αλλά και το καταφύγιο του Μπέντβιρ.

20 κιλά ζυγίζουν οι πανοπλίες, που σχεδιάστηκαν για το Βασιλιά Ούθερ και τον Μπένβιρ

22 εβδομάδες χρειάστηκε η Τζέμα Τζάκσον και η ομάδα της για να δημιουργήσουν το Κάμελοτ και το Λονδίνιουμ στα στούντιο της Warner Bros.

26 ετών, ο Γκάι Ρίτσι γύρισε την πρώτη του ταινία, με τίτλο «The Hard Case».

30 καλούπια κρανίων ζώων, φτιαγμένα από αφρό πολυουρεθάνης, χρησιμοποίησε Άννι Σίμονς και η ομάδα της για να φτιάξουν τα κράνη της Μάγισσας.
31 ημέρες είχαν στη διάθεσή τους οι συνεργάτες της Άννι Σίμονς προκειμένου να φτιάξουν στο χέρι, την πανοπλία που φοράει, τόσο ο Έρικ Μπάνα, όσο και οι αντικαταστάτες του.

40 διαφορετικά Εξκάλιμπερ φτιάχτηκαν για τις ανάγκες της ταινίας – 10 μεταλλικά και 30 εαπό καουτσούκ.

60 λεπτά χρειάστηκε να καθίσει στην καρέκλα του μακιγιάζ ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, προκειμένου η ειδική στα εφέ Κρίστιαν Μάλεν, να δημιουργήσει την ουλή που μεταμόρφωσε τον παγκοσμίου φήμης αθλητή για την cameo εμφάνισή του ως Blackleg Trigger.

78 σελίδες από το σενάριο, αποτέλεσαν την ύλη για το μονοήμερο δοκιμαστικό γύρισμα που έκανε ο Γκάι Ρίτσι.
91μ. ήταν το ύψος των ελεφάντων-μαχητών που δημιούργησε ο Νικ Ντέιβις και η ομάδα των ειδικών εφέ του για την επική σκηνή της μάχης των μάγων.

96,5 χλμ/ώρα Η ανώτατη ταχύτητα την οποία άγγιξαν τέσσερις κασκαντέρ (ντουμπλάροντας τον Αρθούρο, τη Μάγισσα, τον Πέρσιβαλ και τον Ρούμπιο) κατά την κατακόρυφη πτώση, από ύψος 24 μέτρων στο Ορυχείο Βίβιαν, υπό την επίβλεψη του Γιουνίς Χάθαρτ.

108 φιάλες υγραερίου μεταφέρθηκαν στην Σνοουντόνια από τον επικεφαλής ειδικών εφέ Μαρκ Χολτ, για τις τρεις νεκρικές πυρές. Οι πυρές ήταν τέτοιων διαστάσεων που χρειάστηκαν ειδικά μέτρα προκειμένου να διαφυλαχθεί η οικολογική ισορροπία της περιοχής.

114 ψηφιακές κάμερες χρησιμοποιήθηκαν για την φωτογραμμική καταγραφή και ψηφιακή αναπαραγωγή όλων των σχημάτων, χρωμάτων και υφών των χιλιάδων ζώων που εμφανίζονται στην ταινία.

130 άλογα ‘ρίχτηκαν στη μάχη,’ υπό την φροντίδα και επίβλεψη του επικεφαλής ιπποκόμου Ντάνιελ Νάπρους.

150 τοξοβόλοι πολέμησαν στο πλευρό του Έρικ Μπάνα στην εντυπωσιακή σκηνή μάχης που ανοίγει την ταινία.

165 τεχνίτες από εννέα διαφορετικές χώρες, δούλεψαν επί σειρά μηνών στο ατελιέ της Άννι Σίμονς, προκειμένου να φτιάξουν στο χέρι, κάθε ένα από τα κοστούμια της ταινίας.

305μ. μήκος είχε το καλώδιο οπτικών ινών τελευταίας τεχνολογίας, που μετέφερε τις εικόνες των εξωτερικών γυρισμάτων στα μόνιτορ και τα iPad στο «αρχηγείο του Ρίτσι στο δάσος».

1400 χρόνια ο μύθος του Αρθούρου μεταφράζεται, ερμηνεύεται, διαστέλλεται και εξελίσσεται από δεκάδες γενιές συγγραφέων, ποιητών, καλλιτεχνών και συνθετών.

1975 Είναι η χρονιά που προβάλλεται στους κινηματογράφους η πιο αστεία διασκευή του μύθου του Βασιλιά Αρθούρου. Πρόκειται για την κλασική ταινία Monty Python and the Holy Grail, με τους θρυλικούς Monty Python, σε σκηνοθεσία: Τέρι Γκίλιαμ και Τέρι Τζόουνς.

1981 Η ταινία Excalibur, του σκηνοθέτη Τζον Μπούρμαν, αποτελεί την επική μεταφορά του διηγήματος του σερ Τόμας Μάλορι «Le Morte d’Arthur» και αποκαθιστά το μυστικιστικό χαρακτήρα του μύθου του Αρθούρου, δίνοντας τροφή στη φαντασία μιας ολόκληρης γενιάς.

1998 Ανασκάπτεται ένας βράχος με την επιγραφή “Artognov” στο Τίνταγκελ στην Κορνουάλη, που σύμφωνα με τη βρετανική παράδοση μπορεί να αποτελεί έναν πιθανό σύνδεσμο ανάμεσα στην ιστορία και ένα μυθικό πρίγκιπα του Μεσαίωνα, που λεγόταν Αρθούρος.

5000 Watts ήταν η ισχύς των JBL μικροφώνων που ταξίδεψαν ως τη Σνοουντόνια, προκειμένου να γίνει ζωντανά το μιξάζ και η καταγραφή των διαλόγων την ώρα του γυρίσματος.

Ο ΠΟΛΙΚΟΣ ΑΡΚΟΥΔΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΙΚΗΤΟΙ

(2016 ΕΓΧ 90’)
Κινούμενα σχέδια
Σκην.: Τρέβορ Γουόλ Μουσ.: Στέφεν ΜακΚίον

Η διαφορετικότητα… και η εμφάνιση… είναι άσχετα μεταξύ τους…

O Νορμ είναι μια πολική αρκούδα. Μπορεί να μην ξέρει να κυνηγά, έχει όμως ένα σπάνιο χάρισμα: όπως και ο παππούς του, που κάποτε βασίλευε στην Αρκτική, μπορεί να μιλήσει στους ανθρώπους.
Όταν η Βέρα, μια θαρραλέα διευθύντρια μάρκετινγκ μιας μεσιτικής εταιρίας, ταξιδεύει στην Αρκτική για τις ανάγκες ενός τηλεοπτικού σποτ προώθησης πολυτελών σπιτιών για την εταιρία του ανήθικου αφεντικού της, του δισεκατομμυριούχου εργολάβου κ. Γκριν, ο Νορμ αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να κάνει κάτι, ώστε να σώσει τον τόπο του. Με την παρότρυνση του γλάρου, μέντορα του, Σόκρατες, ο Νορμ εγκαταλείπει την οικογένειά του προκειμένου να ταξιδέψει ως λαθρεπιβάτης σε ένα πλοίο με προορισμό την Νέα Υόρκη. Παρέα του, σύμμαχους, έχει τρία μικρούλικα, σκανταλιάρικα, σχεδόν άτρωτα τρωκτικά.
Στο Μανχάταν, όπου οι βαριεστημένοι Νεοϋορκέζοι τον δέχονται ως ηθοποιό, ντυμένο με μια στολή πολικής αρκούδας, ο Νορμ γίνεται αμέσως διάσημος, συμμετέχοντας σε χορευτικό flash-mob στην Time Square, αλλά και ως καλεσμένος σε τηλεοπτικά σόους.
Εκεί, η Ολυμπία, η πανέξυπνη κόρη της Βέρα, τον βοηθάει ώστε να σκαρώσει ένα πρόγραμμα, υπονομεύοντας τα σχέδια του κ. Γκριν, που επιθυμεί να πατήσει πόδι στην Αρκτική.
Γεμάτο με αξέχαστα τραγούδια, χορό και γέλιο, το νέο αυτό κινούμενο σχέδιο, ισχυρίζεται πως: ακόμα και αν το κρύο είναι πολικό, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το ίδιο σου το σπίτι…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα