Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024

Πάμε … σινεμά

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ (2015 ΕΓΧ 113’)
Σπονδυλωτή κομεντί, τριών επεισοδίων
Σκην.: Χριστόφορος Παπακαλιάτης Μουσ.: Κώστας Χρηστίδης Ηθ.: Τζ. Κ. Σίμονς, Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Αντρέα Όσβαλτ, Μαρία Καβογιάννη, Μηνάς Χατζησάββας, Νίκη Βακάλη

Οι άνθρωποι… οι ματιές τους… οι ιστορίες τους…

enas_allos_kosmos_01Τρεις ιστορίες αγάπης, ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους υπηκόους, με φόντο μια Ελλάδα που αλλάζει ραγδαία…
Κάθε ιστορία και μια γενιά. Όταν ερωτεύονται πιστεύουν πως έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο. Για αυτούς, ο Έρωτας είναι «Ένας Άλλος Κόσμος».
Οικονομική κρίση, εργασιακό, απολύσεις, μεταναστευτικό, φασισμός, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία, με τα οποία οι ήρωες παλεύουν με ότι μέσο διαθέτουν, προκειμένου να υπερασπιστούν το απόλυτο συναίσθημα του Έρωτα.
Τρεις συναντήσεις, ανάμεσα σε ζευγάρια, που φαινομενικά δεν έχουν τίποτα κοινό. Ωστόσο μέσα από άτυπες διαδικασίες, η ζωή τους αποκτάει και πάλι νόημα. Μέσα σε έναν διαφορετικό κόσμο, αναθεωρούν, πιστεύουν, διδάσκονται, ξαναζούν…
Ο πόλεμος με τη σκληρή πραγματικότητα αρχίζει. Κάποιοι κερδίζουν… κάποιοι χάνουν…

Ο ΚΑΛΟΣΑΥΡΟΣ (2015 ΕΓΧ 100’)
Κινούμενα σχέδια
Σκην.: Πίτερ Σον Μουσ.: Μίκαελ Ντάνα

Αυτός ο κόσμος… είναι μεγάλος… ακόμα και για έναν δεινόσαυρο…

the_good_dinosaur_01Σε ένα κόσμο όπου οι δεινόσαυροι δεν έχουν αφανιστεί, Ο Άρλο, ένας νεαρός Απατόσαυρος, γίνεται φίλος με τον Σπόρο, ένα μικρό αγόρι των σπηλαίων. Μαζί, διασχίζουν έναν αφιλόξενο και μυστηριώδη κόσμο και ο Άρλο, καθώς ανακαλύπτει όλα αυτά για τα οποία είναι ικανός, μαθαίνει πως να αντιμετωπίζει τους φόβους του…
Τι θα συνέβαινε αν εκατομμύρια χρόνια πριν, ο αστεροειδής που άλλαξε για πάντα την εξέλιξη της ζωής στη Γη, άλλαζε πορεία και περνούσε ξυστά, επιτρέποντας στους τεράστιους δεινόσαυρους να συνεχίσουν τη δράση τους; Αυτό είναι ένα ερώτημα που μόνο η Pixar είναι σε θέση να απαντήσει. Στο νέο υπερθέαμα -που ακολουθεί το καταπληκτικό Τα Μυαλά που Κουβαλάς-, το πρωτοποριακό στούντιο κινουμένων σχεδίων, αφηγείται μια ακόμα συναρπαστική και ανατρεπτική ιστορία ενηλικίωσης, με καθηλωτικά εφέ, αξέχαστους χαρακτήρες και φυσικά, άφθονο γέλιο και συγκίνηση, για μικρούς και μεγάλους θεατές.

CAROL (2015 ΕΓΧ 118’)
Δράμα, βασισμένο στη νουβέλα της Πατρίσια Χάισμιθ, «The Price of Salt»
Φεστιβάλ Κανών Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου (Ρ. Μάρα)
Χρυσές Σφαίρες, υποψηφιότητες: Καλύτερης Ταινίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου (Κ. Μπλάνσετ, Ρ. Μάρα), Σκηνοθεσίας, Μουσικής
Σκην.: Τοντ Χέινς Μουσ.: Κάρτερ Μπάργουελ Ηθ: Κέιτ Μπλάνσετ, Ρούνεϊ Μάρα, Κάιλ Τσάντλερ, Σάρα Πόλσον, Τζέικ Λέισι, Κόρι Μάικλ Σμιθ

Κάποιοι άνθρωποι… αλλάζουν… τα δεδομένα της ζωής μας… για πάντα

carol_01Νέα Υόρκη, αρχές δεκαετίας ’50. Η Κάρολ Άιρντ, είναι μία γοητευτική γυναίκα παγιδευμένη σε έναν αποτυχημένο, γάμο. Η Τερέζα Μπέλιβετ, είναι μια νέα γυναίκα, που εργάζεται σε πολυκατάστημα στο Μανχάταν και πιστεύοντας πως της αξίζει μια καλύτερη ζωή, δεν εγκαταλείπει τις ανησυχίες της. Η Κάρολ και η Τερέζα, γνωρίζονται τυχαία και σύντομα συνδέονται σε μια σχέση, που ξεκινώντας από μια απλή, συνηθισμένη φιλία, καταλήγει σε κάτι πιο πολύπλοκο. Η σχέση τους αποκαλύπτεται και ο σύζυγος της Κάρολ, αμφισβητώντας την ικανότητά της, ως μητέρα, περνάει στην αντεπίθεση. Καθώς η Κάρολ και η Τερέζα επιχειρούν την απόδρασή τους, αφήνοντας πίσω τη ζωή τους, εμφανίζεται μια έντονη αντιπαράθεση, που δοκιμάζει την εικόνα των δύο γυναικών…
Συγκίνησε και καταχειροκροτήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του 68oυ Φεστιβάλ Καννών και βραβεύτηκε, για την ερμηνεία της Ρούνι Μάρα. Και τώρα, το «Carol», μαζί με τις υπέροχες πρωταγωνίστριές του, βάζει πλώρη για τα φετινά Όσκαρ ως μια από τις πλέον αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς.
Η επιστροφή του Τοντ Χέινς στον κινηματογράφο, οκτώ χρόνια μετά το «I’ m Not There» αναβιώνει με ξεχωριστό στιλ και νοσταλγική ρομαντική διάθεση, τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’50, για να αφηγηθεί μια έντονη ερωτική ιστορία, που αψηφά όλα τα κοινωνικά ταμπού και δοκιμάζει την δύναμη της καρδιάς, μπροστά στα εμπόδια και τις αλλαγές.
Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος «The Price of Salt» της Πατρίσια Χάισμιθ, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα βιβλία της δεκαετίας του ’50, εξαιτίας του έρωτα-ταμπού στο επίκεντρό του, τον ρηξικέλευθο χειρισμό των ηρωίδων του και την ανατρεπτική ειλικρίνεια στην περιγραφή μιας αντισυμβατικής, παράνομης για την εποχή της, σεξουαλικής σχέσης. Διαθέτοντας επίγνωση της κυρίαρχης νοοτροπίας, βέβαια, η Χάισμιθ υπέγραψε το έργο της με το ψευδώνυμο Κλερ Μόργκαν, προκειμένου να αποφύγει τις επιθέσεις, εναντίον της, εξαιτίας του θέματος του βιβλίου.

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ (2015 ΕΓΧ 98’)
Δράμα
Φεστιβάλ Βερολίνου: Αργυρή Άρκτος
Χρυσές Σφαίρες υποψηφιότητα: Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας
Σκην.: Πάμπλο Λαρέν Μουσ.: Κάρλος Καμπέζας Ηθ: Ρομπέρτο Φαρίας, Αντονία Ζέγκερς, Αλφρέντο Κάστρο, Αλεχάντρο Γκόιτς, Αλεξάντρο Σίβεκινγκ

Η υποκρισία… η καθολική εκκλησία… και η καταγγελία…

el_club_01Μια ομάδα τεσσάρων ιερέων, ετερόκλητων ηλικιών, ζουν σε ένα σπίτι, στην   παραθαλάσσια περιοχή μιας πόλης της Χιλής. Προσπαθώντας να εξιλεωθούν για τις αμαρτίες στις οποίες πιστεύουν ότι έχουν υποπέσει, περνούν ασκητικά τη ζωή τους, κάτω από το άγρυπνο μάτι μιας καλόγριας. Η ήσυχη καθημερινότητά τους διακόπτεται, όταν ένας νέος ιερέας, ιησουίτης ψυχαναλυτής, εισβάλει στη λέσχη, προκειμένου να διαχειριστή με ήπιο τρόπο, την κρίση. Μαζί του, σέρνει το παρελθόν που ο καθένας τους ξεχωριστά θεωρούσε ότι έχει αφήσει πίσω του. Η κατάσταση ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί, καθώς ο τελευταίος υποχρεώνεται να πάρει τολμηρές αποφάσεις, πιστεύοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και θα κτυπήσει το κακό στη ρίζα του…
Η τελευταία ταινία του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Πάμπλο Λαραΐν (Νο, Post- Mortem), που δημιουργήθηκε με απόλυτη μυστικότητα στην Χιλή, τιμήθηκε με την Αργυρή Άρκτο, στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου. Με καυστικό χιούμορ και τολμηρό σενάριο ο σκηνοθέτης παρουσιάζει τη διαφθορά, αλλά και την υποκρισία της Καθολικής Εκκλησίας. Η ατμοσφαιρική και γεμάτη ένταση ταινία, συστήνει μια διαφορετική «Λέσχη» και με ρεαλισμό και ευθύτητα, επιχειρεί ένα κοινωνικοπολιτικό και σαφέστατα βαθύτατο, θρησκευτικό σχόλιο. Κατά τη διάρκεια της βράβευσής του στο Βερολίνο, ο Λαρέν αναφέρθηκε στον φανατισμό γύρω από την ιδέα της θρησκείας, που κάνει ανθρώπους ακόμα και να σκοτώνονται για αυτήν, ελπίζοντας πως κάτι τέτοιο θα σταματήσει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα