“Κανένα παιδί δεν πρέπει να αισθάνεται ότι φταίει, αν οι σχολικές του επιδόσεις δεν είναι αυτές που θα ήθελε”
(Γ. Τόμπρας, καθηγητής Φυσικής του ΕΚΠΑ,
εφημ. “Το Βήμα”, 6-6-21)
ΜΠΗΚΑΜΕ από χθες στον ετήσιο κύκλο των πανελλαδικών εξετάσεων που, όπως πάντα, αποτελούν κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος και αναφοράς για πολλες οικογένειες, τα ΜΜΕ και τον Τύπο.
ΑΦΟΤΟΥ καθιερώθηκαν αυτές ως μέσον επιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπ/ση, αποτελούν πηγή άγχους για τους εκάστοτε υποψηφίους μαθητές (φωτ. 1), αλλά και για τον περίγυρό τους. Στην αναζήτηση του “εαυτού” μας, τέτοιες εξετάσεις επηρεάζουν την εικόνα που διαμορφώνουμε για την προσωπικότητά μας (θετική ή αρνητική), “ζυγίζουν” τις ικανότητές μας (επιτυχία, αποτυχία), αποδεικνύουν(;) την αξία μας. Έτσι πιστεύουμε…
Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ στην προσπάθεια των παιδιών, αλλά και στον δικό τους προγραμματισμό, νομίζουμε είναι βασικά στοιχεία που συμβάλλουν στην ελάττωση του άγχους τους. Αλλά και η αποφυγή επικριτικών σχολίων από τους γονείς, για το αν έγραψαν ή δεν έγραψαν καλά σε ένα μάθημα!
ΕΠΙΠΛΕΟΝ, είναι παιδαγωγικά ορθό οι προσδοκίες των παιδιών να ανταποκρίνονται στη δική τους πραγματικότητα, όχι των γονιών τους. Ούτε πρέπει να γίνονται συγκρίσεις με την επίδοση άλλων (συμμαθητών τους). Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους γονείς, ώστε το δικό τους άγχος να μη επιβαρύνει το παιδί τους.
ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ που διαφοροποιούν τις φετινές εξετάσεις, είναι:
– μήπως, λόγω κορωνοϊού, αρωστήσει κάποιος μαθητής.(Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει μετάθεση των εξετάσεων για το Σεπτέμβρη, αλλά μαζί θα κουβαλάει και το άγχος για την απόδοσή του.)
– τα υποχρεωτικά self test πριν τις εξετάσεις,
– η θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) σε μια σχολή,
– η συμπλήρωση δυο μηχανογραφικών (ΑΕΙ-ΤΕΙ και ΙΕΚ),
– ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με sms στο κινητό του υποψηφίου κ.λπ.
ΑΞΙΖΕΙ να μνημονευθεί η ωραία συμβουλή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών (Ιερώνυμος) προς όλους τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων: «Η ζωή σας είναι ένας κρυμμένος θησαυρός, ο οποίος δεν ανιχνεύεται από οποιεσδήποτε εξετάσεις. Ειδικά από τις Πανελλήνιες. Στην ψυχή σας κρύβονται δυνατότητες και ταλέντα, που δεν έχετε ανακαλύψει, επομένως δεν μπορούμε τόσο νωρίς να αναφερόμαστε σε λέξεις όπως ”επιτυχία” ή “αποτυχία”, αλλά σε προκλήσεις». Πιθανή, λοιπόν, αποτυχία ενός παιδιού, σε καμιά περίπτωση δεν συνδέεται με την πραγματική αξία του. Οπότε οι γονείς, ας είναι προσεκτικοί στις αντιδράσεις τους.
Εξαιρετικό, φίλε Σταύρο.
Εξαιρετικό!