Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Πανελλαδικές εν μέσω πανδημίας

» Μαθητές από τα Χανιά μιλούν για τις ιδιαιτερότητας της χρονιάς που πέρασε

Νίκησαν τις δυσκολίες της πανδημίας, αντιμετώπισαν την καραντίνα, την τηλεκπαίδευση, τη δυσκολία να συναντήσεις φίλους και αγαπημένα πρόσωπα. Σε μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά οι μαθητές από τα Χανιά κατάφεραν να γράψουν υψηλές βαθμολογίες και τώρα να μπορούν να βλέπουν διάπλατα ορθάνοικτη την πόρτα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Με μερικούς από αυτούς τους μέχρι χθες μαθητές και αυριανούς φοιτητές συνομιλούμε και σήμερα, θέλοντας να μάθουμε περισσότερα για την προσπάθειά τους.

Γιάννης Καρυωτάκης (19.000 μόρια): Να βάζεις στόχους…

«Η χρονιά που πέρασε ήταν πιο δύσκολη από την περσινή γιατί το μεγαλύτερο μέρος της έπεσε μέσα στην καραντίνα και έπιανε όλη την περίοδο της καραντίνας. Προσωπικά πιστεύω ότι το βασικό μου όπλο ήταν ότι είχα στόχο από την αρχή! Εύκολα μπορούσες να …κατεβάσεις ταχύτητα σκεπτόμενος ότι δεν σε ελέγχει κανείς γιατί είναι εξ’ αποστάσεως τα μαθήματα κα.» δηλώνει ο Γιάννης Καρυωτάκης του 3ου Λυκείου Χανίων. Πρώτη επιλογή του Γιάννη είναι το τμήμα “Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας” μια σχολή που όπως λέει «ανήκει στο μέλλον και θα θελα να είμαι εκεί. »
Ο συνομιλητής μας ασχολούνταν με τον στίβο (σφαιροβολία) μια δραστηριότητα που τη χρονιά που πέρασε αναγκάστηκε κάποια στιγμή να διακόψει. «Σταμάτησα το σπορ μου και αμέσως είδα τη διαφορά και σωματικά και ψυχικά. Τώρα που τελειώσαμε το αναπληρώνω!» σχολιάσει, ενώ η δική του συμβουλή στους…νεότερους είναι «να μην κάνουν υπερβολές στα θερινά γιατί χρειάζεται να μαζέψουν δυνάμεις για τον Σεπτέμβρη και μέσα στην εβδομάδα να βρίσκουν δύο -τρεις ώρες να χαλαρώσουν να ξεκουραστούν ώστε να βρουν την όρεξη. Επίσης είναι σημαντικό
το οικογενειακό του περιβάλλον. Να μην σε αγχώνει! Σε μένα ήταν υποστηρικτικό και αυτό βοηθάει πάρα πολύ στην αντιμετώπιση του άγχους».

Μαρία Τσουκαλά (18.297 μόρια): Ένα παιγνίδι μυαλού

«Ήταν κάτι πρωτόγνωρο αυτό που ζήσαμε τη χρονιά που πέρασε, κάτι που δύσκολα μπορούσαμε να διαχειριστούμε. Από τη μια βρήκαμε πολύ ελεύθερο χρόνο κάτι που μας προκάλεσε προβλήματα στο θέμα της οργάνωσης. Η όλη διαδικασία ήταν ένα παιγνίδι μυαλού» μας δηλώνει η Μαρία Τσουκαλά, μαθήτρια του 1ου Λυκείου Χανίων. Για την ίδια το θέμα της συγκέντρωσης ήταν πολύ βασικό για την προετοιμασία της. Η πρώτη της επιλογή είναι το τμήμα βαλκανικών και σλαβικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη καθώς «είναι ένα ιδιαίτερο τμήμα, με ενδιαφέρουν οι ξένες γλώσσες και οι διαφορετικοί πολιτισμοί. Επίσης στο πρόγραμμα σπουδών έχει οικονομία, δίκαιο, marketing, διπλωματία, διεθνείς σχέσεις οπότε θα μπορέσω να διαλέξω ένα καλό μεταπτυχιακό». Τέλος η δική της συμβουλή προς τα παιδιά που θα μπουν στη διαδικασία των πανελληνίων είναι «να είναι ψύχραιμοι, να θέσουν στόχους και ότι ο θεσμός των πανελληνίων δεν αντιπροσωπεύει ούτε τη νοημοσύνη, ούτε τις ικανότητες τους».

Βαγγέλης Αποστολάκης (18.779 μόρια): Προετοιμασία χωρίς ακρότητες

Στην σχολή Ικάρων ευελπιστεί να περάσει ο Βαγγέλης Αποστολάκης από το 1ο ΓΕΛ Χανίων. Όπως ανέφερε « ήταν μια δύσκολη χρονιά η φετινή λόγω του κορωνοιού, υπήρχε μια δυσκολία λόγω οργάνωσης του χρόνου. Ήταν μια απαιτητική διαδικασία αν και προσωπικά προετοιμάστηκα χωρίς ακρότητες ως προς το διάβασμα, δηλαδή έκανα και κάποιες εξόδους». Για τους υποψηφίους που φέτος δεν τα κατάφεραν επεσήμανε ότι «δεν σημαίνει κάτι μια αποτυχία, οι πανελλήνιες είναι μία διαδικασία από τις πολλές που θα αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι, κι άλλες λύσεις. Το σημαντικό είναι να μην σταματάς και να συνεχίσεις να παλεύεις».

Ιωάννα Στεφανουδάκη (18.292 μόρια): Δύσκολη χρονιά

Στην Ιατρική ή Φαρμακευτική σχολή στοχεύει η Ιωάννα Στεφανουδάκη, απόφοιτη του ΓΕΛ Νέας Κυδωνίας που συγκέντρωσε 18.292 μόρια. Η Ιωάννα που συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις για δεύτερη χρονιά επεσήμανε ότι «ήταν μια δύσκολη διαδικασία λόγω της τηλεκπαίδευσης και της βεβαρημένης ψυχολογίας από τον εγκλεισμό. Διάβαζα συστηματικά και αύξησα τις ώρες διαβάσματος τους τελευταίους μήνες. Βέβαια φρόντιζα να βρω χρόνο για δραστηριότητες, τρέξιμο και φίλους». Για εκείνους που δεν πέτυχαν το στόχο τους στις φετινές πανελλαδικές σημείωσε ότι « και μόνο που κατάφεραν να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις υπό αυτές τις συνθήκες τους αξίζουν συγχαρητήρια!».

Άννα Ξηραδάκη (17.251 μόρια): Υποστήριξη από τους καθηγητές μας

17.251 μόρια συγκέντρωσε η Άννα Ξηραδάκη του Ιωσήφ από την Ίμπρο Σφακίων, απόφοιτη του 2ου ΓΕΛ Χανίων. Η Άννα χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά « δύσκολη λόγω του κορωνοιού και της καραντίνας όμως είχαμε τα μέσα και την υποστήριξη από τους καθηγητές μας. Ως προς τη διαδικασία του διαβάσματος δεν είχα στάνταρ πρόγραμμα. Διάβαζα αρκετά αλλά φρόντιζα να βρίσκω και ελεύθερο χρόνο». Για όσους υποψηφίους δεν τα κατάφεραν σημείωσε ότι «η ζωή δεν σταματά στις πανελλήνιες εξετάσεις και όσοι επιθυμούν μπορούν να ξανα προσπαθήσουν».

Αμαλία Λιόδη (17.795 μόρια): Δεν τελειώνουν τα πάντα στις Πανελλαδικές

Στην Σχολή Χημικών Μηχανικών επιθυμεί να εισαχθεί η Αμαλία Λιόδη από το 4ο ΓΕΛ Χανίων.Όπως μας είπε «ήταν μια παράξενη χρονιά που δεν περιμέναμε για να γνωρίζουμε τι θα αντιμετωπίσουμε. Πάντως δεν είχα άγχος και προσπαθούσα να είμαι εντός προγράμματος. Πιστεύω ότι τα κατάφερα». Όσο για τους υποψηφίους που δεν τα κατάφερε, σημείωσε ότι «δεν τελειώνουν τα πάντα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Είναι απλά μια από τις ευκαιρίες που θα συναντήσουμε».

Θανάσης Μαρκαντωνάκης (18.530 μόρια): Προετοιμασμένοι για τις συνθήκες της πανδημίας

Συγκεντρώνοντας 18.530 μόρια ο Θανάσης Μαρκαντωνάκης, μας μιλά για τις ιδιαίτερες συνθήκες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν φέτος οι μαθητές «Πέρυσι ήταν η καραντίνα και περιμέναμε ότι θα υπάρξει και φέτος, όποτε οι περισσότεροι από εμάς είχαμε προσαρμοστεί. Είχαμε αλλάξει το πρόγραμμά μας. Εμένα προσωπικά με βοήθησε ξεκινούσα από το πρωί το διάβασμα τελείωνα το μεσημέρι και δεν διάβαζα την υπόλοιπη ημέρα» σχετικά με τα δικά του σχέδια μας απαντά ότι «Εγώ θα δηλώσω πρώτη επιλογή τη σχολή Ναυπηγών στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στην οποία λογικά θα εισαχθώ καθώς τα μόρια που έχω συγκεντρώσει είναι αρκετά περισσότερα από την περυσινή βάση. Ως δεύτερη επιλογή θα δηλώσω τη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στη Θεσσαλονίκη».
Οσον αφορά στα παιδιά που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα μόρια που ήθελαν ο Θανάσης σημειώνει ότι «Αν ο στόχος τους ήταν τόσο σοβαρός και έχουν την δυνατότητα σίγουρα να ξαναπροσπαθήσουν. Ηταν σίγουρα μία δύσκολη χρονιά για πολλούς. Επίσης προφανώς, οι πανελλαδικές είναι μία δοκιμασία αλλά δεν καθορίζουν ούτε αποδεικνύουν τίποτα».

Ελένη Τζανουδάκη (15.989 δίχως την βαθμολογία για το Σχέδιο): Όχι άγχος και εντός προγράμματος

Στην Αρχιτεκτονική σχολή στοχεύει η Ελένη Τζανουδάκη, απόφοιτη του 4oυ ΓΕΛ Χανίων που συγκέντρωσε 15.989 μόρια δίχως την βαθμολογία του Σχεδίου που είναι αρκετά υψηλή αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη από το Υπ. Παιδείας.
« Ηταν μια δύσκολη διαδικασία λόγω της καραντίνας αλλά με κατάλληλη προετοιμασία και διάβασμα έβγαινε το πρόγραμμα χωρίς άγχος» ανέφερε η Ελένη ενώ για εκείνους τους υποψηφίους που δεν τα κατάφεραν επεσήμανε ότι « η ζωή δεν τελειώνει στις πανελλαδικές, υπάρχουν κι άλλες λύσεις».

Εβελίνα Νικολαΐδη (18.410 μόρια): Δίχως άγχος

«Να μεταφέρω τις συμβουλές μου στα παιδιά που θα δώσουν τη νέα χρονιά πανελλήνιες; Όσο και αν ακούγεται κλισέ ή όλη διαδικασία θέλει πρόγραμμα, οργάνωση και πειθαρχία» είναι τα λόγια της Εβελίνας Νικολαίδη του 4ου λυκείου που συγκέντρωσε 18.410 μόρια. Με αυτά τα μόρια εκτιμά πως «θα καταφέρω να μπω στη Νομική με βάση τις περυσινές βάσεις». Για την ίδια η χρονιά που πέρασε ήταν γεμάτη ιδιαιτερότητες. «Από τη μια ήταν δύσκολο γιατί δεν είχαμε τους καθηγητές, τους φίλους μας δίπλα μας, δεν είχαμε την άμεση επαφή που πάντα βοηθάει. Από την άλλη είχαμε περισσότερο χρόνο για διάβασμα. Βοήθησαν και οι γονείς μου πάρα πολύ από άποψη ψυχολογίας. Στο προσωπικό μου έλειψε ότι δεν μπορούσα να δω τους φίλους μου, δεν μπορούσα να βγω έξω από το σπίτι. Παρόλα αυτά όλα τα παιδιά τα πήγαμε πολύ καλά και είχαμε στα Χανιά πολλές επιτυχίες» καταλήγει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα